2023. március 21.
//
Benedek névnap

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze

Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!

A tavasz érkezésének hamisíthatatlan jele a medvehagyma megjelenése. A növény jellegzetes fokhagyma-szerű illata betölti az erdőt, íze pedig nem kevésbé kellemes – nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben újra felfedeztük magunknak, és a háztartások mellett a csúcsgasztronómiába is betört. 

Pascal Debrunner / UnsplashPascal Debrunner / Unsplash

Népszerűsége nem kis részben annak is köszönhető, hogy saját célra az állami erdőkben szabadon gyűjthetjük – ennek azonban megvannak a szabályai. Fontos tudni, hogy naponta fejenként csak két kilogramm szedhető belőle, és az is csak olyan helyeken, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ennek eldöntését segíti a NÉBIH erdőtérképe, ami ide kattintva elérhető – itt ugyanis egy konkrét erdőrészre kattintva megkaphatjuk a legfontosabb adatokat, köztük a természetvédelmi besorolást is.

A szabad gyűjtés azonban csak saját célú felhasználásra vonatkozik, kereskedelmi célokra minden esetben az erdőterület kezelője – állami erdőterületek esetében tehát megyénkben a VERGA vagy a Bakonyerdő – adhat ki erre vonatkozó engedélyt. 

Tomáš Malík on UnsplashTomáš Malík on Unsplash

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott, piacon árusított medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot, így a vásárló könnyedén meggyőződhet róla, hogy legális gyűjtésből származik-e a termés. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.
31 napos kihívás, hogy jobban szeresd önmagad
31 napos kihívás, hogy jobban szeresd önmagad
Ha hozzám hasonlóan számodra sem ösztönös és magától értetődő az önszeretet, érdemes tudatosan gyakorolni. Akár úgy, hogy egy hónapon keresztül minden nap felteszel magadnak egy kérdést.
Ha anya boldog, mindenki boldog
Ha anya boldog, mindenki boldog
Amikor gyerek születik, azt valószínűleg mindenki máshogyan éli meg. A szerencsésebbek áldásnak és életük legszebb eseményeként könyvelik el. Én a szerencsésebbek közé tartozom, viszont teljes mértékben képes vagyok azonosulni azokkal a nőkkel, akik szerint a két legjobb dolog az életben: a gyerekünkkel lenni, és nem a gyerekünkkel lenni. Komplikáltan hangzik, és az is, mert nem sok ennyire összetett, a mindennapjainkat huszonnégy órában felölelő édes teher van még ezen kívül.
A veszprémi séf nem kér David Beckham palacsintájából
A veszprémi séf nem kér David Beckham palacsintájából
Az egykori sztárlabdarúgó, David Beckham a gasztronómia vizeire evezett. Kedvese, Victoria közzé is tett egy videót a technikájáról, amelyet Szalai Tibor veszprémi séffel elemeztünk.
Kalandtúra csak nőknek
Kalandtúra csak nőknek
Évszázadokon át a férfiaknak megvoltak a saját elit elfoglaltságai: szivarklubokba jártak, politikáról diskuráltak és a nagy felfedezések is jobbára nekik jutottak. Egyre inkább úgy tűnik, a 21. század viszont a nőké lesz: az utazásban például ma már egyértelműen a nők dominálnak, sőt, terjednek az olyan utazási irodák, amelyek már kizárólag nőkre építenek.