2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz

Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.

A film készítőinek az volt a célja, hogy felhívják a helybeliek figyelmét a város építészeti különlegességeire, modernista épületeire, amelyek mellett nap mint nap elsétálnak anélkül, hogy észrevennék és értékelnék őket. 

A helyi EKF-stáb azzal bízta meg az ír Aideen Barry-t, hogy Kaunas lakosságának bevonásával készítse el az alkotást. A stábot nagyrészt önkéntesek alkották: több mint tizenöt író vett részt és összesen több mint hetvenen dolgoztak a stop motion technikán. (A stop motion lényege, hogy nem mozgóképként veszik fel a jeleneteket, hanem fotósorozatokat készítenek, amiket összefűzve alkotják meg a mozgás illúzióját.)

A film egymásba ágyazódó sztorikon keresztül mutatja be az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó rejtett történeteket. Ezt szimbolizálja a film címe is: a litván Klostės szó magyarul annyit tesz: redők, gyűrődések, amelyek mélyén a porhoz hasonlóan ülnek meg a történetek, melyek felett elsiklik a tekintetünk. 

Ezeket a történeteket Sandra Bernotaité irányításával gyűjtötték össze. “Mindannyian történetmesélő lények vagyunk, a litvánok pedig különösen szeretik a meséket” – magyarázta a keddi vetítésen Sandra. Kiválasztottak tehát néhány jellegzetes modernista épületet Kaunasban, és felhívást tettek közzé: olyan kreatív embereket kerestek, akik szívesen találnának ki sztorikat, majd workshopokat szerveztek a részükre. Együtt bejárták ezeket az épületeket, eltöltöttek néhány órát a falaik között, majd ott helyben írták meg a történeteiket – amiket aztán a rendező inspirációként felhasznált a végleges forgatókönyv összeállításakor.

Az alkotási folyamat részeként számos kreatív kézműves műhelymunkát szerveztek, közös alkotásra hívták a kaunasiakat. Készítettek a város épületeit feldolgozó jelmezeket, amik egyrészt megjelentek a filmben, és aztán az EKF 2,5 millió nézőt elérő nyitóünnepségén is ezeket viselték a táncosok.

De szintén közös műhelymunkában készültek az épületeket ábrázoló torták is, amelyek megintcsak szerepet kaptak a moziban. A workshop résztvevőinek kedvenc kaunasi épületüket kellett ehető formába önteniük – az egyik torta még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb modernista stílusú süteménye. 

A film fekete-fehér, és nem hangoznak el benne szavak, a történeteket vizuális módon bontja ki Barry. “Ez egy videoklip, ahol az építészet a szólista” – ragadta meg a lényegét az elkészült alkotásnak Sandra, hozzátéve: “ez a film egy szerelmes levél Kaunashoz”.

A szürreális történetek a mindenki által ismert falak között játszódnak, ezzel pedig Aideen Barry mitológiát épített a hétköznapiságra, varázslatossá tette a mindennapi sétákat, gyermeki nyitottsággal és szenvedélyes szerelemmel irányította a figyelmet Kaunas építészetére. 

Az ír rendezővel idén személyesen is találkozhatunk: októberben érkezik majd Veszprémbe. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
– A Laczkó Dezső Múzeum fejlesztésének vonatkozásában. A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.