Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-4°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-4°C

Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!

2023. március 9. 23:01 // Forrás: Greendex
Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!

Mert akkor tudni fogják, hogy te komolyan veszed a gyümölcstermesztést, és vigyázol a birtokodra. Látni fogják, hogy te nemcsak tessék-lássék állsz a gazdálkodáshoz, hanem tudod, mit és mikor kell megtenned ahhoz, hogy jó termést kapj. Márpedig a tűz az egyik legjobb megoldás, főleg így, tél végén. Sőt, mára inkább a tavasz lett ennek az ideje.

Mióta átalakultak az évszakok, és a nagy fagyok ideje már nem a február, hanem inkább a március, a mezőgazdasági munkák sorrendje is egy kicsit átrendeződött. Ugyan kevésbé kemények, mint manapság, de tavaszi fagyok mindig is voltak. Nem csoda, hogy maradt ránk egynéhány módszer régről, amelyeknél a mai napig nincs jobb. Drasztikusnak tűnhetnek, igazi „legényeket” kívánnak a „gátra”, de ha elmulasztjuk ezeket, a hideg mindenünket elviheti.

Megijedni azért nem kell! Nem magát a gyümölcsöst kell felgyújtani, csak valami jól füstölő dolgot, például egy nedves bálát. Persze, ez is csak akkor ér igazán valamit, ha „szél fölé” tesszük, hogy a füst lehetőleg a gyümölcsös javát beterítse. Általában egy tűz nem elég. Úgy kell elhelyezni őket, hogy egy fa se maradjon ki. Legjobb 10 méterenként letenni egy füstölgő alkalmatosságot.

A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.

Ha azonban nincs lehetőségünk ennyi tüzet rakni, és még a szél is forog, akkor két megoldással élhetünk. Az egyik az, hogy valamilyen eszközre rátesszük a már javában füstölő bálát, és visszük körbe-körbe a sorok közt, így tulajdonképpen kiküszöbölhetjük a változó szélirány adta nehézségeket. Hogyan működik? A szén-dioxid és a víz keveréke paplanként takarja be a fákat. Fontos, hogy naplemente után mindenképp fogjunk hozzá a művelethez, de ne feledjük, hogy mínusz 10 fokos lehűlés esetén ez a módszer már alkalmatlan arra, hogy megvédje gyümölcsfáinkat.

 

Bódi Ábel

vehir.hu
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   ma 21:50 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. ma 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. ma 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. ma 9:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.