Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Félidőben tart a veszprémi várnegyed megújítása, de már most egy egyedülálló kiállítást nyitnak

2023. május 3. 14:46
Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre. Portálunknak dr. Nagy Veronika, a Veszprémi Érsekség Boldog Gizella Gyűjteményének igazgatója árult néhány kulisszatitkot még ezeken felül.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP’23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be.

Portálunknak nyilatkozó dr. Nagy Veronika, múzeumigazgató elmondta, az egyik legnagyobb hazai projekt a budavári palota újjáépítésekor szokássá vált, hogy amikor elérik végleges magasságukat a rekonstruált épületszerkezetek, bokrétaünnepséget tartanak. Azonban az, hogy egy 18 épületet érintő műemlékhelyreállítás félidejében, egy teljes éven át kiállítás nyíljon a projektterületen, biztosan egyedülálló az országban.

Igyekszünk különleges épületrészekbe elkalauzolni a látogatókat, állványra mászunk, pincébe megyünk. Persze nagyszerű élményt jelentenek az elkészült, megújult épületek, és már alig várjuk, hogy ezt is megmutathassuk, de úgy gondoljuk, hogy legalább olyan érdekes az út, ami elvezet odáig.

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

A múzeumigazgató viszont személyes kedvenceit is megosztotta velünk, amelyekre ugyanúgy érdemes majd figyelni a séták során. Ezek a titkos kertek, amelyekről sokan nem is sejtik, hogy a Vár utcában, a veszprémi várhegy városi palotái között az épületek mögött ott rejtőznek, ahonnan pompás kilátás nyílik a völgyre és a városra.

A felújítások során több meglepetés is érte a restaurátorokat. Ezekről Nagy Veronika azt mondta: a Főszékesegyház falaiból előkerülő Szent István kori kőfaragványok látványa igazán különleges volt. A török idők után leromlott állapotú templom barokk kori újjáépítésekor a régi faragványokat felhasználták a falak javítására. Azokat, amiknek a kiemelése nem kockáztatta az épület stabilitását a szakemberek kivették és majd múzeumba kerülnek, hamarosan láthatók lesznek az érdeklődők számára, tudtuk meg az igazgatótól.

Megrendítő volt látni, hogy a 11. századi Főszékesegyház falai alatt korábbi templom kriptája és a körülötte megmaradt temetkezések kerültek elő. Szent István legendájában olvashatjuk, hogy fia, Szent Imre herceg fogadalmát Veszprém ősi egyházában tette, minden bizonnyal ennek a falai kerültek mos elő a feltárások során.

A veszprémi várnegyed azonban nem kizárólag az előkerült évszázados épített örökség miatt különleges. Aki kicsit is járatos a művészettörténetben, az több stílus jegyeit is felfedezheti az épületeken. 

A veszprémi várhegy épüleegyüttesének különlegessége éppen ebben a sokrétűségben rejlik. A látvány, ami elénk tárul, ha a Vár utcán végigsétálunk főképp barokk. Barokk a tér, amelyen a Szentháromság szobor áll, és a legreprezentatívabb paloták is a 18. században nyerték el jellegzetes megjelenésüket. A falakat vizsgálva ugyanakkor mindenütt régiségekre, sok évszázad nyomaira bukkanunk.

A titokzatos régi házak, ódon falak, régi, történelmi emlékek általában érdeklik az embereket. A műemlékvédelem a szigorúnak tűnő szabályozás miatt már lényegesen kevesebb szimpátiát kelt. Szeretnénk élményszerűen bemutatni, mi történik egy ilyen hosszú folyamat alatt. Milyen kutatások, vizsgálatok zajlanak, hogyan születnek a döntések és mik a kivitelezés nehézségei. Mindezt nem feketeöves szakembereknek, hanem minden korosztálynak a saját nyelvén, a sokféle nézőpontból megközelítve szeretnénk elmondani.

Érdemes lesz a kiállítás honlapját is követni, mert a félidőben lévő projekt folyamatosan változik, lesznek újabb helyszínek, új munkafolyamatok, amiket meg fognak majd mutatni. Érdemes lesz majd annak is visszatérni, aki már egyszer látta a kiállítást, javasolják a kiállítás szervezői.

A WIP ’23 programsorozatra szóló jegyek online és a helyszínen is megválthatók, a várséták előzetes regisztrációhoz kötöttek. A WIP ’23-ról folyamatosan bővülő tartalom érhető el a várnegyedi beruházás Facebook-oldalán.

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.