Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz

2023. január 28. 4:00
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.

A film készítőinek az volt a célja, hogy felhívják a helybeliek figyelmét a város építészeti különlegességeire, modernista épületeire, amelyek mellett nap mint nap elsétálnak anélkül, hogy észrevennék és értékelnék őket. 

A helyi EKF-stáb azzal bízta meg az ír Aideen Barry-t, hogy Kaunas lakosságának bevonásával készítse el az alkotást. A stábot nagyrészt önkéntesek alkották: több mint tizenöt író vett részt és összesen több mint hetvenen dolgoztak a stop motion technikán. (A stop motion lényege, hogy nem mozgóképként veszik fel a jeleneteket, hanem fotósorozatokat készítenek, amiket összefűzve alkotják meg a mozgás illúzióját.)

A film egymásba ágyazódó sztorikon keresztül mutatja be az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó rejtett történeteket. Ezt szimbolizálja a film címe is: a litván Klostės szó magyarul annyit tesz: redők, gyűrődések, amelyek mélyén a porhoz hasonlóan ülnek meg a történetek, melyek felett elsiklik a tekintetünk. 

Ezeket a történeteket Sandra Bernotaité irányításával gyűjtötték össze. “Mindannyian történetmesélő lények vagyunk, a litvánok pedig különösen szeretik a meséket” – magyarázta a keddi vetítésen Sandra. Kiválasztottak tehát néhány jellegzetes modernista épületet Kaunasban, és felhívást tettek közzé: olyan kreatív embereket kerestek, akik szívesen találnának ki sztorikat, majd workshopokat szerveztek a részükre. Együtt bejárták ezeket az épületeket, eltöltöttek néhány órát a falaik között, majd ott helyben írták meg a történeteiket – amiket aztán a rendező inspirációként felhasznált a végleges forgatókönyv összeállításakor.

Az alkotási folyamat részeként számos kreatív kézműves műhelymunkát szerveztek, közös alkotásra hívták a kaunasiakat. Készítettek a város épületeit feldolgozó jelmezeket, amik egyrészt megjelentek a filmben, és aztán az EKF 2,5 millió nézőt elérő nyitóünnepségén is ezeket viselték a táncosok.

De szintén közös műhelymunkában készültek az épületeket ábrázoló torták is, amelyek megintcsak szerepet kaptak a moziban. A workshop résztvevőinek kedvenc kaunasi épületüket kellett ehető formába önteniük – az egyik torta még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb modernista stílusú süteménye. 

A film fekete-fehér, és nem hangoznak el benne szavak, a történeteket vizuális módon bontja ki Barry. “Ez egy videoklip, ahol az építészet a szólista” – ragadta meg a lényegét az elkészült alkotásnak Sandra, hozzátéve: “ez a film egy szerelmes levél Kaunashoz”.

A szürreális történetek a mindenki által ismert falak között játszódnak, ezzel pedig Aideen Barry mitológiát épített a hétköznapiságra, varázslatossá tette a mindennapi sétákat, gyermeki nyitottsággal és szenvedélyes szerelemmel irányította a figyelmet Kaunas építészetére. 

Az ír rendezővel idén személyesen is találkozhatunk: októberben érkezik majd Veszprémbe. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.