Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
0°C

Négy műfaj programjaival jön a Bereményi-hét!

2023. július 7. 13:18
Bereményi Géza Kossuth-díjas író munkássága előtt tisztelegve szerveznek Bereményi-hetet. Az EKF támogatásával megvalósuló rendezvény egyik jelentős állomása egy színházi előadás, melyet Bagó Bertalan rendez. Az Apacsok olvasópróbáján jártunk.

Rendhagyó eseménynek voltunk szem- és fültanúi, hiszen kivételesen nem színházi környezetben, hanem a veszprémi Városházán zajlott az első olvasópróba. Bereményi Géza író és Kovács Krisztina dramaturg közös darabját, az Apacsokat az Agórában mutatják be. Főbb szerepekben Egri Márta, Gáspár Sándor, Lábodi Ádám látható.

Gáspár SándorGáspár Sándor

A rendező, Bagó Bertalan elmondta: a darab kiindulópontja, hogy egy fiatal rendező filmet szeretne készíteni a hatvanas évek magyarországi indiánjairól. A törzsnek a filmkészítő nagypapája is tagja volt, így nyomozni kezd a története után. Bagó Bertalan hozzátette, az 1960-as évek állambiztonsági működése is megjelenik. Az előadás kérdéseket tár a közönség elé, de nem ad egy választ.

Az olvasópróbán Porga Gyula polgármester is felszólalt, aki örömmel vette az ötletet, hogy Bereményi része legyen az EKF programnak, éppen ezért támogatta a projektet. Az előadás július huszonnyolcadikán lesz, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. A pénteki előadást megelőző napok is Bereményiről szólnak majd, a négy műfaj, melyekben alkotott, mind helyet kapnak a rendezvényen.

Királyvári ZsoltKirályvári Zsolt

Királyváry Zsolt producer kifejtette: a film műfajához kapcsolódva levetítik Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét. A második műfaj a zene: Másik János ad koncertet, az esten közreműködik Máté P. Gábor, veszprémi színművész is. Az irodalomhoz kapcsolódva Bereményi szerkesztője, Szegő János beszélget Cserna-Szabó András íróval. Végül pedig a színházé lesz a főszerep.

Fotók: Vámosi Patrik

Szabó Eszter
további cikkek
Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Igazi karácsonyi hangolódást ígér a Kabóca Bábszínház Csütörtök reggel a Kabóca Bábszínház már az új épületében tartott sajtótájékoztatót, vagyis a vár alatt található Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban. A társulat bejelentette az előttük álló időszak legfontosabb programjait, előadásait, tudnivalóit. 2023. november 30. 14:51 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57 Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában A magyar virtusról, szabadságról és az utolsó pillanatos döntésekről is mesél a Veszprémi Petőfi Színház második nagyszínházi bemutatója, A három sárkány. 2023. november 2. 22:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.