Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt éve aktivizálták magukat a jutaspusztai nyugdíjasok

2023. május 24. 12:50
A jutaspusztai nyugdíjas klub fennállásának még csak ötödik évfordulóját ünnepelte, az eddig átélt közös élmények viszont nem férnének el egy lapon. Kedden délután mégis ezek felidézésére vállalkoztak, amit egy újabb jó hangulatú összejövetellel bővítettek.

A városrész nyugdíjas klubját még 2018-ban alapították meg, akkor 35 fővel, ma a tagság létszáma pedig már 45 helyi nyugdíjasnál jár. Kedden délután ők találkoztak a jutaspusztai művelődési házban, hogy megünnepeljék a jubileumukat.

A köszöntőkben Szűcs Tamásné, a klub elnöke és helyettese, Scheffer Mihályné röviden elmondták, hogy az öt év alatt mennyi minden történt a klub életében. Ezek között számos kirándulást is felsoroltak, bejárták a magyar tájakat, ellátogattak gyógyfürdőkbe, erdei túrákra, de Ovádi Péter, országgyűlési képviselő jóvoltából a Parlamentben is tettek látogatást. Külön kiemelték a Szlovéniában tett kirándulást is, de Jutaspuszta határain belül is vannak eredményeik.

Rendszeresen részt vesznek a városrész közösségi rendezvényein, ott voltak a Gizella-napi felvonuláson a jutaspusztai zászló mögött, de például aktívan segítettek a művelődési ház körüli tereprendezésben is. Mindezt úgy sikerült elérniük és úgy erősödött meg öt év alatt a klub, hogy közte volt egy világjárvány, valamint egy energiaválság, utóbbi miatt nem tudták használni a helyi művelődési házat a téli hónapokban. Az összetartásban ezek nem látszottak meg, erre az is a magyarázat - emelte ki Scheffer Mihályné - mert a tagok a településről is jól ismerik egymást, némely esetben szomszédi baráti viszony van köztük.

A klub az ünnepségén megemlékezett azokról is, akik már nem élték meg, hogy együtt ünnepeljék a jubileumot. Az elhunyt tagok mellett külön kiemelték Szente Józsefet, a Veszprém Város Idősügyi Tanácsának egykori társelnökét, aki pár éve tragikus hirtelenséggel távozott, de aktív nyugdíjas éveiben sokat segített a klub megalapításában.

A Jutaspuszta Nyugdíjas Klub ünnepségén több civil és városi tisztviselő is jelen volt a régi barátságuk jegyében. Ott volt Hegedűs Barbara, alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, aki felidézte, azt, amikor 2018-ban megkeresték a klub alapításának gondolatával azért is örült kifejezetten, mert ebben a városrészben még nem volt ilyen önszerveződő nyugdíjas klub. Kiemelte, hogy ő maga is sokszor támogatta képviselői keretéből a klubot és ezt a jövőre nézve is megerősítette.

Az alpolgármester mellett Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt a meghívottak között. Ő köszöntőjében úgy fogalmazott, véleménye szerint jelenleg Jutaspuszta áll az élen Veszprémben a közösségépítés tekintetében. Felidézte, hogy pár éve azt a célt fogalmazták meg a jutaspusztaikkal együtt, hogy töltsék meg élettel a városrészt, ennek pedig maradéktalanul megfeleltek az itt élők, élen a nyugdíjas klubbal.

A képviselő egyébként egy gratuláló oklevelet is átadott a klub vezetőinek, valamint egy tortával is kedveskedett a tagoknak a születésnap alkalmából.

A képviselő után Török Lajos, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke köszöntötte az összegyűlteket. Ő a közös munka élményét emelte ki, amit a klubbal végeznek, valamint azokkal a vezetőkkel, akik az önkormányzatban és a nagypolitikában is képviselik a veszprémi nyugdíjasok érdekeit, kiemelve a megjelent alpolgármestert és országgyűlési képviselőt.

Scheffer Mihályné, Szűcs Tamásné, Hegedűs Barbara és Ovádi PéterScheffer Mihályné, Szűcs Tamásné, Hegedűs Barbara és Ovádi Péter

Végezetül Adamecz Zoltán, a Jutaspusztáért Egyesület elnöke is szót kapott, ő azt méltatta, hogy a nyugdíjas klub tagjaira mindig lehet számítani akkor, ha valamilyen közösségi megmozdulást szerveznek a városrészben.

Az ünnepség további részében fellépett a nyugdíjas klub énekkara, verset is szavaltak a tagok, ezek mind az önszerveződő civil szervezet tagjainak produkciói voltak, de egyébként színjátszó körük is van, valamint a gasztronómiában is otthon vannak, ezt rendszeresen megmutatják a közös bográcsfőző rendezvények alkalmával.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért nyugdíjas Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért Várakozáson felüli sikere volt hétfőn az Agórában megszervezett szenior örömtáncnak, amelyen hatvanhét veszprémi nyugdíjas vett részt az Életet az éveknek program keretében. Következő hétfőn ismétlés következik, erről is kérdeztük Bodnárné Zsókát, a szervező Ezerarcú Bónusz Szeniorklub vezetőjét. 2024. január 16. 22:16 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Cholnoky Nyugdíjas Klub Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Akár egyszerű összejövetel is lehetett volna a Cholnoky Nyugdíjas Klub életében a péntek esti esemény, de a városrész nyugdíjasai ennyivel nem elégedtek meg és inkább megszervezték első alkalommal a Cholnoky-napot a klubjuk életében, ahol minden tag bemutatott valamilyen kulturális előadást, amiben szívesen és otthonosan mozog. A siker nem maradt el. 2023. november 18. 20:56 Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont a nyugdíjas művészeti gálának.  2023. október 28. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.