Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából

2022. november 27. 13:51
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.

A rendezvény szervezője a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt, s mondhatni, már hagyománnyá vált, hogy az 1918.  november tizenegyedikén függetlenné váló Lengyelországot az évforduló napján Veszprémben is megünneplik.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében a két nép barátságának, jó kapcsolatának okáról beszélt. Szerinte mind a magyaroknak, mind pedig a lengyeleknek rendkívül fontos a szabadság, s ez a szabadságvágy erős kapocs a két nemzet között. Kifejezte bizalmát abban, hogy Veszprém a leglengyelebb magyar várossá válik, és sikerül tovább mélyíteni a barátságot.

Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete elmondta, büszke hazájára, s a november 11-es dátum már örökké a függetlenséget fogja jelképezni, noha ismeretes, hogy a történelem később ismét megrengette az országot.

Rónayné Słaba Ewa, lengyel nemzetiségi szószóló feltette a kérdést, mit ér az ünnep, ha egyedül van benne egy nép? Örömmel nyugtázta, hogy a lengyel-magyar barátság megingathatatlan.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeKövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

A koncerten közreműködött Kovács Gergely zongoraművész, a Mendelssohn kamarazenekar és Kováts Péter művészeti vezető.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.