Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit adnak nekünk a rómaiak?!

2023. április 15. 21:14
Egy csepp Itália a Balaton mellett – ezzel a mottóval készült az idei turisztikai szezonra a Baláca Élménypark Nemesvámoson. A római kori villagazdaságban szombaton tartottak évadnyitó napot, ahol az ókori élet számos pillanata szó szerint megelevenedett a látogatók előtt.

Hőzöngő barbárok, harctechnikai gyorstalpalót tartó gladiátorok, az isteneknek bemutatott áldozat, ókori csemegékkel terített asztal – az egykori római villagazdaság fénykora elevenedett meg szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében, ahol az esős időjárás ellenére is sok látogató lépett át az időkapun a múltba.

Baláca idén is számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket – erről szombaton sajtótájékoztatót is tartottak a múzeum munkatársai és a partner intézmények képviselői. Az Egy csepp Itália a Balaton mellett mottót viselő programsorozat egyik kiemelt eleme lesz a múzeumok éjszakája június 24-én, amikor szürkülettől éjfélig kalandjátékot szerveznek a villagazdaságban. 

Augusztus első hétvégéjén színházi előadások költöznek a rendhagyó környezetbe: a Veszprémi Petőfi Színház a Petőfifjú és a Mézga család című darabjait, a Székesfehérvári Balett Színház  az Idézőjelek és a Prométheusz című táncszínházi produkcióját mutatja be. Május, június és július első napján az iGenerációért Egyesület a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeivel együttműködve improvizációs előadásokat rendez. 

A nyarat augusztus 19-én a Vinalia Rustica borünneppel zárják, ahol a látogató kocsmajelenetbe keveredhet és kipróbálhatja a szőlőtaposást is. A rendezvénnyel a rómaiak által a Balaton-felvidéken meghonosított borkultúrát ünneplik, ami olyannyira élő, hogy Baláca római tulajdonosainak szőlőskertjét a mai napig borászok gondozzák és művelik. 

Galéria
Szezonnyitó Balácán
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.