Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők

2023. május 10. 14:51
Veszprém környéki nők alkotásaiból nyílt kiállítás a Hangvilla folyosóin kedden a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) szervezésében.

A Gizella-napokhoz kapcsolódó női tárlat nagy múltra tekint vissza, 2006 óta kapnak bemutatkozási lehetőséget az alkotók a civil szervezet és a Művészetek Háza együttműködésének köszönhetően. A 48 alkotótól egy-egy művet láthat a közönség, a kínálat rendkívül vegyes, olajfestményektől az akvarelleken át a kézműves munkákig sokszínű anyaghasználatot és stílust találhatunk.

Porga GyulaPorga Gyula

A keddi kiállítás megnyitón Porga Gyula polgármester felelevenítette az idén harmincéves Gizella-napok alapítóinak szándékát: ők arra teremtettek lehetőséget, hogy a veszprémiek önmagukat ünnepelhessék. Nem véletlenül a helyi művészek, civil szféra, kulturális intézmények, közösségek adják azóta is a programok gerincét, és bár a körítés folyamatosan változott az évek során, a lényeg nem veszett el. A VENŐKE kiállítása pontosan erre ad jó lehetőséget, hogy ünnepeljük az alkotó Veszprém környéki nőket.

Herth ViktóraHerth Viktóra

A tárlat szakmai felelőse, a Művészetek Háza idén tavasszal egyébként is sokféleképpen mutatja be a nőket, az Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Királynék Földjén program részeként különböző kontextusokban mutatnak be női alkotókat – jegyezte meg Grászli Bernadett, az intézmény vezetője. 

Herth Viktóra, a kiállítás kurátora megköszönte azoknak a nőknek, akiknek a mindennapok kihívásai mellett az alkotásra is jut energiájuk, hogy műveiket megosztják a nagyközönséggel. Megjegyezte: nincs értelme elválasztani a profi és az amatőr alkotókat, és egyébként sem a művészi iskolák diplomái, hanem a képek minősége jelenti a mércét. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.