Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Falunap és átadási szertartás Sólyon

2023. július 1. 18:52
Színes napot hagyhatnak maguk mögött a sólyiak, hiszen a vasárnap is tartó falunap, és a Magyarok Kardja átadó ünnepsége is összehozta a közösséget.

Élettel telt meg a sólyi focipálya területe, ahol a falunap keretében főzőverseny és tíz próba zajlott. Utóbbi elemei közé főként ügyességi versenyek tartoztak, na meg persze a főzés. Az odalátogatókat elsőként Kaptur József polgármester köszöntötte, aki kiemelte, évről évre egyre jobb a sólyi közösség, egyre nyitottabbak, s barátságosabbak.

A polgármester úr felköszöntötte Ovádi Péter országgyűlési képviselőt neve napja alkalmából, s fel is kérte, köszöntse ő is a megjelenteket. Ovádi elmondta, a Covid ideje alatt nem gyűlt össze a térség, hiszen be voltak tiltva a csoport események, örömteli, hogy újra lehet élni a közösségi létet, ez is megmutatja, hogy milyen nagy feladatokra képes, fogalmazott Ovádi, hiszen a közösség ismét bebizonyította erős, összetartó erejét.

Ünnepélyesen is felavatták a Magyarok Kardját

A hagyományok szerint Sóly és Királyszentistván határában zajlott a döntő ütközet Koppány és István között 997-ben. A Kálvária-dombon 1998-ban helyezték el a történéseknek emléket állító, fából készült István kardját, ám évekkel ezelőtt egy vihar tönkre tette azt.

Boros József fafaragó munkáját szombaton adták át ünnepélyesen, mely tizennyolc méter magas. A hatalmas méretű vörösfenyőt a Bakonyerdő Zrt. biztosította, melyből az emlékmű készült.

Fazekas Sándor egykori vidékfejlesztési miniszter is beszédet mondott. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyarok kardja: a keresztény Magyarország megalapítását jelképezi. Véleménye szerint, ha az a csata akkor máshogyan alakul, nem létezne ma polgári Magyarország.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Sóly, a több mint ezeréves helység sok mindenen keresztül ment már, de a szeretet, a hit és az összetartozás erejével mindig felülemelkedett a nehézségeken. Ovádi külön megköszönte Bikádi László lelkipásztornak a kitartását, a kard visszaállításáért tett erőfeszítéseit.

Káplán György énekével emelte az ünnepély fényét, végül pedig Megyesi Ferenc szentelte meg a kardot, Máté evangéliumából olvasva a megjelenteknek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni nemzeti konzultáció Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni A veszprémiek nem csak országos, hanem helyi ügyekben is ismerik a konzultáció fontosságát, hiszen a városvezetés már több alkalommal kikérte ebben a formában a véleményüket, most pedig az ország hosszútávú jövőképéről alkothatnak véleményt – mondta Porga Gyula polgármester csütörtökön, amikor fogadta Varga Juditot, korábbi igazságügyi minisztert, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökét Veszprémben, aki lakossági fórumra érkezett ide, hogy népes közönség előtt is beszámoljon a most elindundó, a nemzeti szuveneritás védelméről szóló nemzeti konzultáció részleteiről. 2023. november 24. 13:28 Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Honnan lehet tudni, hogy egy politikus őszintén beszél? Nem lehet pontosan tudni. Mint ahogy egy embernél sem. Az őszinte beszéd viszont érződik. A Verancsics akadémia legutóbbi eseményén valami ilyesmi történt, pedig pont egy politikus beszélt az életéről, tapasztalatairól, pofonokról és motiváló erőkről. Ovádi Péter neve mögött az „országgyűlési képviselő” viszont maximum egy jelző volt, sokkal inkább egy dózsavárosi fiatalembert hallhatott a közönség. Erre pedig legjobb bizonyíték, hogy a több, mint egyórás beszélgetés bármilyen aktuálpolitika nélkül zajlott le. 2023. november 23. 11:39 Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46 Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. 2023. november 21. 16:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.