Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tájak a fotós szemüvegén keresztül

2023. június 30. 14:40
A francia Noémie Goudal és a brit Dafna Talmor az Európa Kulturális Főváros (EKF) rezidens művész programjának keretében készített fotóiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában csütörtökön.

– Amikor négy éve elkezdtünk az Európa Kulturális Fővárosa program tényleges tartalmáról gondolkozni, a képzőművészet szerepét is megvitattuk – emlékezett vissza a kezdetekre a csütörtöki megnyitón Can Togay, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadója. Mint mondta, a kezdettől fogva terveztek külföldi művészekkel is együttműködni, a koronavírus járvány azonban megnehezítette az ide vezető utat. Ami a kiállítást illeti: Can Togay szerint a két művész két nagyon különböző megközelítéssel dolgozott, munkáikban mégis van valami közös. A tájkép nemcsak külső, hanem belső tájként is megmutatkozik, ennek a kettősségnek a dinamikája újfajta megélést tesz lehetővé az egyébként ismerős vidékkel kapcsolatban. 

Az alkotókkal kapcsolatban Claudia Küssel, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: mindkettejüket fontos szereplőnek tartják a kortárs fotóművészet területén. A fényképezés az elsődleges médiumuk, ugyanakkor megkérdőjelezik annak korlátait, és radikálisan eltérő módon közelítik meg a műfajt. 

Dafna Talmor interdiszciplináris művész és előadó Londonban él. 2009 óta dolgozik a Constructed Landscapes (Konstruált tájképek) című projektjén. Ebben a projektben egy nagyon sajátos munkamódszert alakított ki, amely egyrészt mélyen az analóg fotográfia hagyományában gyökerezik, másrészt viszont megkérdőjelezi azt. A munka középpontjában a sötétkamrában a negatívokkal való kísérletezés áll: különféle negatívokat vág és kombinál, hogy új, képzeletbeli tájakat hozzon létre. Legújabb munkáiban tovább szakít a hagyományos fotókeret formátumával, diptichonokra, triptichonokra osztja és 3D-s objektumokat készít.

Noemi Goudal a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most. (forrás: muveszetekhaza.hu)
 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.