Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Ács tanulóknak köszönhetjük a Gyárkert ládáit

2023. július 4. 21:59
Túl vagyunk 2023 felén, rengeteg dolog történt már az Európa Kulturális Fővárosa évében, megnyitott például a Gyárkert, koncertjeitől dübörög a város, facsemeték zöldellenek a ládikókban, melyek előtt nem telik el nap, hogy ne pózolna valaki. De kinek a keze munkája fémjelzi az installációt? Piltman Miklóssal, az Ács Képző Központ ügyvezetőjével beszélgettünk.

Összesen 117 láda ékesíti a Gyárkert területét – mindegyik oldalán egy település nevével –, bennük facsemeték növekednek. A megrendelő a HELLO WOOD. A ládák természetesen az EKF-programban résztvevő bakonyi és balatoni városok és falvak nevét viselik. A jövőben a fákat saját településeiken ültetik el.

Piltman Miklós vezetésével több város ács tanulói is részt vettek a munkafolyamatban, így a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának fiataljai is. Ahogy Piltman fogalmazott: „négy hét alatt készült el, méghozzá a nagyvázsonyi telephelyünkön, örömteli volt a közös munka. Körülbelül harminc ember keze munkája van benne, s remek érzés látni, hogy mennyien posztolnak fényképet az installációval a háttérben.”.

Piltman elmondta: az Ács Képző küldetése, hogy gördülékeny legyen a fiatalokkal való munka, most sem volt ez másként. Fontos számára, hogy helyiekkel foglalkozzon, s megszerettesse velük a szakmát. „Nekem is jó érzés, amikor a munkám útnak indul és közkinccsé lesz, de azt még jobb volt látni, hogy a fiatal srácokat is feldobja, hogy a közösségi oldalakon folyton szembejön az alkotásuk.”

Piltman megjegyezte: nagyon sok mindenre figyelni kellett a munka közben, például nem feledkezhettek meg arról sem, hogy a ládáknak a burkolataiba vízálló lapot tegyenek, hőszigeteléssel. Ez azért volt szükséges, hogy a növények ne fagyjanak meg, és hogy ne hűljenek túl alacsony hőmérsékletre.

„A fiúkkal való munka kemény volt, mely nem pusztán a ládák elkészültét, hanem a tanulók szembetűnő szakmai fejlődését is eredményezte” – zárta gondolatait az ügyvezető.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.