Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

2023. július 13. 16:46 // Forrás: Greendex
A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon.

Képzeljük el, hogy csupán akkorák vagyunk, mint a hangyák! Körülöttünk a gyep növényei alkotnak végtelen, zöld életteret. Tekintsünk körbe: egy határtalan, élettől nyüzsgő, fűszálakból és magasba emelkedő vadvirágokból álló erdő vesz minket körül, ahol minden lakó szorgoskodva teszi ösztöne által késztetett kis feladatát.

A nyíratlan, fajgazdag gyep egy csodás, életteli minierdő. Fotó: Kántás ZoltánA nyíratlan, fajgazdag gyep egy csodás, életteli minierdő. Fotó: Kántás Zoltán

Különleges élettér

A párás talajszinten lassan mozgó, apró gömbászkák kutatnak korhadó növényi táplálék után. Parányi szöcskék bújnak elő a nyirkos földből, és másznak szét a fűszálakon, hogy az ott tanyázó levéltetvekkel táplálkozzanak.
Aprócska pókok kezdik szőni hálójukat, hogy életük első zsákmányát elejthessék, míg odébb egy alig 2 milliméteres nünükelárva indul nagy útra: igyekszik feljutni a magasan nyíló virágokhoz.

A fűfélék erős szárán felkapaszkodott bükköny dús virágtengere odavonzza a magányosan élő bányászméhet, mely már kivájta a talajban a kis üregét, ahol utódai cseperednek majd. Számukra gyűjt nektárt és virágport szorgos tempóban, rövidke élete során.

Nyüzsög az élet. A sok kis lény finom, egymásra hangolt szövetségben együtt élve működteti az ökoszisztémát, mely földtörténeti idők alatt csiszolódott ilyen tökéletesre.

Pusztító gépezet

És ekkor baljós zúgás vegyül a természet finom hangjai közé. Egyre hangosabb, egyre közelebbről szól.

Fűnyíró vagy motoros kasza nyomán dőlnek a fűszálak, szakadnak szét apró darabokra a bükköny és a pitypang virágai.

Vajon a fűnyíró áldozata lesz ez a csiga? Fotó: Kántás ZoltánVajon a fűnyíró áldozata lesz ez a csiga? Fotó: Kántás Zoltán

A gépet működtető ember egy mélyen berögzült társadalmi elvárásnak tesz eleget, miszerint a „gazos” kert vagy közterület felér egy lustasági bizonyítvánnyal.

Így a méhek zümmögését a fűnyíró zúgása váltja fel, majd a munka befejeztével csend borul a pár centisre vágott tarlóra.

A bányászméh el tud ugyan repülni, de már nem biztos, hogy el tudja látni utódait, hiszen csak a közelben képes táplálékot gyűjteni. Életideje túl rövid ahhoz, hogy számtalanszor oda-vissza nagy távolságokat tegyen meg.

Sok vadméhfaj csupán egy-egy vadvirágra specializálódik, így hiába virágzik a nemesített rózsa a járda mellett, vagy a gyümölcsfa a kert végében, ez számukra nem segítség.

Itt-ott talán még látható némi foszlány a parányi pókhálóból, de aki szőtte, azt elvitte a fűnyírókés vagy a damil.

Ugyanígy a pár milliméteres szöcskék serege is odalett. Csak néhány kósza példány keresi az eltűnt életteret és táplálékot a csonkolt növényzetben.

Nehéz észrevenni a képen az apró szöcskét, ugye? Fűnyírás közben gyakorlatilag lehetetlen. Fotó: Kántás ZoltánNehéz észrevenni a képen az apró szöcskét, ugye? Fűnyírás közben gyakorlatilag lehetetlen. Fotó: Kántás Zoltán

Lehet, hogy a nünükelárva szerencsés volt, és a területen maradt, de a virágok eltűntek, így esélye sincs az életre, hiszen egy nektárt gyűjtő méhhel kellett volna elvitetnie magát annak fészkébe, hogy ott fejlődhessen tovább.

Sokkal valószínűbb, hogy parányi teste a lekaszált fűvel együtt már bezsákolva a kukában pihen, vagy egy fülledt komposzthalmon, rengeteg kárba vesző mákszemnyi rovarpetével, lárvával együtt.

