Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben

2022. október 14. 18:42
Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a pénteki rendezvény a Kossuth utcán, ahol a száz nap múlva induló ünnepi év programjaiba is betekintést adtak. 

Porga Gyula polgármester azzal a felütéssel indította a beszélgetést, hogy Veszprém már a 2004-es pályázaton is részt vett, ám akkor Pécs nyerte el a lehetőséget, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. A polgármester azóta is nyomon követte a különböző országokban nyertes programokat, és megállapította, hogy ez alapvetően nem egy turisztikai pályázat, hanem lehetőség arra, hogy a közösség kitalálja magát és a problémáit kulturális eszközök segítségével oldja meg. Már a pályázat kiírása előtt megkezdték a munkát, bevonták a veszprémieket is, hiszen a program akkor lehet sikeres, ha az itt élők is magukénak érzik. A polgármester köszönetet mondott annak a 116 önkormányzatnak, akik társultak hozzánk és mindvégig kitartottak mellettünk ezen az úton.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a veszprémi pályázatot az tette igazán jóvá, hogy nemcsak a városban, hanem térségben gondolkozik. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek összekötnek minket Európában, márpedig Veszprém ezer szállal kötődik a földrészhez és az országhoz is – ezt szimbolizálja, hogy január 21-én, a Himnusz születésének kétszázadik születésnapjához kapcsolódva indul a programév. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023  Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt három évben felkészítették Veszprémet és a környéket a jövőre ránk irányuló nagy nemzetközi érdeklődésre.  Parkolókapacitást növeltek, szálláshelyek bővítettek, frissítették és fejlesztették a kulturális intézmények módszereit, felújítottak épületeket. Úgy gondolja, hogy a kínálatban a helyiek és a külföldiek is megtalálják majd, ami őket érdekli.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt programfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a programkínálatot nem egy zárt csoport hozta létre, a megvalósuló programok mintegy 90 százalékát a közösségek találták ki, akikkel a VEB2023 Zrt. folyamatos párbeszédet ápolt. De nemcsak helyben találtak partnereket, hanem nemzetközi szinten is, kapcsolódási pontokat kerestek a másik két 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet viselő várossal, a romániai Temesvárral és a görög Elefszínával.  Fontosnak tartották, hogy ne a szervező csapat találja ki az EKF év programjait, hanem inkább segítsék a helyieket szintet lépni és akár nemzetközivé tenni a már meglévő kínálatukat, mert ez a lendület 2023 után is kitarthat.

Erre a gondolatra reagálva Navracsics Tibor kijelentette: a hangsúlyt nem arra helyezik, hogy minél több európai és világsztárt hozzanak Veszprémbe, inkább a helyi közösséget szeretnék megerősíteni, és tapasztalata szerint azok az Európa Kulturális Fővárosa programok az erések, amelyek az ott élőket támogatják.

A kerekasztal-beszélgetés végén a résztvevők közös gombnyomással elindították a visszaszámlálást, ami száz nap múlva, 2023. január 21-én éri el a nullát.

A programokról külön cikkben írunk majd, de az Európa Kulturális Fővárosa program mobilapplikációjában már számos megtalálható közülük, a kínálatot pedig folyamatosan töltik fel a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Az igazság, ami a cím mögött van: érdekességek az EKF programról
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program csapatának segítségével összeszedtünk néhány érdekességet az EKF nemzetközi és veszprémi történetével kapcsolatban.
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.