Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Az üveg ezer arca

2023. január 20. 12:00
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.

Az intézmény még 2022-ben indította el azt a kezdeményezést, amelynek részeként iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját, és amelynek egy újabb fontos állomása a GLASS FOCUS című tárlat: az üvegnek a régió hagyományaiból fakadóan kiemelte jelentősége van, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.

A téma már csak ezért is megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ráadásul a 2023-as év egyaránt szól a hagyományokról és a nemzetközi kapcsolatokról, így szinte magától értetődő volt, hogy a hazai üvegművészek mellett külföldi alkotók is helyet kapjanak a kiállításon.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ezzel a tárlat ízelítőt ad a 2023-as programsorozat szellemiségéből, „azaz abból, hogy az európai nemzetek kultúrája közösséget alkot: elválaszthatnak minket égtájak vagy nyelvek, de sokkal több szál köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Ha ezen a kiállításon végigtekintünk, akkor is látjuk ezt a közös európaiságot: a tárlat anyaga egy olyan egységet alkot, amely Európa kulturális kincsét jelenti, a mi közös kincsünket” – fogalmazott köszöntőjében.

A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigetén az üvegmegmunkálás és a kerámia előállítás nagy és büszke múltra tekint vissza, a Nexø városában működő Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke, melynek üvegművész és keramikus képzései Európa legjobbjai közé tartoznak. Az akadémia az egész világról vonzza a művészetre fogékonyakat, amelynek nyitott miliőjében széles perspektívát kínálnak az üveg megmunkálásához – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia nagykövete.

A kiállító művészek közül hárman – az amerikai George William Bell, a dán Alexander Kirkeby és a magyar Telegdi Balázs – itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül, míg Pattantyús Gergely azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.

A nagykövet szerint mindez, a kiállítás művészei és alkotásai is jól mutatják, milyen gazdag és sokszínű Európa kultúrája, és mennyi közös vonásunk van mindeközben. Európa kulturális fővárosának lenni pedig pont ennek bizonyításához ad lehetőséget: „arra, hogy megerősítsük regionális hovatartozásunkat, határokon átívelő hidakat építsünk, megünnepeljük közös európai vonásainkat és még szorosabbra fűzzük a viszonyt Európa kulturális közösségével.”

A 2023. április 16-ig megtekinthető kiállítás több mint 40 kivételes alkotását Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is szerepel a Dubniczay-palotában bemutatott tárlaton, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.