2023. június 10.
//
Margit névnap

Ismét Veszprém felett őrködik a királyi házaspár

Rövid időre eltűntek, de már ismét az eredeti helyükön állnak Szent István és Boldog Gizella szobrai a veszprémi Vár végében. Hamarosan bárki meglátogathatja őket, ráadásul apró, de lényeges változásokat is ki lehet majd szúrni a szobrokon.

A veszprémi várfokon 95 éve áll az első magyar királyi pár, Szent István király és felesége, Boldog Gizella szobra. A műremek Ispánky József szobrászművész első köztéri alkotása, 1938-ban helyezték ki a Vár utca végén található mellvédhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Benedek-hegyre és a Viaduktra. Azóta a szoborpár Veszprém szimbólumává vált.

A várnegyed megújítása során az alkotásról sem feledkeztek meg a szakemberek. A művet leemelték a helyéről, így a restaurátoroknak lehetősége nyílt a gyors állagromlásnak indult talapzatot megerősíteni. Erre azért volt szükség, mert korábban téglából építették meg, aminek a minősége a fagyás miatt megromlott, így szükségszerűvé vált a felújítása.

Mindezt Lelkes Márk, képzőművész mondta a Veszprémi Érsekség által indított Facebook-oldalon közzétett videóban. Ezen a közösségi oldalon egyébként naprakészen lehet végig követni a várnegyed felújítási munkálatait, nem csak a kulisszák mögötti képeken keresztül, hanem több esetben látványos videókon is.

Visszatérve a királyi házaspárra, a szobrokat megtisztították, kijavították a II. világháborúban szerzett lövésnyomokat, restaurálták mindkét tagot tetőtől talpig, valamint a hiányzó és sérült attribútumokat pótolták, javították.

Érdekesség, hogy az országalma keresztje hiányzott, archív fotók alapján rekonstruálták és pótolták, míg a korona keresztje törött, repedt volt, ezt is javították.

A munka végeztével a királyi pár visszakerült eredeti helyére, hogy újra Veszprém fölött őrködjenek.

vehir.hu

További cikkek

Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.
Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett.