Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Amilyen egyszerű, annyira volt népszerű a Hosszúasztal piknik

2023. június 19. 15:47
Az Európa Kulturális Főváros vasárnap délutáni rendezvénye nem volt bonyolult: csupán készítettek egy közel másfél kilométer hosszú asztalt padokkal és abrosszal, majd meghívták a veszprémieket és a régió településeit egy közös nagy piknikre. Ők pedig jöttek több ezren.

Ennyi volt lényegében a Hosszúasztal piknik. Egy 1500 méteres asztal kígyózott végig a Kolostorok és kerteken, ami köré vidám társaságok gyűltek, az asztalok között pedig zenészek, mutatványosok léptek fel időről időre a vasárnap délutáni rendezvényen.

Persze az asztalok sem voltak üresek, a közel 4000 piknikező magának hozta az ételeket, italokat, amelyekből aztán a szomszédos társaságokat is végigkínálták, így lett valóban közösségi az ország leghosszabb piknikasztala.

Az ötlet egyébként nem újszerű az EKF városok sorában, de Magyarországon ilyet még nem csináltak. A litván Kaunasban – akik 2022-ben voltak Európa kulturális fővárosa - azonban szintén tartották már ilyen pikniket a belvárost átszelő hosszú, nyílegyenes sétálóutcán. A veszprémi ötletet is ez inspirálta, csak egy másik, sokkal természetközelibb helyszínen.

A Kolostorok és kertekbe a város szinte összes civil szervezete ellátogatott, de baráti társaságokból sem volt hiány, valamint eleget tettek a meghívásnak többen abból a 116 környékbeli településből, akik hivatalosan is részesei az EKF programnak.

Sőt, nemzetközi csapat is volt itt, ők a finnországi Ouloból érkeztek és jelenleg a 2026-os EKF címükre készülnek, többek közt veszprémi ötletekkel.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.