2023. június 6.
//
Norbert névnap

Otthonra leltek a veszprémi zenészek és képzőművészek az EKF-nek köszönhetően

Az egykori városi művelődési központ – vagy ahogy sokan ismerik, a Dimitrov – egyik szárnyát alakították át úgy, hogy az otthont adjon a helyi zenészeknek és képzőművészeknek, hogy itt kibontakoztathassák kreativitásukat. Többen már el is kezdték az alkotást új otthonukban, mindez pedig az EKF programnak köszönhető.

A világhíres Cure zenekarról terjeng egy legenda, miszerint anno egy brit kocsmatulajdonostól bérelték a próbatermüket, cserébe annyit kért a főbérlő az akkor még ismeretlen bandától, hogy lépjenek fel havonta egyszer a kocsmájában. Tízéves szerződést írtak alá erről, de a Cure alig négy év alatt befutott és immáron az európai turnézás közepette jártak vissza a kis kocsmába fellépni. Igazi sikersztori, főleg a kocsmatulajdonos szemszögéből, hasonló pedig akár Veszprémben is megtörténhet a következő években, igaz némileg más módon.

Kocsma helyett ugyanis az egykori Dimitrov épületébe költözhetnek be a zenészek és mellettük a város képzőművészei is, kötelező fellépések helyett pedig annyi az elvárás, hogy itt bontakoztassák ki kreativitásukat, alkotószenvedélyüket, alkotásaikkal pedig öregbítsék Veszprém hírnevét.

Hogy pontosan milyen beruházásról is van szó a Dimitrovban, azt kedden délután mutatták be egy sajtóbejárás keretében az illetékesek, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Lehotay Judit, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF programnak köszönhetően összesen 1100 négyzetméteren újult meg az egykori városi művelődési központ egyik szárnya, vagy ahogy mindenki ismeri, a Dimitrov. A felújított termekből pedig olyan speciális szobákat hoztak létre, ahol helyi alkotók, zenészek, festők, képzőművészek próbálhatnak és alkothatnak, tehát egyfajta kulturális bázisa lesz a veszprémi művészeknek ez az épület.

A bejárás elején Porga Gyula emlékeztetett arra, hogy az EKF programban szerettek volna reagálni az eddigi hiányosságokra is, ez pedig a helyi művészek felkarolásában tökéletesen tetten érhető. Most az ő számukra kinyitották ezt az épületet és nagyon hamar meg is találták a bérlők, akik közül többen már elkezdték a kreatív munkát a falak között.

A felújítási munkák négy hónapon át tartottak, eközben 1100 négyzetméteren újult meg 26 terem, amelyek közt zenei próbatermek, stúdió, képzőművészek számára alkotótermek is vannak, valamint felújították a vizesblokkokat és a lépcsőházat is. A munkák összköltsége nettó 138 millió forint volt, amit a VEB2023 EKF program biztosított, a műszaki tartalomért pedig a Veszprém 2030 Kft. felelt.

Mindezt már Lehotay Judit, kulturális projektmenedzser mondta el az újságírók előtt, aki ezután körbevezetést tartott az épületben, ahol már több művésszel is lehetett találkozni.

Többek közt itt fog alkotni a jövőben Debreczeny Zoltán, festő, de Ozsváth Gergő „Mentha”, a Hősök zenekar frontembere is ide költözött, aki most nem a zenében, vagy a mural-festészetben mélyed el, hanem egy újszerű fonalművészetben teljesedik ki az épület falain belül.

Ugyancsak a felújított Dimitrov ad otthont a komplex zenei képzéseket nyújtó Hangtár Könnyűzenei Központnak is, amely idén már a harmadik féléves kurzusát kezdte el 11 tanárral és 115 növendékkel. A Hangtár részéről Ladányiné Cz. Nagy Zsófia fogadta az újságírókat, aki elmondta, énekre, gitárra, dobra, billentyűs hangszerekre, valamint egzotikus ütős hangszerekre is oktatják a növendékeket, akik között a 8-9 éves gyermekektől kezdve a 60 évesig is jelen vannak a zenekedvelők.

Az ő jelenlétük, valamint az akusztikailag megfelelően kialakított termek is azt a célt szolgálják, ami szintén elhangzott a bejáráson, miszerint Veszprém 2030-ra legyen az a város, ahol arányaiban a legtöbben zenélnek valamilyen formában.

A bejáráson elhangzott az is, az új kulturális központban minden adott, hogy a különböző művészeti ágak képviselői akár egymással kooperálhassanak is, hiszen egymás szomszédságában fognak alkotni, így még könnyebben felmerülhetnek új kreatív ötletek, ezzel egyfajta művészeti körforgást elindítva Veszprémben.

Mindenesetre a polgármester a bejárás végén aláhúzta, a központot azért hozták létre, hogy 2023 után is fennmaradjon, hiszen egy hosszabb távú stratégiának a része, abban pedig biztos Porga Gyula is, hogy még sokat fogunk hallani azokról a művészekről, akik ide most beköltöztek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Több mint mozi – megnyitott a Foton a várban
Megnyitotta kapuit az egykori Várkert étterem helyén kialakított új audiovizuális központ, a Foton. Művészmozi, digitális kiállítótér, fűszerterasz várja az érdeklődőket.
Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.