Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Klasszikus zene, nem klasszikus helyszíneken

2023. július 19. 11:41
A kreativitásnak nincsenek határai, ezt pedig a Bakony és Balaton térségében különösképpen tudják az emberek, hiszen nem csupán az Európa Kulturális Főváros programsorozat évében, hanem már azt megelőzően is feltűnt több olyan rendezvény a környéken, amely egy klasszikus témát karol fel, de mégis csavar egyet rajta. A Klassz a pARTon! koncertsorozat pontosan ilyen, ami múlt héten indult és egészen augusztus elejéig tart.

Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész még 2015-ben hívta életre a Klassz a pARTon! nevű rendezvényt, ami üde színfoltja lett azóta a Balatonnak, ahol a pop- és elektronikus zenei fesztiválok közt a klasszikus zene is megjelenhet ennek köszönhetően.

A zongoraművész nem titkolt célja volt, hogy minden korosztályban népszerűsítse ezt a zenei stílust, ehhez viszont sok esetben ki kellett lépni a hagyományos koncerttermek világából és szétnézni a Balaton környékén, hogy hol érdemes megszólaltatni egy-egy komolyzenei formációt.

Idén a Klassz a pARTon! eljutott addig, hogy már 12 helyszín – 9 az északi, 3 pedig a déli-parton – kapcsolódjon be a sorozatba. Ezek között olyan kuriózumok is vannak, ahol az egyszerű járókelő nem feltétlenül számítana arra, hogy egy klasszikus zenei koncerttel találkozik.

Példának lehetne hozni a vászolyi víziszínpadot, a balatonedericsi strandot, vagy éppen Balatonalmádiban a part menti ligetet.

A Klassz a pARTon! persze nem csak szabad ég alatt szervez koncertet, hanem használja a térség olyan épített örökségeit, mint amilyen a tihanyi apátság is. A nyitókoncertet is itt tartották, ahol Érdi Tamás és Ştefan Cazacu gordonkaművész közösen léptek fel múlt csütörtökön.

A következő hetekben folytatódnak a koncertek, amit majd augusztus 1-jén Dörgicsén zárnak le.

A részletes programfüzet ezen a linken elérhető.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.