Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük

2023. március 4. 21:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Péntek délután az Agórában olyan neves emberek ültek egy asztalhoz, akik különböző műfajban alkottak és alkotnak nagyot, de egy közös pontban összeér az életük: a fenntarthatóság a szívügyük. A vendégek között köszöntötték Szalóki Ági előadóművész, énekest, Varga Livius, a Quimby zenészét,  valamint Navratyil Sándor, paralimpikont.

A beszélgetést a VEB 2023 részéről Forró Krisztina vezette. Szalóki Ági elsősorban a fesztiválok szemszögéből közelítette meg a fenntarthatóság témakörét. Mint kifejtette, meghatározó tapasztalata, hogy bizonyos fesztiválok szervezői valójában nem ismerik a helyszínt, a települést, ahová rendezik az eseményt, vagyis kitelepülnek, de mélyen nem látnak bele a hely működésébe. Szalóki szerint, ha a szervezők és a lakók összefognának, még többre lennének képesek. Az énekesnő elmesélte, azért akad olyan fesztivál is, ahol a helyiek például főznek a résztvevőknek, s a lakosság bőven kiveszi a részét a munkából.

Varga Liviusról talán nem minden zenekedvelő tudja, hogy környezetbarát, mi több, környezetvédő. Mint elmondta, édesapjától ered a nagy odafigyelés, mely nem merül ki holmi beszédben a tenni akarásról, hanem valóban cselekszik is. Véleménye szerint az ember a környezet része, s ezért kötelessége, felelőssége ápolni azt. Livius kifejtette, a kezdetekben érték csalódások a „misszió” során, de szerinte mindenkinek egyéni szinten kell először felismernie, majd megfogalmaznia a környezettel kapcsolatos kérdéseket és teendőket, és utána lehet elkezdeni cselekedni.

Navratyil Sándor – a kérdező kérésére – először mesélt balesetéről, mely során lebénult. Később ő lett az országból az első, aki részt vett téli paralimpián. Ahogy fogalmazott, nem csupán az volt fontos számára, hogy ő maga sportoljon, de erre más sérülteket is buzdítani akart. S ha már idéztük Liviust, aki szerint a környezet része az ember, akkor elmondhatjuk, hogy a környezetet olyan szempontból is védeni és őrizni kell, hogy észre vegyük, ahol változtatni kell. Gondolok itt az akadálymentesítésre, amely Navratyil szerint folytonosan újragondolásra szorul. A sportoló elmondta azt is, számos pozitív élmény is érte már, amikor hirtelen kellett segítséget kérnie.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokkal tarkított események zajlottak a fenntarthatóság jegyében.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.