Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-5°C

Az üveg ezer arca

2023. január 20. 12:00
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.

Az intézmény még 2022-ben indította el azt a kezdeményezést, amelynek részeként iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját, és amelynek egy újabb fontos állomása a GLASS FOCUS című tárlat: az üvegnek a régió hagyományaiból fakadóan kiemelte jelentősége van, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.

A téma már csak ezért is megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ráadásul a 2023-as év egyaránt szól a hagyományokról és a nemzetközi kapcsolatokról, így szinte magától értetődő volt, hogy a hazai üvegművészek mellett külföldi alkotók is helyet kapjanak a kiállításon.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ezzel a tárlat ízelítőt ad a 2023-as programsorozat szellemiségéből, „azaz abból, hogy az európai nemzetek kultúrája közösséget alkot: elválaszthatnak minket égtájak vagy nyelvek, de sokkal több szál köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Ha ezen a kiállításon végigtekintünk, akkor is látjuk ezt a közös európaiságot: a tárlat anyaga egy olyan egységet alkot, amely Európa kulturális kincsét jelenti, a mi közös kincsünket” – fogalmazott köszöntőjében.

A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigetén az üvegmegmunkálás és a kerámia előállítás nagy és büszke múltra tekint vissza, a Nexø városában működő Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke, melynek üvegművész és keramikus képzései Európa legjobbjai közé tartoznak. Az akadémia az egész világról vonzza a művészetre fogékonyakat, amelynek nyitott miliőjében széles perspektívát kínálnak az üveg megmunkálásához – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia nagykövete.

A kiállító művészek közül hárman – az amerikai George William Bell, a dán Alexander Kirkeby és a magyar Telegdi Balázs – itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül, míg Pattantyús Gergely azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.

A nagykövet szerint mindez, a kiállítás művészei és alkotásai is jól mutatják, milyen gazdag és sokszínű Európa kultúrája, és mennyi közös vonásunk van mindeközben. Európa kulturális fővárosának lenni pedig pont ennek bizonyításához ad lehetőséget: „arra, hogy megerősítsük regionális hovatartozásunkat, határokon átívelő hidakat építsünk, megünnepeljük közös európai vonásainkat és még szorosabbra fűzzük a viszonyt Európa kulturális közösségével.”

A 2023. április 16-ig megtekinthető kiállítás több mint 40 kivételes alkotását Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is szerepel a Dubniczay-palotában bemutatott tárlaton, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. tegnap 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.