2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Művészettel az elesettekért

2022. december 11. 12:05
A Jónak lenni jó! mozgalomhoz kapcsolódva tartotta meg hagyományos gyertyafényes adventi koncertjét a Zonta Club Veszprém szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A klub történetében immár régi tradíciónak számít az adventi gyertyafényes koncert: a mostani már a 25. alkalom volt, amelyet ezúttal különleges módon a a Rotary és Lions Clubok támogatásával szerveztek meg a közmédia Jónak lenni jó! kampányához kapcsolódva. A cél mindhárom klub esetében azonos: önkéntes munkával segíteni a hátrányos helyzetben, illetve a fogyatékkal élőket, valamint felkarolni a művészetet, így a jegybevételből befolyt összeggel is egy ennek a kritériumnak megfelelő szervezetet támogattak: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét.

Az eseményen részt vevő Porga Gyula polgármester szerint ugyanakkor a klub nemcsak egyszer, a támogatottaknak ad, hanem háromszorosan is: a jelenlévőknek egy szép élményt, valamint példát és reményt is, hogy lehet máshogy cselekedni, lehet szebb a világ. Erre a reményre pedig nagyon nagy szükségünk van, amikor a környezetünkben csupa nehézséggel nézünk szembe.

Mégis, Veszprémben ez a mostani, reménnyel teli várakozási idő nemcsak a karácsonyra utal, de más szempontból is várjuk a jövőt, hiszen alig néhány hét, és kezdetét veszi a régió Európa Kulturális Fővárosa programja, amely biztosítja, hogy ebben a nehéz időszakban is több jusson nekünk a jóból – vélekedett a városvezető.

A gyertyafényes adventi koncerten a hagyományoknak megfelelően a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált, valamint közreműködött a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A múlt héten egyébként egy másik akciót is hirdetett a Zonta: a Veszprémi Művész Céh tagjai állították ki alkotásaikat a Petőfi Színházban, két művet pedig a megyében élő vakok és gyengén látók számára ajánlottak fel a művészek. A tárlat december 15-ig még megtekinthető a teátrum aulájában.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.