Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Ismét Veszprém felett őrködik a királyi házaspár

2023. március 10. 9:41 // Forrás: A veszprémi várnegyed megújulása
Rövid időre eltűntek, de már ismét az eredeti helyükön állnak Szent István és Boldog Gizella szobrai a veszprémi Vár végében. Hamarosan bárki meglátogathatja őket, ráadásul apró, de lényeges változásokat is ki lehet majd szúrni a szobrokon.

A veszprémi várfokon 95 éve áll az első magyar királyi pár, Szent István király és felesége, Boldog Gizella szobra. A műremek Ispánky József szobrászművész első köztéri alkotása, 1938-ban helyezték ki a Vár utca végén található mellvédhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Benedek-hegyre és a Viaduktra. Azóta a szoborpár Veszprém szimbólumává vált.

A várnegyed megújítása során az alkotásról sem feledkeztek meg a szakemberek. A művet leemelték a helyéről, így a restaurátoroknak lehetősége nyílt a gyors állagromlásnak indult talapzatot megerősíteni. Erre azért volt szükség, mert korábban téglából építették meg, aminek a minősége a fagyás miatt megromlott, így szükségszerűvé vált a felújítása.

Mindezt Lelkes Márk, képzőművész mondta a Veszprémi Érsekség által indított Facebook-oldalon közzétett videóban. Ezen a közösségi oldalon egyébként naprakészen lehet végig követni a várnegyed felújítási munkálatait, nem csak a kulisszák mögötti képeken keresztül, hanem több esetben látványos videókon is.

Visszatérve a királyi házaspárra, a szobrokat megtisztították, kijavították a II. világháborúban szerzett lövésnyomokat, restaurálták mindkét tagot tetőtől talpig, valamint a hiányzó és sérült attribútumokat pótolták, javították.

Érdekesség, hogy az országalma keresztje hiányzott, archív fotók alapján rekonstruálták és pótolták, míg a korona keresztje törött, repedt volt, ezt is javították.

A munka végeztével a királyi pár visszakerült eredeti helyére, hogy újra Veszprém fölött őrködjenek.

vehir.hu
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.