Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
17°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
17°C

Megelevenített szenvedéstörténet, avagy a passiójátékok története

2023. április 7. 9:56
Négy evangélista, Máté, Márk, Lukács és János is leírja Jézus szenvedéstörténetét egészen a feltámadásig. Ezek a bibliai történetek szolgálnak alapjául a ma ismert és ismét fénykorát élő passiójátékoknak. A tradíció már több száz éves, Magyarországon pedig pont 101 éve mutatták be az első ilyen előadást, amit azóta több másik követett. Cikkünkben bemutatjuk a passiójátékok történetét.

Jézus szenvedéstörténetének felidézése már az egészen korai keresztény kultúrában megjelent. Az első századokból írásos emlékek is fennmaradtak, hogy a húsvéti szertartások állandó eleme volt a passió felolvasása, igaz, akkor még kevésbé volt szabályzott az egyházi liturgia. Nagy Szent Leó pápa volt az, aki az 5. században elhelyezte a húsvéti liturgiában a passió pontos helyét: virágvasárnapra és nagyszerdára a Máté-passiót, nagypéntekre pedig a János-passiót. Ezután a 10. századra már mind a négy evangélista passiója bekerült a húsvéti liturgiába, de továbbra is csak felolvasás formájában.

Pontosabban sajátos éneklős, leginkább a gregoriánra hajazó formában adták elő, de visszamenve az időben a középkorig, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ezt egy ember, vagy többen énekelték. Vannak viszont árulkodó jelek, hogy akár több ember is részt vett az ilyen középkori passió-előadásokban.

Ennek a dramatikus vonalnak a bizonyítékai azok a jelölések a korabeli dokumentumokban, amelyek megkülönböztetik az egyes sorokat tempó, hangmagasság és hangerő szempontjából. Jézus mondatai előtt például „t” betű, azaz tenere, vagyis „visszafogottan” állt, a tömeg szólamai előtt pedig „s”, sursum, azaz „magasan” jelzés volt.

Akkoriban – a 14-15 századról beszélünk – már általánossá vált, hogy hárman adták elő ezeket a passiójátékokat, némely esetben külön énekesek bevonásával.

A passiókban aztán egyre nagyobb teret kapott a zene is idővel. Megjelentek a többszólamú előadások és külön zenék születettek a passiókhoz. Mindez pedig sokkal tágabb teret adott a passióban rejlő érzelmek kifejezéséhez. Főleg a lutheránus Németországban hódított ez az irány. Nem véletlen, hogy az első nagy zenei mű is innen származik, méghozzá J. S. Bach tollából, ami a passióra épült és a kor világi, valamint egyházi zenéjéből is merített.

A most bemutatott veszprémi passióból egy részletA most bemutatott veszprémi passióból egy részlet

Valamikor ebben az időszakban jelentek meg azok a passiójátékok is, amiket ma is ismerünk, azaz amikor egy színházi előadásra hajazva egy egész társulat adja elő a szenvedéstörténetet. Ennek úttörője egy német falu, Oberammergau volt, ahol a pestisjárvány idején fogadták meg a helyiek, ha túlélik a járványt, hálából passiójátékot szerveznek. 1634-ben meg is szervezték az első ilyen előadást, majd a fogadalmukhoz hűen minden tizedik évben megismételték azt. Ezt pedig a mai napig tartják a bajor faluban, ami ma már igazi turistalátványosság lett.

Az első magyarországi passiójátékot viszont csak a 20. század elején, 1922-ben szervezték meg, legalábbis abban a formában, amikor egy település helyi, amatőr színészei elevenítik meg Jézus utolsó óráit a földön. A heves megyei Mikófalván közel 200-an kapcsolódtak be az előadásba a statisztákkal együtt, a nézőtéren pedig 5000-en voltak. Ennek az előadásnak az ötlete egyébként pont Oberammergauból származott és már az első előadás is hasonló sikereket aratott, mint Németországban.

Mikófalvai passióMikófalvai passió

Érdekesség, hogy amíg a falunak szinte a teljes lakossága lelkesen kapcsolódott be a próbákba, Júdás szerepére mégsem sikerült sokáig megfelelő embert találni, pontosabban senki nem akarta elvállalni az áruló szerepét. Végül egy helyi fiatalt kijelöltek erre a szerepre, aki állítólag színészeket meghazudtoló produkciót mutatott be a színpadon.

Ahhoz, hogy legendás passiójátékokkal találkozzunk nem kell messzire menni Veszprém megyéből sem. Magyarpolányon, a kis bakonyi településen már 1993 óta szerveznek passiójátékokat, az előadások igazi kuriózuma pedig az, hogy kizárólag helyi lakosok, köztük a polgármester játszák el a szerepeket. Mára ez is igazi turistacsalogató esemény lett a környéken, de szinte bárhol szerveznek passiójátékokat, a szép számú közönség garantált. Utoljára például Veszprémben is, ahol a Margit-romoknál szervezték meg a húsvét előtti vasárnap a játékokat, a város sajátos adottságai révén a Golgotát pedig a Benedek-hegy adta.

A magyarpolányi passióról még több érdekességet meg lehet tudni a Veszprém-Balaton Calling podcast aktuális adásából.

Hajas Bálint
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.