Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lengyel kilátás a veszprémi utcán

2023. június 8. 11:21
A lengyel nemzeti parkokat bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Megyeház téri buszmegálló mögötti kerítésen.

Lengyelországban 23 nemzeti park működik, ezeket mutatja be a Színházkert kerítésére felszerelt fotókiállítás. A tárlatot korábban egy éven át a lengyel nagykövetség budapesti épületének kerítésén láthatta a közönség, most három hónapra érkezett Veszprémbe. 

A kiállítással a város egy szép gesztust viszonoz – magyarázta el Porga Gyula polgármester szerda délután a helyszínen. Néhány héttel ezelőtt ugyanis Varsóban, a magyar nagykövetség kerítésén jelenhetett meg egy az Európa Kulturális Fővárosa régiót bemutató hasonló kiállítás. A polgármester azt reméli, hogy a veszprémiek kíváncsiságát felkeltik a közterületen elhelyezett képek, jobban megismerik Lengyelországot, és szívesebben választják úticélul.

Lengyelország legnagyobb nemzeti parkja az alföldi vidéken található Biebrza Nemzeti Park, ami csaknem hatszáz négyzetkilométer, míg a legkisebb a felföldi Ojców Nemzeti Park a maga 21,46 négyzetkilométerével. A legkorábban, 1947-ben a Białowieżai Nemzeti Parkot alapították – ez világörökségi helyszín is –, míg a legújabb a 2001 óta létező Ujście Warty Nemzeti Park.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.