Ennek a mesének most nincs happy end-je. De tehetünk azért, hogy legközelebb ne így legyen!

Az egyre ritkuló hétpettyes katica itt épp az őshonos bükkönyön kutat levéltetvek után. Az állandó gépi kaszálás őt is veszélyezteti.   Fotó: Kántás ZoltánAz egyre ritkuló hétpettyes katica itt épp az őshonos bükkönyön kutat levéltetvek után. Az állandó gépi kaszálás őt is veszélyezteti. Fotó: Kántás Zoltán

Miért fontosak a rovarok és más ízeltlábúak ?

A rovarok – köztük bogarak, méhek, lepkék – és társaik nélkülözhetetlen elemei az ember számára is létfontosságú ökoszisztémának, hiszen olyan alapvető feladatokban vesznek részt, mint a növények fennmaradását biztosító beporzás, a lebontás és a talaj termékennyé tétele. Emellett számtalan állatfaj számára jelentenek bőséges táplálékforrást.

Sajnos azonban a rovarok száma az utóbbi évtizedekben elképesztő mértékű fogyatkozásnak indult főként a környezetszennyezés és a mezőgazdaság, ipar, valamint településeink térhódítása miatt. 

Így jogos a kérdés: vajon hogyan tudunk rajtuk segíteni? Nos, a megoldás igen egyszerű, és még időt, energiát is spórolunk vele.

Kertünkben – legalább egy kis területen – hozzunk létre „rovarrezervátumot” és ott hanyagoljuk a fűkaszát, fűnyírót!

A nemesített és idegenhonos dísznövényeink általában nem képesek olyan kedvező életfeltételeket nyújtani, mint a hazai természetes rétek füvei, vadvirágai, melyek évezredek, vagy még hosszabb földtörténeti időszakok alatt hangoldódtak össze a helyi élővilággal.

A bogarak, méhek, szöcskék és társaik fennmaradását leginkább az őshonos, gyepalkotó, változatos lágyszárú növényzet segíti elő. Épp ez az a növényzet, amit általában a becsmérlő „gaz” névvel illetünk és sajnos fűnyírózunk, gyomirtózunk, pusztítunk ahol csak tudunk.

Pedig ideje lenne velük megbékélni legalább a kertünk és a városi közterületek egy részén.

Sokak szemében ez elhanyagolt, gazos terület. De valójában ez egy mással nem pótolható csodálatos élettér a vadméhek, lepkék, katicák és egyéb ízeltlábúak számára, mely biztosítja a fennmaradásukat. Fotó: Kántás ZoltánSokak szemében ez elhanyagolt, gazos terület. De valójában ez egy mással nem pótolható csodálatos élettér a vadméhek, lepkék, katicák és egyéb ízeltlábúak számára, mely biztosítja a fennmaradásukat. Fotó: Kántás Zoltán

Ezek a növények – köztük a poszméhek kora tavaszi kedvence, az árvacsalán, a virágözönt kínáló, mindenre felkúszó bükköny fajok, a közismert és népszerű pipacs, a gyermekláncfű és a lepkék kedvelt tápnövénye, a csalán – mind a hazai biológiai sokféleség alappillérei. Nélkülük nincs változatos rovarvilág, a rovarok nélkül pedig nincs jövőnk. Ez ilyen egyszerű.

De ez nem azt jelenti, hogy ezután ne ültessünk nemesített rózsát, ázsiából érkezett árnyliliomot és más (nem invazív!) dísznövényeket.

Továbbra is nyugodtan vágjuk rövidre a füvet kertünk rendszeresen használt részein,  a családi programokra kijelölt helyszíneken vagy ahol közlekedünk. Erről a szokásunkról egyáltalán nem kell lemondanunk! Csupán arról van szó, hogy színesítsük a kertünket háborítatlan „védett természeti területekkel”, melyeket hívhatunk rovarrezervátumnak, rovarrétnek, vagy akár méhlegelőnek is.

Rövidre nyírt fű és rovarbarát kis rét egyetlen kerten belül. Az eredmény praktikus, természetbarát és esztétikus. Fotó: PixabayRövidre nyírt fű és rovarbarát kis rét egyetlen kerten belül. Az eredmény praktikus, természetbarát és esztétikus. Fotó: Pixabay

Szerencsére a „vadon” hagyott részek nagyon jól megférnek a nyírt pázsit és a dísznövényeink mellett. Sőt, az így kialakuló kontraszt kifejezetten tetszetős lehet!

