Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amilyen egyszerű, annyira volt népszerű a Hosszúasztal piknik

2023. június 19. 15:47
Az Európa Kulturális Főváros vasárnap délutáni rendezvénye nem volt bonyolult: csupán készítettek egy közel másfél kilométer hosszú asztalt padokkal és abrosszal, majd meghívták a veszprémieket és a régió településeit egy közös nagy piknikre. Ők pedig jöttek több ezren.

Ennyi volt lényegében a Hosszúasztal piknik. Egy 1500 méteres asztal kígyózott végig a Kolostorok és kerteken, ami köré vidám társaságok gyűltek, az asztalok között pedig zenészek, mutatványosok léptek fel időről időre a vasárnap délutáni rendezvényen.

Persze az asztalok sem voltak üresek, a közel 4000 piknikező magának hozta az ételeket, italokat, amelyekből aztán a szomszédos társaságokat is végigkínálták, így lett valóban közösségi az ország leghosszabb piknikasztala.

Az ötlet egyébként nem újszerű az EKF városok sorában, de Magyarországon ilyet még nem csináltak. A litván Kaunasban – akik 2022-ben voltak Európa kulturális fővárosa - azonban szintén tartották már ilyen pikniket a belvárost átszelő hosszú, nyílegyenes sétálóutcán. A veszprémi ötletet is ez inspirálta, csak egy másik, sokkal természetközelibb helyszínen.

A Kolostorok és kertekbe a város szinte összes civil szervezete ellátogatott, de baráti társaságokból sem volt hiány, valamint eleget tettek a meghívásnak többen abból a 116 környékbeli településből, akik hivatalosan is részesei az EKF programnak.

Sőt, nemzetközi csapat is volt itt, ők a finnországi Ouloból érkeztek és jelenleg a 2026-os EKF címükre készülnek, többek közt veszprémi ötletekkel.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.