Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Falunap és átadási szertartás Sólyon

2023. július 1. 18:52
Színes napot hagyhatnak maguk mögött a sólyiak, hiszen a vasárnap is tartó falunap, és a Magyarok Kardja átadó ünnepsége is összehozta a közösséget.

Élettel telt meg a sólyi focipálya területe, ahol a falunap keretében főzőverseny és tíz próba zajlott. Utóbbi elemei közé főként ügyességi versenyek tartoztak, na meg persze a főzés. Az odalátogatókat elsőként Kaptur József polgármester köszöntötte, aki kiemelte, évről évre egyre jobb a sólyi közösség, egyre nyitottabbak, s barátságosabbak.

A polgármester úr felköszöntötte Ovádi Péter országgyűlési képviselőt neve napja alkalmából, s fel is kérte, köszöntse ő is a megjelenteket. Ovádi elmondta, a Covid ideje alatt nem gyűlt össze a térség, hiszen be voltak tiltva a csoport események, örömteli, hogy újra lehet élni a közösségi létet, ez is megmutatja, hogy milyen nagy feladatokra képes, fogalmazott Ovádi, hiszen a közösség ismét bebizonyította erős, összetartó erejét.

Ünnepélyesen is felavatták a Magyarok Kardját

A hagyományok szerint Sóly és Királyszentistván határában zajlott a döntő ütközet Koppány és István között 997-ben. A Kálvária-dombon 1998-ban helyezték el a történéseknek emléket állító, fából készült István kardját, ám évekkel ezelőtt egy vihar tönkre tette azt.

Boros József fafaragó munkáját szombaton adták át ünnepélyesen, mely tizennyolc méter magas. A hatalmas méretű vörösfenyőt a Bakonyerdő Zrt. biztosította, melyből az emlékmű készült.

Fazekas Sándor egykori vidékfejlesztési miniszter is beszédet mondott. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyarok kardja: a keresztény Magyarország megalapítását jelképezi. Véleménye szerint, ha az a csata akkor máshogyan alakul, nem létezne ma polgári Magyarország.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Sóly, a több mint ezeréves helység sok mindenen keresztül ment már, de a szeretet, a hit és az összetartozás erejével mindig felülemelkedett a nehézségeken. Ovádi külön megköszönte Bikádi László lelkipásztornak a kitartását, a kard visszaállításáért tett erőfeszítéseit.

Káplán György énekével emelte az ünnepély fényét, végül pedig Megyesi Ferenc szentelte meg a kardot, Máté evangéliumából olvasva a megjelenteknek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.