2023. június 7.
//
Róbert névnap

Van alkotói és befogadói szabadság is

Nem az ukrán háború, de nem is a svéd lakberendezési áruház színvilága inspirálta a pénteken átadott belvárosi falfestményt, amelyen hat erdei fülesbagoly néz le az utcára, hamarosan még látványosabb formában. A kezdeti értetlenség kapcsán a közösségi médiában megszólalt Mészáros Zoltán is, az EKF főtanácsadója, aki több éve menedzselte ezt a projektet is.

"Van alkotói és befogadói szabadság is" - kezdte gondolatait Mészáros Zoltán, aki leírta, hogy mindenki azt láthat bele az alkotásba, amit szeretne, de azt fontos kihangsúlyozni, hogy a grafika már három éve elkészült, tehát politikai üzenetek nem is lehetettek és most sincsenek mögötte.

A hat bagoly azonban még nem teljes, folytatta gondolatait Mészáros Zoltán. Az EKF a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjaival bonyolított le egy kurzust, „City of light” címen, ahol a tervező, grafikus, animátor szakos hallgatók fényre épülő kreatív ötleteket terveztek Veszprém különböző pontjainak színesítése szándékával. Volt, aki a húszemeletesre tervezett egy tetrisz játékot, volt, aki a lakótelepi tízemeletesek fugáiba illesztett programozható led-csíkokat, vagy a Vár utca kockakövei közé éjjel világító fehér köveket random szétszórva, felvezetve a sétálókat a várba. Ebből a sorozatból születtek a baglyok is, Annabella Perecz munkájaként, ami minden szavazáson toronymagas nyertesként szerepelt.

A korábbi látványtervekA korábbi látványtervek

A hat bagoly azért nem teljes, mert annak éjszakai üzemmódja, amikor a szemei is világítani fognak, még nem készült el, ez április végére várható majd.

A leleplezésről alábbi cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó cikk
Bagolycsalád költözött a hotelbe
Péntek délelőtt hat erdei fülesbagoly tűnt fel a belvárosi hotel falán. Mindez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének köszönhető, amiben azt a célt tűzték ki, hogy az eddig kihasználatlan területeket élettel töltsék meg. A belvárosban ezzel sikerült egy rejtélyes erdei hangulatot megidézni, ami áprilistól még misztikusabb hatást kelt majd.
vehir.hu

További cikkek

A Királynék Földjén a gyerekek is megtapasztalhatják az EKF program sokszínűségét
A Királynék Földjén a gyerekek is megtapasztalhatják az EKF program sokszínűségét
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében, a Királynék Földjén projekt támogatásával szerda reggel kezdetét vette a Fergeteg Fesztivál a Kolostorok és kertekben a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szervezésében.
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.
Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.