2023. január 31.
//
Marcella névnap

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából

Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.

A rendezvény szervezője a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt, s mondhatni, már hagyománnyá vált, hogy az 1918.  november tizenegyedikén függetlenné váló Lengyelországot az évforduló napján Veszprémben is megünneplik.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében a két nép barátságának, jó kapcsolatának okáról beszélt. Szerinte mind a magyaroknak, mind pedig a lengyeleknek rendkívül fontos a szabadság, s ez a szabadságvágy erős kapocs a két nemzet között. Kifejezte bizalmát abban, hogy Veszprém a leglengyelebb magyar várossá válik, és sikerül tovább mélyíteni a barátságot.

Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete elmondta, büszke hazájára, s a november 11-es dátum már örökké a függetlenséget fogja jelképezni, noha ismeretes, hogy a történelem később ismét megrengette az országot.

Rónayné Słaba Ewa, lengyel nemzetiségi szószóló feltette a kérdést, mit ér az ünnep, ha egyedül van benne egy nép? Örömmel nyugtázta, hogy a lengyel-magyar barátság megingathatatlan.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeKövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

A koncerten közreműködött Kovács Gergely zongoraművész, a Mendelssohn kamarazenekar és Kováts Péter művészeti vezető.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A Don-kanyarnál szolgált katonákra emlékeztek
A Don-kanyarnál szolgált katonákra emlékeztek
A második világháború magyar szempontból tragikus kimenetelű ütközetében résztvevő honvédekre emlékeztek kedden Zircen, ahol megnyitották a Magyar Tartalékosok Szövetségének országos programsorozatát.
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban
December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök.
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.
Mécseslángok a veszprémi temetőben
Mécseslángok a veszprémi temetőben
A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprém Megyei Egyesületének csoportja – Soós Lajos nyugállományú alezredes, elnök vezetésével – a közeledő halottak napja alkalmából (már péntek délután) mécsest gyújtott a veszprémi Vámosi úti temetőben az egyesület elhunyt tagjainak sírja előtt.
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.