Az ilyen stílusú kertek változatos élővilágnak, madaraknak, gyíkoknak és sünöknek is otthont nyújthatnak.

Természetvédelmi munkánk akkor igazán jó, ha mások számára is tetszetős, vonzó példát mutat!

Július végén és októberben, lehetőleg kézi kaszával vagy sarlóval vágjuk le a növényzetet, és mindig ügyeljünk arra, hogy allergén parlagfű és egyéb inváziós faj (pl. kanadai aranyvessző) ne legyen a területen.

A pipacs elszórja a magvait nyár közepéig, utána az élete véget ér, ezért a júliusi végén történő kaszálás nem károsítja. Fotó: Benke GyulaA pipacs elszórja a magvait nyár közepéig, utána az élete véget ér, ezért a júliusi végén történő kaszálás nem károsítja. Fotó: Benke Gyula

Ügyeljünk arra is, hogy a „rezervátumunk” környéke mindig rendezett legyen.

Célszerű körbenyírni, ösvényekkel szegélyezni, hogy ne lógjon át a növényzet a szomszéd kerítésén vagy ki az utcára. Kialakíthatunk gondozott pázsittal szabdalt „vad” szigeteket is
Ez egy új szemlélet, idő kell ahhoz, hogy az emberek elfogadják. Ha a terület határait gondosan kijelöljük és „rendezett” állapotban tarjuk a környezetét, az nagyban segíti ezt a folyamatot.

Esetleg kis táblával tudathatjuk, hogy milyen célból hagytuk meg a természetes növényzetet. Ezzel egyúttal nagyszerű szemléletformáló tevékenységet is végzünk!

Debreceni, külvárosi ház előkertjében elhelyezett táblácska, mely a szemléletformálás nagyszerű eszköze lehet, pláne ha egy kis humorral fűszerezzük és a gyerekek számára is érdekessé tesszük. Fotó: Kántás ZoltánDebreceni, külvárosi ház előkertjében elhelyezett táblácska, mely a szemléletformálás nagyszerű eszköze lehet, pláne ha egy kis humorral fűszerezzük és a gyerekek számára is érdekessé tesszük. Fotó: Kántás Zoltán

A szemléletformálás sok helyi önkormányzat számára is hasznos, ezért merjünk kezdeményezni!

Néhány település vezetése sajnos nem tudja elengedni azt a képzetet, hogy csakis a rövidre nyírt fű lehet elfogadható köz- és magánterületen egyaránt.
Sajnos ez egy nagyon elavult szemlélet. Eredménye a biodiverzitás hanyatlása, a nyári forróságban kiégett tarló és a sziklakemény, kiszáradt talaj, valamit a szálló por.

Ha úgy látjuk indokoltnak, előbb tájékozódjunk az önkormányzatunknál a lehetőségeinkről. Ne féljünk kérdezni és újszerű, szemléletformáló javaslatokat tenni!

Egy szebb jövő reménye?

Tekintve azt, hogy milyen ideális számunkra most a földi élet, – hisz mindenünk megvan – talán érdemes lenne ennek a csodának a megóvásán tevékenykednünk, nem?

Szerencsére a rovarok megmentése érdekében nem szükséges hőskölteménybe illő tetteket végrehajtanunk, mert a hétköznapi cselekedeteink számítanak. Például, hogy hagyjuk a természetet, az életet működni a maga sokszínű módján a házunk körül, legalább a kertünk egy részén.

Hadd virítson árvacsalán a bányászméheknek, szője csak hálóját az apró pókocska a hosszú fűszálak között és a nünüke lárvája is hadd kapaszkodjon fel a bükköny virágaira.

Inkább így végződjön a mese. A fűnyíró pedig csak pihenjen bent, a garázsban.

 

Szerző: Kántás Zoltán / Greendex

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Lándzsás útifű, az igénytelen gyógynövény Greendex Lándzsás útifű, az igénytelen gyógynövény Rétek, legelők, útszegélyek, taposott gyomtársulások világszerte elterjedt jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Az Európa-szerte, sőt csaknem az egész világon elterjedt lándzsás útifű számos betegségre gyógyír. 2023. július 10. 11:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.