2023. június 6.
//
Norbert névnap

Rügyfakadással rügyfagyás? Mely fákra veszélyes a tavaszi fagy?

2023. március 28. 10:50
Greendex
A kései hidegek bizony a tönk szélére sodorhatják a gyümölcsösgazdákat, mivel a fagy elviheti a virágok javát. Miért veszélyes ez, és mely fákra figyeljünk jobban?

Mióta hazánk évszakai is eltolódtak, egyre gyakoribbak a tavaszi erős fagyok, hiába a napsütéses órák számának növekedése. Ez különösen veszélyes lehet azon gyümölcsfáinkra, amelyek korán kezdenek rügyezni. A kis virág- és ágkezdemények rendkívül érzékenyek a fagyra, ugyanis a rügyeken vékony a kültakaró, így könnyen áthatolnak rajta a mínuszok, elfagyasztva az épp beinduló nedvkeringést.

Legkorábban a Prunoidaek alcsaládja, azaz a szilvafélék borulnak virágba. Megtévesztő, mert ezek csak áprilisban „kezdik az évet”, viszont a kajszibarack és a mandula, amelyek szintén szilvafélék, jóval korábban. Emiatt rájuk nagyon veszélyesek a késő márciusi és a kora áprilisi „telek”. Persze lehet védekezni ekkor is a hideg ellen, például füstöléssel vagy parafingyertyákkal, esetleg több kisebb tűzzel a sorok között, de ez csak akkor eredményes, ha kisugárzásos fagyról beszélünk.

Egy komolyabb fagy az egész évi termést elviheti.Egy komolyabb fagy az egész évi termést elviheti.

Ha azonban almaformák vannak kertünkben, mint amilyen egyébként a körte is, akkor kevesebb félnivalónk van, de még ekkor is jobb, ha odafigyelünk az áprilisi télre. Legkisebb veszélyben a virágokat csak későn hozó gyümölcsfáink vannak, hiszen ha szerencsénk van, akkor április végén, május elején – még ha hűvös is van – a fagy már nem jellemző. Egyelőre.

A termésünk legnagyobb tolvaja tehát a fagy, ami viszont nem csak közvetlenül károsíthat, hanem közvetve is, ugyanis nincs az a méhcsalád, aki szívesen lát neki a beporzásnak akkor, amikor még deres a kaptár ajtaja.

Bódi Ábel

Kapcsolódó cikk
Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!
Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!
vehir.hu

További cikkek

A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Ne dobd ki a vágott füvet!
Ne dobd ki a vágott füvet!
Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!
A cékla csodálatos hatásai
A cékla csodálatos hatásai
Cékla, céklarépa, vörös répa: többféle néven ismert, és még többféle elkészítési módja létezik. Jellegzetes földes ízvilága miatt sajnos nem örvend osztatlan sikernek, pedig csodálatos hatásai vannak a szervezetre. A céklában nagy mennyiségben találhatók értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, valamint A-, C- és B6-vitamin. Ráadásul az elkészítése során bevetett néhány trükkel teljesen el lehet nyomni azt a bizonyos földes ízt, és igazán élvezetes fogásokat varázsolhatunk belőle. Na, de lássuk, mit is kell tudni erről a gyönyörű lilásvörös gyökérzöldségről!