Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
17°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
17°C

Megnyílt a Fixir, az adatművészet szentélye Veszprémben

2023. június 17. 22:51
Csupán pár hete nyitott meg a Foton audiovizuális központ a Tűztorony lábánál, szombaton már egy másik attrakció miatt gyűltek össze az emberek az udvarban. A Fixir digitális kiállítótér és médialabor gondolata jóval megelőzte a korát, idén viszont végre testet öltött ez az ötlet az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően. Ez a fejlesztés is azok során gyarap-tja, amelyek 2023 után is itt maradnak Veszprémben.

A művészetnek van egy érdekes ága, amitől ugyan sokan idegenkednek, mégis egyre nagyobb teret hódít. Megfelelő kezekben pedig igazi közönségszórakoztató remekművek születhetnek. Ez a digitális művészet, ami egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, de csak a jelen korban került a mainstream érdeklődés középpontjába, főleg a mesterséges intelligencia térhódításával.

Veszprém legújabb kulturális projektje erre épül. A Fixir névre keresztelt digitális kiállítótér és labor ugyanis a high-tech technológia minden fontosabb vívmányát felsorakoztatja azzal a csavarral, hogy mindezt a művészeteknek szenteli.

A Foton mellett – amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen – ugyanis felépült egy speciális, interaktív élményre alapozó kiállítótér, valamint egy olyan labor, ami alkalmas lesz tréningek, workshopok megtartására is.

Ez, hogy Veszprém művészeti világa a digitalizáció felé is nyisson már 2005-ben felmerült a Művészetek Házában, az akkori igazgató, Hegyeshalmi László Áfrány Gábor és Németh Orsolya kollégáival együtt fogalmazták meg terveiket, amik sokáig megmaradtak ezen a szinten. Az eltelt idő alatt aztán a technológia is fejlődött, végül az EKF-nek köszönhetően megjött a lehetőség is, hogy újragondolva, de alapjaiban ugyanazt a tervet, amit 2005-ben kitaláltak megvalósítsák.

Így jött létre a Fixir, aminek ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották a Vár utca 17. szám alatti új kulturális központban.

A megjelent vendégeket elsőként Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte, ő külön kiemelte az ötletgazdákat is, valamint hozzátette, hogy mindezt a Művészetek Háza 30. születésnapján, 2023-ban sikerült megvalósítani, ami egy hatalmas ajándék a kulturális intézménynek.

A köszöntők sorát Porga Gyula polgármester folytatta, ő egy Ottlik Géza idézettel készült, miszerint a világot nem csak megismerni kell, hanem hozzátenni valamit. Az EKF infrastrukturális fejlesztései, amivel a régi, használaton kívüli épületeket újítják fel, az ottliki gondolat első részét teljesíti, de az olyan beruházásokkal válik teljessé, mint amilyen Fixir is, ami szintén egy több száz éves épületben, a Fotonnal együtt kapott helyet.

A helyszín egyébként sokáig kérdéses volt, végül a legjobbat sikerült megtalálni neki a Várban. Erről már Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója beszélt a megnyitón. Ő külön kitért a Fixir médiaműhely funkciójára is, ahol számos szoftverrel és modern technológiával lehet majd megismerkednie művészeknek. A számítógépes programok mellett 3D-nyomtató és VR-szemüveg is van a központban.

Mike Friderika arra is kitért, ezt az edukációs vonalat szeretnék majd nemzetközivé tenni, tehát a magyar művészek mellett külföldieket is várnak majd Veszprémbe, direkt a Fixirbe.

A megnyitón szakmai oldalról Orosz Márton, művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója szólt a megjelentekhez. Ő beszédében kitért arra is, hogy a mesterséges intelligenciától sokan tartanak, holott, ha jó kezekben van, akkor számos lehetőséget rejt magában, ezt lehet „adatművészetnek” is nevezni. Maga a digitális művészet pedig már az informatika megjelenése óta jelen van, ami az 1960-as évekre tehető, azóta pedig a művészettörténet részévé vált.

A megnyitó után mindenkinek lehetősége volt megtekintenie a médialabort, valamint mellette a Fixir kiállítóterét is, ahol elsőként az NXY / a kiégő izzók és Andristyák Marcell kiállítását lehetett nem csak megtekinteni, hanem interaktív módon élvezni, ahogy folyamatosan átalakult a látványvilág a látogató körül. Mindeközben az udvaron emelvén az esemény hangulatát DJ Mesteházy (Syrup) zenélt.

A Művészetek Háza és a Fixir legközelebb a jövő hétvégén, a Múzeumok Éjszakáján készül újabb nagy dobásra, ekkor a most bemutatott kiállítás és rendezvénytér is ugyanúgy látogatható lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.