Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Az üveg ezer arca

2023. január 20. 12:00
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat esszenciájából is ízelítőt ad a Művészetek Háza magyar és dán üvegművészek alkotásait bemutató új kiállítása, melynek darabjai között több olyan is szerepel, amely először látható a nyilvánosság számára.

Az intézmény még 2022-ben indította el azt a kezdeményezést, amelynek részeként iparművészeti tárlatokkal gazdagította kiállítási palettáját, és amelynek egy újabb fontos állomása a GLASS FOCUS című tárlat: az üvegnek a régió hagyományaiból fakadóan kiemelte jelentősége van, mely a Bakonyban működő üveghutáknak, majd az Ajkai Üveggyárnak köszönhetően több száz évig jelen volt Veszprém környékén.

A téma már csak ezért is megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ráadásul a 2023-as év egyaránt szól a hagyományokról és a nemzetközi kapcsolatokról, így szinte magától értetődő volt, hogy a hazai üvegművészek mellett külföldi alkotók is helyet kapjanak a kiállításon.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint ezzel a tárlat ízelítőt ad a 2023-as programsorozat szellemiségéből, „azaz abból, hogy az európai nemzetek kultúrája közösséget alkot: elválaszthatnak minket égtájak vagy nyelvek, de sokkal több szál köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Ha ezen a kiállításon végigtekintünk, akkor is látjuk ezt a közös európaiságot: a tárlat anyaga egy olyan egységet alkot, amely Európa kulturális kincsét jelenti, a mi közös kincsünket” – fogalmazott köszöntőjében.

A GLASS FOCUS kiállítás tárgyainak nagy része Dániából, Bornholm szigetéről érkezett ide. A balti-tengeri szigetén az üvegmegmunkálás és a kerámia előállítás nagy és büszke múltra tekint vissza, a Nexø városában működő Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke, melynek üvegművész és keramikus képzései Európa legjobbjai közé tartoznak. Az akadémia az egész világról vonzza a művészetre fogékonyakat, amelynek nyitott miliőjében széles perspektívát kínálnak az üveg megmunkálásához – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján Erik Vilstrup Lorenzen, Dánia nagykövete.

A kiállító művészek közül hárman – az amerikai George William Bell, a dán Alexander Kirkeby és a magyar Telegdi Balázs – itt végezték el a mesterképzést, itt éltek és alkottak több éven keresztül, míg Pattantyús Gergely azon kevesek egyike, aki Magyarországon hutát működtet, és üvegfújással foglalkozik. A kiállító művészek közül mindenki kísérletező, az újat kutató, de ugyanakkor az üvegművészet hagyományaira is építő alkotó.

A nagykövet szerint mindez, a kiállítás művészei és alkotásai is jól mutatják, milyen gazdag és sokszínű Európa kultúrája, és mennyi közös vonásunk van mindeközben. Európa kulturális fővárosának lenni pedig pont ennek bizonyításához ad lehetőséget: „arra, hogy megerősítsük regionális hovatartozásunkat, határokon átívelő hidakat építsünk, megünnepeljük közös európai vonásainkat és még szorosabbra fűzzük a viszonyt Európa kulturális közösségével.”

A 2023. április 16-ig megtekinthető kiállítás több mint 40 kivételes alkotását Magyarországon most láthatja először a közönség, sőt több olyan mű is szerepel a Dubniczay-palotában bemutatott tárlaton, mely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.