Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rügyfakadással rügyfagyás? Mely fákra veszélyes a tavaszi fagy?

2023. március 28. 10:50 // Forrás: Greendex
A kései hidegek bizony a tönk szélére sodorhatják a gyümölcsösgazdákat, mivel a fagy elviheti a virágok javát. Miért veszélyes ez, és mely fákra figyeljünk jobban?

Mióta hazánk évszakai is eltolódtak, egyre gyakoribbak a tavaszi erős fagyok, hiába a napsütéses órák számának növekedése. Ez különösen veszélyes lehet azon gyümölcsfáinkra, amelyek korán kezdenek rügyezni. A kis virág- és ágkezdemények rendkívül érzékenyek a fagyra, ugyanis a rügyeken vékony a kültakaró, így könnyen áthatolnak rajta a mínuszok, elfagyasztva az épp beinduló nedvkeringést.

Legkorábban a Prunoidaek alcsaládja, azaz a szilvafélék borulnak virágba. Megtévesztő, mert ezek csak áprilisban „kezdik az évet”, viszont a kajszibarack és a mandula, amelyek szintén szilvafélék, jóval korábban. Emiatt rájuk nagyon veszélyesek a késő márciusi és a kora áprilisi „telek”. Persze lehet védekezni ekkor is a hideg ellen, például füstöléssel vagy parafingyertyákkal, esetleg több kisebb tűzzel a sorok között, de ez csak akkor eredményes, ha kisugárzásos fagyról beszélünk.

Egy komolyabb fagy az egész évi termést elviheti.Egy komolyabb fagy az egész évi termést elviheti.

Ha azonban almaformák vannak kertünkben, mint amilyen egyébként a körte is, akkor kevesebb félnivalónk van, de még ekkor is jobb, ha odafigyelünk az áprilisi télre. Legkisebb veszélyben a virágokat csak későn hozó gyümölcsfáink vannak, hiszen ha szerencsénk van, akkor április végén, május elején – még ha hűvös is van – a fagy már nem jellemző. Egyelőre.

A termésünk legnagyobb tolvaja tehát a fagy, ami viszont nem csak közvetlenül károsíthat, hanem közvetve is, ugyanis nincs az a méhcsalád, aki szívesen lát neki a beporzásnak akkor, amikor még deres a kaptár ajtaja.

Bódi Ábel

Kapcsolódó cikk
Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!
Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!
vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.