Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Tájak a fotós szemüvegén keresztül

2023. június 30. 14:40
A francia Noémie Goudal és a brit Dafna Talmor az Európa Kulturális Főváros (EKF) rezidens művész programjának keretében készített fotóiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában csütörtökön.

– Amikor négy éve elkezdtünk az Európa Kulturális Fővárosa program tényleges tartalmáról gondolkozni, a képzőművészet szerepét is megvitattuk – emlékezett vissza a kezdetekre a csütörtöki megnyitón Can Togay, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadója. Mint mondta, a kezdettől fogva terveztek külföldi művészekkel is együttműködni, a koronavírus járvány azonban megnehezítette az ide vezető utat. Ami a kiállítást illeti: Can Togay szerint a két művész két nagyon különböző megközelítéssel dolgozott, munkáikban mégis van valami közös. A tájkép nemcsak külső, hanem belső tájként is megmutatkozik, ennek a kettősségnek a dinamikája újfajta megélést tesz lehetővé az egyébként ismerős vidékkel kapcsolatban. 

Az alkotókkal kapcsolatban Claudia Küssel, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: mindkettejüket fontos szereplőnek tartják a kortárs fotóművészet területén. A fényképezés az elsődleges médiumuk, ugyanakkor megkérdőjelezik annak korlátait, és radikálisan eltérő módon közelítik meg a műfajt. 

Dafna Talmor interdiszciplináris művész és előadó Londonban él. 2009 óta dolgozik a Constructed Landscapes (Konstruált tájképek) című projektjén. Ebben a projektben egy nagyon sajátos munkamódszert alakított ki, amely egyrészt mélyen az analóg fotográfia hagyományában gyökerezik, másrészt viszont megkérdőjelezi azt. A munka középpontjában a sötétkamrában a negatívokkal való kísérletezés áll: különféle negatívokat vág és kombinál, hogy új, képzeletbeli tájakat hozzon létre. Legújabb munkáiban tovább szakít a hagyományos fotókeret formátumával, diptichonokra, triptichonokra osztja és 3D-s objektumokat készít.

Noemi Goudal a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most. (forrás: muveszetekhaza.hu)
 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.