Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Láthatóvá vált az idő a kiállításon

2023. május 27. 16:43
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.

A két művész alapvetően egy nagyon egyszerű dolgot talált ki egymástól függetlenül. Mindketten éveken át fotózták a Balaton túlpartját. Szalontai Ábel Fonyódról a Badacsonyt, Szabó Dezső pedig Szigligetről a túlpartot. Az évek alatt több ezer kép jött így össze. A művészeket az sem zavarta, ha éppen felhős, vagy ködös volt az idő. A túlpart kontúrja így még izgalmasabb képet adott. Persze számtalanszor tiszta időben is megörökítették, amit láttak, így pedig egy folyamatosan változó, mégis ugyanolyan sorozatot kaptak itt is, és ott is.

Valószínűleg soha nem ismerték volna meg egymást, ha külön-külön nem találkoznak olyan emberekkel, akik részt vesznek a veszprémi EKF program megvalósításában, és nem jön az ötlet, hogy ezt a két különleges sorozatot egyszerre kellene megmutatni a nagyközönségnek is.

Péntek estére viszont mindez megvalósult, a Dubniczay-palota két termében pedig kiállították a művészek képeit.

A megnyitó, bár két külön esemény volt, mégis együtt értékelhető igazán. Elsőként Szalontai Ábel munkáit tekinthette meg a közönség. Köszöntőjében Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, neki már kinevezésekor tervben volt, hogy egy, mint fogalmazott „átfotózásos” sorozatot szeretne bemutatni az intézményben, bár akkor még nem tudta, ezt hogyan fogja megvalósítani, hiszen ő csak az egyik művész munkáját ismerte.

Can Togay, az EKF kulturális főtanácsadója viszont pont a másik művész munkásságával volt tisztában, így hamar megfogalmazódott a közös kiállítás ötlete.

Can Togay elmondta a megnyitón, az EKF-ben célkitűzésük volt már a kezdetekkor is, hogy frissen reflektáljanak a régió képzőművészetére, a mostani kiállítás is ennek a bizonyítéka.

Szalontai Ábel művészeti felfogásáról Róka Enikő, művészettörténész beszélt a megnyitón. Ő úgy fogalmazott, ez az alkotófolyamat a végtelenbe tart. A sorozatkészítés, amit képvisel Szalontai egyszerre sugározza a precizitást és jó megfigyelőképességet. „Az örök változást mutatja be, ami emberi léptékkel nem mérhető.” - utalt ezzel a Badacsony állandóságára, miközben folyamatosan változik az évszakokban.

Ezután egy emelettel feljebb Szabó Dezső Fonyódról készült képeit is megismerte a közönség. Amíg társa 2015 óta fotózza a túlpartot, ő már két évtizede csinálja ugyanezt. A Landscape névre keresztelt kiállításon pedig 800-nál is több képe jelent meg.

Méltatásánál itt is elhangzott, a képeken keresztül láthatóvá válik az idő, olyan helyzetet tár elénk, amit amúgy képtelenek lennénk érzékelni.

A Művészetek Háza tehát ismét egy olyan kiállítással rukkolt elő, aminek lényege nem a bonyolultságában van. Nem kell hozzá művészettörténész iskola, hogy bárki megértse, vajon „mire gondolt a művész?”. Viszont maximálisan teljesíti azt a kritériumot, ami elvárható egy művészi teljesítménytől, miszerint elgondolkodtatja a nézőt, kimozdítja komfortzónájából és segít megcsodálni a körülöttünk lévő világ szépségét, tudat alatt már-már filozófikus magasságokban.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.