Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Átadták az egykori gyerekkórházból lett Acticity-t

2023. május 12. 11:18
Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester beszédével nyitott meg Veszprém új kulturális intézménye.

Veszprémben az elmúlt hét évben mertünk nagy álmokat megfogalmazni és járatlan utakat kitaposni - fogalmazott Porga Gyula polgármester. Ez az önbizalom és kockázatvállalás vezetett oda, hogy városunk elnyerte az Unesco Zene városa címét, és hogy nagyobb és esélyesebb versenytársainkat megelőzve az Európa Kulturális Fővárosa titulust is. A polgármester megköszönte a kormány támogatását, és rámutatott, a polgári kormányzás időszakában Veszprémben megújult a belváros, megépült az uszoda, fejlődött az állatkert, megújul a vár.

A polgármester felidézte a most új életre kelő egykori gyermekkórház történetét.

Ahol most állunk, püspökségi uradalom volt. Külső püspökkertnek hívták. Horning Károly püspök a kilencszázas évek elején vásárolt két holdnyit belőle, hogy azt a város javára, gyermekmenhely építésére ajánlja fel.

A beruházás költségeit a megye és az államkincstár állta. A tervezésre az Ybl család sarját, Lajost kérték fel. Míg a kivitelezés Csomay Kálmán építőmesternek jutott, aki helyi iparosokat foglalkoztatott. Az építkezés épp 120 éve vette kezdetét, és az intézményt egy évvel később vették birtokba.

A százhúsz évvel ezelőtti történet szinte ikertestvére a mostani ingatlan rehabilitációnak. Mindkettő a veszprémi bátorságról, önzetlenségről, gondoskodásról, szakértelemről és az állam együttműködő készségéről szól.

 

Veszprémről beszélni könnyű és hálás , Európáról nehéz és körültekintést igényel - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő. A politikus szerint Veszprém látványos sikertörténete a 2010-ben megújított Magyarországnak, hiszen régen megálmodott célok valósultak meg, és az Európa Kulturális Fővárosa keretében zajlott beruházások visszahelyezték Veszprémet a magyar városok képzeletbeli dobogójára. Az itt élők mindig is büszkék voltak veszprémiségükre, a tapintható polgári kultúrára, a pannon műveltségre, a történelmi múltra, és az ide érkezők ezeket nem is vitatták. Mint mondta, ő maga is rácsodálkozott a város szépségére, amikor általános iskolásként majd gimnazistaként osztálykiránduláson járt itt.

Orbán azt mondta, a kormány az utolsó szabad fillérjeit is odaadta Veszprémnek, és szívesen tették, hiszen a királyné nem mehet akármilyen hacukában a bálba.Százmillió forint nagyságrendű forrást költöttek el, és itt a helyszínen állva ez jó döntésnek bizonyult. A kormányfő méltatta Navracsics Tibornak azt a törekvését, hogy 116 település bevonásával valósítsák meg a programot. A veszprémiek elutasították a szűkkeblűség hagyományait, és megosztották az ünnepet a régióval.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: mindenkinek ajánlja, hogy látogasson Veszprémbe, mert itt igazán büszkén meg lehet élni a magyarságot.

A kormányfő Európáról szólva felidézte, hogy a történelem során a nemzetállamok között mindig is fennálltak a konfliktusok, létezett rivalizálás, ez még abból fakad, hogy a Római Birodalmat nem egy másik nagyhatalom döntötte meg, hanem apró törzsek, amik aztán benépesítették és sokszínűvé tették Európát. Az unió azzal a céllal jött létre, hogy ebben a sokszínűségben békés és jólétet teremtsen, ma viszont egy háborúban és negatív gazdasági kilátások közepette kérdéses, hogy ellátja-e a feladatát. A miniszterelnök a nemzeti és az európai öntudat, a szuverenitás és az együttműködés egyensúlyát tartaná szükségesnek.

A megújult épületet hanarosan részletesen is bemutatjuk képekkel és információkkal teli, külön cikkünkben.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.