Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A bor és a gasztronómia hívó szó

2023. május 9. 14:16
Jubileumát ünnepli a Balatoni Borok Versenye, huszadik alkalommal rendezik meg idén a térség borainak népszerűsítésére az eseményt. A versenyt május 24-én tartják Balatonfüreden, ahol kiválasztják a Balaton legjobb vörös, fehér, rozé, desszertborát és pezsgőjét is.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hétfő délelőtti sajtóeseményen a program hagyományteremtő erejéről, és a Balaton illetve a borok iránt érzett szerelemről és elköteleződésről osztotta meg gondolatait. Húsz éve dr. Lázár János kezdeményezésére született meg a program, melyen valódi szakértelemmel rendelkező bírák rangsorolják a térség borait, kizárólag azok értékei mentén.

Porga Gyula veszprémi polgármester beszédében kiemelte az esemény fontosságát, mely az Európa Kulturális Fővárosa évében még nagyobb jelentőséget kapott. A programösszeállítás során a szervezők már az elejétől nemcsak veszprémi, hanem régiós szinten gondolkodtak, és a legelső szövetség, melyet megkerestek az együttműködés kapcsán, az a Balatoni Szövetség volt. A polgármester úgy fogalmazott: a verseny régi, kipróbált barát, egy valóban nagy hagyományú, nívós szövetség programja. A gasztronómia és a borkultúra elvitathatatlan szerepet játszik a turizmusban, így ezek fényét tovább emelni kötelesség mindenki számára.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. főtanácsadója a régiós szemléletről és a célkitűzésekről beszélt. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik alappillére, hogy a város és a térség megmutathassa a világnak saját kultúráját és hagyományait. Úgy fogalmazott, a balatoni borkultúra, a balatoni bor a legeklatánsabb és legreprezentatívabb példája a mi kulturális örökségünknek. A huszonhat történelmi borvidékből, hat található a balatoni térségben, és ezek láthatóságának növelésére próbálnak minél több tevékenységet összpontosítani. Többek között a Wine & Gourmet - amely a legnagyobb költségvetésű, EKF által finanszírozott rendezvény - is ezt a célt szolgálja. Nem csak a külföldiek a cél, a hazai borturizmus, a balatoni bor népszerűsítése miatt és edukációs jellegüknél fogva  – mint például a VinoPelso, Balaton specifikus borismereti képzés -  is fontosak ezek az események.

Dobosi Győző, a Balaton Borrégió tanácsának elnöke a balatoni borok sajátosságát méltatta. A borrégióhoz több, mint nyolcezer hektár szőlő tartozik a hat borvidéken belül, a szőlőfajták és bortípusok szinte minden része megtalálható itt, így a tanács a termelőket képviselve örömmel állt a hiánypótló kezdeményezés mellé.

Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse a balatoni borok, nemzetközi porondon való elhelyezkedésének ismertetésével zárta a sajtóeseményt. Az EKF új színt visz ebbe a nagy hagyományokkal rendelkező versenybe, mert bár a borászat is évezredes múltra tekinthet vissza, a változásokat mindig érdemes lekövetni. A hagyományokat tiszteletben tartva, a nemzeti trendeket is szükséges integrálni a saját borkészítésünkbe és gasztronómiánkba. Ebbe a gondolatmenetbe illeszkedett be, hogy nemzetközi kitekintéssel rendelkező szakembereket javasoltak a Balatoni Borok Versenyére, akik ezeken a változásokon keresztül látják a borok világát, - mint például dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója – és akik elvállalták a verseny elnökségét idén és az elmúlt években is. Sikerként könyvelhető el a verseny számára az is, hogy a tavalyi meghívott toszkán borászok, akik külső szemlélőként figyelték a magyar borokat, örömmel fedezték fel és ismerték el kéknyelű borainkat.

Ugyan egységes régió, egy turisztikailag fontos desztináció, - ahol a bor és gasztronómia a hívó szó - de mégis változatos borokkal, és borvidékekkel rendelkezik. Bár a világfajták mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek, de mégis a lokális, ősi fajták felélesztése az, amely hozzáadja az unikumot a régióhoz.

Balogh Dóra
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.