Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A tengerentúlról, a Billboard éléről érkezik Veszprémbe a gospelkórus

2022. november 9. 12:00
Egyenesen New York-ból érkezik Európába az a gospelkórus, akik karácsonykor a Szentatya előtt is fellépnek, előtte viszont még Magyarországot is útba ejtik, ahol négy helyszínen, köztük Veszprémben is koncerteznek december 12-én. Vincent Bohanan & Sound of Victory Veszprém arénás koncertjére a szervezők nem csak különleges zenei csemegét ígérnek, hanem látványában és lelkületében is egy nem hétköznapi élményt.

A gospel stílusról sokszor mondják azt az emberek, hogy távol áll tőlük, nem ismerik igazán. Aztán eszükbe jut például a filmtörténelem egyik klasszikusa, az Apácashow és az Oh happy day című öröksláger, az egyik legismertebb gospel dal, és máris sajátjuknak érzik ezt a stílusirányzatot.

A gospelben persze jóval több van annál is, mint amit Whoopi Goldberg előadott a filmben. Egyszerre tartalmazza a blues, a soul stílusjegyeit, miközben rendszerint vallási töltete van a daloknak.

Ennek a stílusnak az egyik legnagyobb alakja, Vincent Bohanan és az általa vezetett new york-i gospel kórus, a Sound of Victory. Ők érkeznek Veszprémbe december 12-én, hogy a helyi közönséggel is megismertessék ezt az Európában még mindig kuriózumnak számító zenét.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót kedden tartották a koncert helyszínéül szolgáló Veszprém Arénában, itt Jeney Domokos, a Gospelkarácsony turné főszervezője – amely turné keretében hazánkba is ellátogat a new york-i együttes – még több kulisszatitkot elárult erről az Amerikában őshonos stílusról.

Például Elvis Presley-t is kezdetben a gospeldalok inspirálták, ahol egyszerre akár több tucat énekes is a színpadon áll, egy élőzenekarral a hátuk mögött. Nem lesz ez másképp Veszprémben sem, ahová 25 tagú kórus érkezik majd, az ígéretek szerint látványos színpadi show-val és koreográfiával kiegészítve a koncertet.

Kevesen gondolnák, de gospelben nem ritka az improvizációs sem, osztott meg további érdekességeket Jeney Domokos, aki hozzátette, hogy a közönség reakcióira is alapozva olykor koncert közben változtatják, bővítik a repertoárt ezeken a koncerteken.

A szervezők nagy reményeket fűznek a veszprémi koncert sikeréhez is, ezt többek közt a megyeszékhely UNESCO – a zene városa és az Európa Kulturális Fővárosa címeire is alapozzák.

Erről már Hegedűs Barbara, alpolgármester beszélt a sajtótájékoztatón, aki hozzátette az előbbiekhez, hogy a mostani nehéz helyzetben különösen fontos, hogy a karácsony lelkiségét az ilyen vallási töltetű zenei élmények is erősítsék.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

A gospel ugyanis, ahogy már említettük sosem nélkülözi a keresztény tartalmat a dalaiban, habár merőben eltér azoktól a liturgikus daloktól, amelyek egy-egy mise, vagy istentisztelet alkalmával felcsendülnek.

A hitélettel való kapcsolódás jegyében a sajtótájékoztatón részt vett Darnai János atya is a Veszprémi Érsekség képviseltében, aki kiemelte, hogy a kereszténység üzenetének átadásához érdemes megragadni minden eszközt, a gospelkoncert pedig kiváló alkalom, hogy ebben segítsen, ráadásul korosztálytól függetlenül.

Darnai JánosDarnai János

Visszatérve a fellépőkre, a kórus nem titkolt célja, hogy esélyt és célt adjon azoknak a szegénységben, kirekesztettségben élő bronx-i és brooklyn-i fiataloknak, akik szeretik a zenét, hisznek a közösség erejében és keresik az Istenhez vezető utat. Ez a keresztény segítő szándék jelenik meg a magyar koncerteken is, hiszen, ahogy a sajtótájékoztatón kiderült, a koncerttel egybekötve a Magyar Református Szeretetszolgálattal együtt szerveznek gyűjtést a rászorulóknak, így a belépéskor a karitatív szervezetnek is lehet majd tárgyi, vagy pénzbeni adományokat átadni.

Karsa Patrik, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa elmondta, számos gyűjtési akciót hirdetnek meg karácsony közeledtével, ezek közül az egyik a „Kívánságlista” névre hallgató programjuk, ahol különböző karácsonyi ajándékokat várnak gyerekeknek, amit aztán átadnak a szülőknek, hogy aztán tőlük, meghitt körülmények között kerüljenek majd a gyerekek kezébe karácsonykor. A koncerten befolyt adományokból pedig tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket vásárol a karitatív szervezet, melyekkel Veszprém megyei rászoruló családokat támogatnak az adventi időszakban.

Jeney Domokos és Karsa PatrikJeney Domokos és Karsa Patrik

A magánszemélyek adományai mellett veszprémi nagyvállalat is a támogatók közé állt. Az Algida Veszprémi Jégkrémgyárnak nem ez az első alkalma, hogy segít egy jótékony akcióban, idén a koncert keretében ugyancsak a Református Szeretetszolgálatot támogatják anyagilag, derült ki Mészáros Szilviától, a jégkrémipari cég képviselőjétől a sajtótájékoztatón.

A veszprémi koncert helyi szervezője a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, akiknek képviseletében Vezér Dávid elmondta, a koncert bevételeiből szeretnék támogatni a szeretetszolgálat mellett a saját tevékenységüket is, többek közt olyan keresztény közéleti, illetve kulturális események szervezését, mint amilyen legutóbb a "Szólj be a papnak!" rendezvény is volt.

December 12-én tehát egyszerre várható kulturális zenei és lelki feltöltődés is a Veszprém Arénában. A koncert további különlegessége, hogy a kórushoz csatlakozik David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját.

A csapat aktivitása kiemelkedő: az évek alatt rengeteget koncerteztek, és olyan előadókkal osztották meg a színpadot, mint a Grammy-díjas Cece Winans vagy épp Mariah Carey. Az összesen 25 koncertből álló turnésorozat veszprémi állomásán a mindenki által jól ismert karácsonyi gospel slágereken kívül John Lennon és Whitney Houston dalai is felcsendülnek majd.

Ezután a kórus továbbáll, hiszen pár nappal később, december 17-én már Rómában, Ferenc pápa előtt fognak koncertezni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.