2023. június 6.
//
Norbert névnap

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence

2023. március 20. 11:51
HybridCycle
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.

A HybridCycle közreműködésével megvalósított projekt célja, hogy minél szélesebb körben mutassák meg a fenntarthatóbb élet, a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit és az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

A projekt hulladékgyűjtési akciója során 2022 óta közel 150 helyszínen gyűjtöttek szelektív hulladékot, amelyből workshopok, alkotótábor, design és művészeti projektek, valamint egy művészeti rezidenciaprogram keretében készítenek a résztvevő alkotók kis használati tárgyakat, látványos köztéri installációkat vagy éppen képzőművészeti szempontból is érdekes műveket.

Kapuvári gyűjtőpont, infografikával.Kapuvári gyűjtőpont, infografikával.

2023 márciusában elindult a művészeti rezidencia program második szezonja, amely során májusig összesen három nemzetközi és két hazai művész érkezik a köveskáli alkotóházba. A két hetes elvonulásnak, lelassulásnak és alkotómunkának a veszprémi régió kiemelkedő térsége, a Káli-medence ad otthont. A Second Life, vagyis második élet nevet viselő alkotói program során a Circular Living Concept projekt gyűjtési akcióinak köszönhetően szelektált hulladékoknak új esélyt adva, a fenntartható művészet sokszínű eszköztárával mutathatják be a résztvevők egy “második élet” lehetőségét.

Művészeink gyönyörű, inspiráló környezetben alkothatnak a Köveskáli bázison. Fotó: Derzsi MátyásMűvészeink gyönyörű, inspiráló környezetben alkothatnak a Köveskáli bázison. Fotó: Derzsi Mátyás

Az alkotóházban jelenleg is zajlik a munka: a szervezők elmondták, hogy az elmúlt napokban Kováts Réka egy stop-motion animációs rövidfilmen dolgozott a kiválasztott papírokból, textilekből és alumíniumdobozokból. A művész a kisfilmben feldolgozza a saját tapasztalatait a különböző hazai hulladékgyűjtési szokásokról.

Az animáció üzenete: egy bolygón élünk, cselekedeteinkkel egymásra is hatással vagyunk.

Fotó: Derzsi MátyásFotó: Derzsi Mátyás

A Győr-Moson-Sopron megyei hulladék alapanyaggal tervezett 2022/2023-as projektmunkákat többek között Győrben és Budapesten is bemutatják galériákban és popup kiállítóterekben és köztéri akciók részeként. Az egyedi kiállítások időpontjairól vagy éppen a gyűjtés és az újrahasznosítás részleteiről a HybridCycle oldalán tájékozódhatunk egészen május végéig.

vehir.hu

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.