Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából

2022. november 27. 13:51
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.

A rendezvény szervezője a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt, s mondhatni, már hagyománnyá vált, hogy az 1918.  november tizenegyedikén függetlenné váló Lengyelországot az évforduló napján Veszprémben is megünneplik.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében a két nép barátságának, jó kapcsolatának okáról beszélt. Szerinte mind a magyaroknak, mind pedig a lengyeleknek rendkívül fontos a szabadság, s ez a szabadságvágy erős kapocs a két nemzet között. Kifejezte bizalmát abban, hogy Veszprém a leglengyelebb magyar várossá válik, és sikerül tovább mélyíteni a barátságot.

Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete elmondta, büszke hazájára, s a november 11-es dátum már örökké a függetlenséget fogja jelképezni, noha ismeretes, hogy a történelem később ismét megrengette az országot.

Rónayné Słaba Ewa, lengyel nemzetiségi szószóló feltette a kérdést, mit ér az ünnep, ha egyedül van benne egy nép? Örömmel nyugtázta, hogy a lengyel-magyar barátság megingathatatlan.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeKövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

A koncerten közreműködött Kovács Gergely zongoraművész, a Mendelssohn kamarazenekar és Kováts Péter művészeti vezető.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Emberek voltak az embertelenségben Emberek voltak az embertelenségben A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban. 2023. június 18. 17:05 Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot. 2023. június 4. 13:56 Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban. 2023. május 28. 22:49 Csak törpe nép felejthet ős nagyságot Csak törpe nép felejthet ős nagyságot Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási megemlékezést tartottak a magyar hősök napja alkalmából, péntek délelőtt a veszprémi Alsóvárosi temetőben. 2023. május 26. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.