2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük

2023. március 4. 21:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Péntek délután az Agórában olyan neves emberek ültek egy asztalhoz, akik különböző műfajban alkottak és alkotnak nagyot, de egy közös pontban összeér az életük: a fenntarthatóság a szívügyük. A vendégek között köszöntötték Szalóki Ági előadóművész, énekest, Varga Livius, a Quimby zenészét,  valamint Navratyil Sándor, paralimpikont.

A beszélgetést a VEB 2023 részéről Forró Krisztina vezette. Szalóki Ági elsősorban a fesztiválok szemszögéből közelítette meg a fenntarthatóság témakörét. Mint kifejtette, meghatározó tapasztalata, hogy bizonyos fesztiválok szervezői valójában nem ismerik a helyszínt, a települést, ahová rendezik az eseményt, vagyis kitelepülnek, de mélyen nem látnak bele a hely működésébe. Szalóki szerint, ha a szervezők és a lakók összefognának, még többre lennének képesek. Az énekesnő elmesélte, azért akad olyan fesztivál is, ahol a helyiek például főznek a résztvevőknek, s a lakosság bőven kiveszi a részét a munkából.

Varga Liviusról talán nem minden zenekedvelő tudja, hogy környezetbarát, mi több, környezetvédő. Mint elmondta, édesapjától ered a nagy odafigyelés, mely nem merül ki holmi beszédben a tenni akarásról, hanem valóban cselekszik is. Véleménye szerint az ember a környezet része, s ezért kötelessége, felelőssége ápolni azt. Livius kifejtette, a kezdetekben érték csalódások a „misszió” során, de szerinte mindenkinek egyéni szinten kell először felismernie, majd megfogalmaznia a környezettel kapcsolatos kérdéseket és teendőket, és utána lehet elkezdeni cselekedni.

Navratyil Sándor – a kérdező kérésére – először mesélt balesetéről, mely során lebénult. Később ő lett az országból az első, aki részt vett téli paralimpián. Ahogy fogalmazott, nem csupán az volt fontos számára, hogy ő maga sportoljon, de erre más sérülteket is buzdítani akart. S ha már idéztük Liviust, aki szerint a környezet része az ember, akkor elmondhatjuk, hogy a környezetet olyan szempontból is védeni és őrizni kell, hogy észre vegyük, ahol változtatni kell. Gondolok itt az akadálymentesítésre, amely Navratyil szerint folytonosan újragondolásra szorul. A sportoló elmondta azt is, számos pozitív élmény is érte már, amikor hirtelen kellett segítséget kérnie.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokkal tarkított események zajlottak a fenntarthatóság jegyében.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.