Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Félidőben tart a veszprémi várnegyed megújítása, de már most egy egyedülálló kiállítást nyitnak

2023. május 3. 14:46
Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre. Portálunknak dr. Nagy Veronika, a Veszprémi Érsekség Boldog Gizella Gyűjteményének igazgatója árult néhány kulisszatitkot még ezeken felül.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP’23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be.

Portálunknak nyilatkozó dr. Nagy Veronika, múzeumigazgató elmondta, az egyik legnagyobb hazai projekt a budavári palota újjáépítésekor szokássá vált, hogy amikor elérik végleges magasságukat a rekonstruált épületszerkezetek, bokrétaünnepséget tartanak. Azonban az, hogy egy 18 épületet érintő műemlékhelyreállítás félidejében, egy teljes éven át kiállítás nyíljon a projektterületen, biztosan egyedülálló az országban.

Igyekszünk különleges épületrészekbe elkalauzolni a látogatókat, állványra mászunk, pincébe megyünk. Persze nagyszerű élményt jelentenek az elkészült, megújult épületek, és már alig várjuk, hogy ezt is megmutathassuk, de úgy gondoljuk, hogy legalább olyan érdekes az út, ami elvezet odáig.

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

A múzeumigazgató viszont személyes kedvenceit is megosztotta velünk, amelyekre ugyanúgy érdemes majd figyelni a séták során. Ezek a titkos kertek, amelyekről sokan nem is sejtik, hogy a Vár utcában, a veszprémi várhegy városi palotái között az épületek mögött ott rejtőznek, ahonnan pompás kilátás nyílik a völgyre és a városra.

A felújítások során több meglepetés is érte a restaurátorokat. Ezekről Nagy Veronika azt mondta: a Főszékesegyház falaiból előkerülő Szent István kori kőfaragványok látványa igazán különleges volt. A török idők után leromlott állapotú templom barokk kori újjáépítésekor a régi faragványokat felhasználták a falak javítására. Azokat, amiknek a kiemelése nem kockáztatta az épület stabilitását a szakemberek kivették és majd múzeumba kerülnek, hamarosan láthatók lesznek az érdeklődők számára, tudtuk meg az igazgatótól.

Megrendítő volt látni, hogy a 11. századi Főszékesegyház falai alatt korábbi templom kriptája és a körülötte megmaradt temetkezések kerültek elő. Szent István legendájában olvashatjuk, hogy fia, Szent Imre herceg fogadalmát Veszprém ősi egyházában tette, minden bizonnyal ennek a falai kerültek mos elő a feltárások során.

A veszprémi várnegyed azonban nem kizárólag az előkerült évszázados épített örökség miatt különleges. Aki kicsit is járatos a művészettörténetben, az több stílus jegyeit is felfedezheti az épületeken. 

A veszprémi várhegy épüleegyüttesének különlegessége éppen ebben a sokrétűségben rejlik. A látvány, ami elénk tárul, ha a Vár utcán végigsétálunk főképp barokk. Barokk a tér, amelyen a Szentháromság szobor áll, és a legreprezentatívabb paloták is a 18. században nyerték el jellegzetes megjelenésüket. A falakat vizsgálva ugyanakkor mindenütt régiségekre, sok évszázad nyomaira bukkanunk.

A titokzatos régi házak, ódon falak, régi, történelmi emlékek általában érdeklik az embereket. A műemlékvédelem a szigorúnak tűnő szabályozás miatt már lényegesen kevesebb szimpátiát kelt. Szeretnénk élményszerűen bemutatni, mi történik egy ilyen hosszú folyamat alatt. Milyen kutatások, vizsgálatok zajlanak, hogyan születnek a döntések és mik a kivitelezés nehézségei. Mindezt nem feketeöves szakembereknek, hanem minden korosztálynak a saját nyelvén, a sokféle nézőpontból megközelítve szeretnénk elmondani.

Érdemes lesz a kiállítás honlapját is követni, mert a félidőben lévő projekt folyamatosan változik, lesznek újabb helyszínek, új munkafolyamatok, amiket meg fognak majd mutatni. Érdemes lesz majd annak is visszatérni, aki már egyszer látta a kiállítást, javasolják a kiállítás szervezői.

A WIP ’23 programsorozatra szóló jegyek online és a helyszínen is megválthatók, a várséták előzetes regisztrációhoz kötöttek. A WIP ’23-ról folyamatosan bővülő tartalom érhető el a várnegyedi beruházás Facebook-oldalán.

vehir.hu
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. ma 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.