Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
25°C

Bemutatkozik a buddhizmus

2023. május 8. 17:28
Tibet kincseiből nyílt kiállítás a Gyémánt út buddhista közösség épületében vasárnap.

A Tibet-Európa Alapítvány és a Gyémánt út közösség szervezésében megrendezett kiállítást Brányi Mária alpolgármester részvételével nyitották meg vasárnap. Az alpolgármester azt mondta, Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként nem csak Európa kultúráját mutatja be, hanem esetenként olyan távoli vidékeket is, mint Tibet. Brányi méltatta a veszprémi buddhista közösség immár három évtizedre visszanyúló aktív jelenlétét a városban, és arra biztatta a veszprémieket, hogy ismerkedjenek meg az általuk képviselt irányzattal, hiszen aki a kultúra minél szélesebb szeletét ismeri, az annál gazdagabb látókörre tesz szert. 

A Tibet-Európa Alapítvány képviseletében Major Péter elmondta: a civil szervezet célja, hogy hidat képezzen a két és félezer éves tibeti kultúra és Európa között. Megjegyezte, hogy a Gyémánt út közösség alapítóit, a dán Ole Nydahl-t és feleségét, Hannát azzal a misszióval bocsátotta útjára a Karmapa, az egyik legfontosabb tibeti buddhista vallási vezető, hogy nyugaton is ismertessék a tanításokat. Láma Ole elsősorban a világi gyakorlók számára elérhető és alkalmazható módszerekre alapozva építette fel azt a vallási közösséget, amelynek veszprémi képviselői tulajdonképpen a rendszerváltás óta jelen vannak városunkban. 

A kiállítás június 15-ig ingyenesen látogatható a Gyémánt út közösség Brusznyai úti épületében, kedden és csütörtökön 16 óra és 18:30, valamint pénteken, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.