Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Van alkotói és befogadói szabadság is

2023. március 12. 15:03
Nem az ukrán háború, de nem is a svéd lakberendezési áruház színvilága inspirálta a pénteken átadott belvárosi falfestményt, amelyen hat erdei fülesbagoly néz le az utcára, hamarosan még látványosabb formában. A kezdeti értetlenség kapcsán a közösségi médiában megszólalt Mészáros Zoltán is, az EKF főtanácsadója, aki több éve menedzselte ezt a projektet is.

"Van alkotói és befogadói szabadság is" - kezdte gondolatait Mészáros Zoltán, aki leírta, hogy mindenki azt láthat bele az alkotásba, amit szeretne, de azt fontos kihangsúlyozni, hogy a grafika már három éve elkészült, tehát politikai üzenetek nem is lehetettek és most sincsenek mögötte.

A hat bagoly azonban még nem teljes, folytatta gondolatait Mészáros Zoltán. Az EKF a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjaival bonyolított le egy kurzust, „City of light” címen, ahol a tervező, grafikus, animátor szakos hallgatók fényre épülő kreatív ötleteket terveztek Veszprém különböző pontjainak színesítése szándékával. Volt, aki a húszemeletesre tervezett egy tetrisz játékot, volt, aki a lakótelepi tízemeletesek fugáiba illesztett programozható led-csíkokat, vagy a Vár utca kockakövei közé éjjel világító fehér köveket random szétszórva, felvezetve a sétálókat a várba. Ebből a sorozatból születtek a baglyok is, Annabella Perecz munkájaként, ami minden szavazáson toronymagas nyertesként szerepelt.

A korábbi látványtervekA korábbi látványtervek

A hat bagoly azért nem teljes, mert annak éjszakai üzemmódja, amikor a szemei is világítani fognak, még nem készült el, ez április végére várható majd.

A leleplezésről alábbi cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó cikk
Bagolycsalád költözött a hotelbe
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.
vehir.hu
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.