2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Az üveg ezer arca

2023. január 20. 12:00
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.

Az intézmény még 2022-ben indította el azt a kezdeményezést, amelynek részeként iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját, és amelynek egy újabb fontos állomása a GLASS FOCUS című tárlat: az üvegnek a régió hagyományaiból fakadóan kiemelte jelentősége van, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.

A téma már csak ezért is megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ráadásul a 2023-as év egyaránt szól a hagyományokról és a nemzetközi kapcsolatokról, így szinte magától értetődő volt, hogy a hazai üvegművészek mellett külföldi alkotók is helyet kapjanak a kiállításon.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ezzel a tárlat ízelítőt ad a 2023-as programsorozat szellemiségéből, „azaz abból, hogy az európai nemzetek kultúrája közösséget alkot: elválaszthatnak minket égtájak vagy nyelvek, de sokkal több szál köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Ha ezen a kiállításon végigtekintünk, akkor is látjuk ezt a közös európaiságot: a tárlat anyaga egy olyan egységet alkot, amely Európa kulturális kincsét jelenti, a mi közös kincsünket” – fogalmazott köszöntőjében.

A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigetén az üvegmegmunkálás és a kerámia előállítás nagy és büszke múltra tekint vissza, a Nexø városában működő Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke, melynek üvegművész és keramikus képzései Európa legjobbjai közé tartoznak. Az akadémia az egész világról vonzza a művészetre fogékonyakat, amelynek nyitott miliőjében széles perspektívát kínálnak az üveg megmunkálásához – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia nagykövete.

A kiállító művészek közül hárman – az amerikai George William Bell, a dán Alexander Kirkeby és a magyar Telegdi Balázs – itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül, míg Pattantyús Gergely azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.

A nagykövet szerint mindez, a kiállítás művészei és alkotásai is jól mutatják, milyen gazdag és sokszínű Európa kultúrája, és mennyi közös vonásunk van mindeközben. Európa kulturális fővárosának lenni pedig pont ennek bizonyításához ad lehetőséget: „arra, hogy megerősítsük regionális hovatartozásunkat, határokon átívelő hidakat építsünk, megünnepeljük közös európai vonásainkat és még szorosabbra fűzzük a viszonyt Európa kulturális közösségével.”

A 2023. április 16-ig megtekinthető kiállítás több mint 40 kivételes alkotását Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is szerepel a Dubniczay-palotában bemutatott tárlaton, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Ganxsta: Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.