Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban

2023. június 6. 15:40
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.

A város és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. azt a célt tűzte ki a 2,5 milliárd forintos költségvetésű felújítással, hogy új, hosszú távon is fenntartható művészeti-kulturális tartalommal töltsék meg a régóta üresen álló épületet. A megnyitó délelőttjén Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. vezetője, Szántó Viktória a Fotont üzemeltető cég programigazgatója és Zugschwert Szabolcs a VEB 2023 Zrt. projektkoordinációs vezetője kalauzolta körbe a sajtót, hogy elmondhassuk, mi várja itt a veszprémieket és a városunkba érkező vendégeket. 

Az országosan védett műemlék épületet 1789-ben Simoga György megrendelésére emelték, és eredetileg istállónak használták. Ott, ahol akkor a lovakat szállásolták el, ma speciality kávézó működik. Az épületet 1985-ben bővítették, sokáig étterem működött benne; az egykori vendéglő teraszára építették most rá az ország egyik legmodernebb mozitermét, amely vasárnaptól kezdve napi két vetítéssel várja a nézőket. Olyan filmeket mutatnak majd itt be, amelyek a multiplex moziban nem kerülnek műsorra, vagy éppen műsorra kerülnek, de a Fotonban eredeti nyelven, felirattal élvezhetjük őket. Hétvégente a gyerekekre gondolna matiné vetítéssel egészül ki a program. 

Szintén ebben az épületben alakították ki a Művészetek Háza új digitálisművészet kiállítóhelyét és műhelyét. A f|x|r (kiejtése: fixír) olyan foglalkozásokat fogad be, ahol a virtuális valóságban, vagy éppen mesterséges intelligencia segítségével alkotnak, illetve tartozik hozzá egy kiállítótér is, ahol a digitális műalkotások bemutatására szakosodtak. 

Nemcsak a belső tereket renoválták: látogatható lesz a függőkert, amit fűszernövényekkel ültettek be, és megújult a Tűztorony udvara is, ahol a gyilokjárót is teljesen lecserélték, valamint kialakítottak egy szabadtéri vetítőhelyet, így a jövőben kertmoziként is használható lesz. A Tűztorony maga így ismét megközelíthetővé vált, azt a továbbiakban is a Laczkó Dezső Múzeum üzemelteti, és hamarosan újra látogatható lesz.

A keddi megnyitó ünnepségen Porga Gyula polgármester felidézte az egykori Séd mozi húsz évvel ezelőtti bezárását: akkor Navracsics Tiborral filmvetítést szerveztek az intézmény mellé, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket a város szívéből eltűnő intézmény miatt. A történet azóta kettős sikerrel folytatódott: egyrészt a Séd mozi épületét felújítva visszaadták a veszprémi közösségnek, és ott már tíz éve működik a Hangvilla kulturális központ, másrészt pedig mostantól a Fotonban újra van olyan mozi, ami a multiplexek üzleti érdekein túlmutató szempontok mentén állítja össze műsorát. A polgármester hangsúlyozta: abban hisz, hogy közösséget építeni, várost fejleszteni csak a kultúrán keresztül lehet.

A megnyitón részt vett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki az Európa Kulturális Fővárosa program sokszínűségét méltatta. Azt kívánta, hogy az új mozi a magyar film számára is új bástyát jelentsen. Hozzátette: az új fejlesztések is meggyőzhetik az ide látogatókat, hogy nemcsak Budapest méltó a figyelemre, Magyarországnak vannak még gyönyörű városai.

Porga Gyula, Gulyás Gergely, Emmanouil ApostolakisPorga Gyula, Gulyás Gergely, Emmanouil Apostolakis

Emmanouil Apostolakis, Görögország budapesti nagykövete annak kapcsán köszöntötte az ünnepség vendégeit, hogy Veszprémmel egyidőben egy görög város, Elefszína is viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet idén. 

Galéria
Foton megnyitó
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.