2023. március 23.
//
Emőke névnap

Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben

Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a pénteki rendezvény a Kossuth utcán, ahol a száz nap múlva induló ünnepi év programjaiba is betekintést adtak. 

Porga Gyula polgármester azzal a felütéssel indította a beszélgetést, hogy Veszprém már a 2004-es pályázaton is részt vett, ám akkor Pécs nyerte el a lehetőséget, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. A polgármester azóta is nyomon követte a különböző országokban nyertes programokat, és megállapította, hogy ez alapvetően nem egy turisztikai pályázat, hanem lehetőség arra, hogy a közösség kitalálja magát és a problémáit kulturális eszközök segítségével oldja meg. Már a pályázat kiírása előtt megkezdték a munkát, bevonták a veszprémieket is, hiszen a program akkor lehet sikeres, ha az itt élők is magukénak érzik. A polgármester köszönetet mondott annak a 116 önkormányzatnak, akik társultak hozzánk és mindvégig kitartottak mellettünk ezen az úton.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint a veszprémi pályázatot az tette igazán jóvá, hogy nemcsak a városban, hanem térségben gondolkozik. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek összekötnek minket Európában, márpedig Veszprém ezer szállal kötődik a földrészhez és az országhoz is – ezt szimbolizálja, hogy január 21-én, a Himnusz születésének kétszázadik születésnapjához kapcsolódva indul a programév. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023  Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt három évben felkészítették Veszprémet és a környéket a jövőre ránk irányuló nagy nemzetközi érdeklődésre.  Parkolókapacitást növeltek, szálláshelyek bővítettek, frissítették és fejlesztették a kulturális intézmények módszereit, felújítottak épületeket. Úgy gondolja, hogy a kínálatban a helyiek és a külföldiek is megtalálják majd, ami őket érdekli.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt programfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a programkínálatot nem egy zárt csoport hozta létre, a megvalósuló programok mintegy 90 százalékát a közösségek találták ki, akikkel a VEB2023 Zrt. folyamatos párbeszédet ápolt. De nemcsak helyben találtak partnereket, hanem nemzetközi szinten is, kapcsolódási pontokat kerestek a másik két 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet viselő várossal, a romániai Temesvárral és a görög Elefszínával.  Fontosnak tartották, hogy ne a szervező csapat találja ki az EKF év programjait, hanem inkább segítsék a helyieket szintet lépni és akár nemzetközivé tenni a már meglévő kínálatukat, mert ez a lendület 2023 után is kitarthat.

Erre a gondolatra reagálva Navracsics Tibor kijelentette: a hangsúlyt nem arra helyezik, hogy minél több európai és világsztárt hozzanak Veszprémbe, inkább a helyi közösséget szeretnék megerősíteni, és tapasztalata szerint azok az Európa Kulturális Fővárosa programok az erések, amelyek az ott élőket támogatják.

A kerekasztal-beszélgetés végén a résztvevők közös gombnyomással elindították a visszaszámlálást, ami száz nap múlva, 2023. január 21-én éri el a nullát.

A programokról külön cikkben írunk majd, de az Európa Kulturális Fővárosa program mobilapplikációjában már számos megtalálható közülük, a kínálatot pedig folyamatosan töltik fel a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Az igazság, ami a cím mögött van: érdekességek az EKF programról
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program csapatának segítségével összeszedtünk néhány érdekességet az EKF nemzetközi és veszprémi történetével kapcsolatban.
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Átadták a megújult kolostorkertet Balatonalmádiban
Megújult és közösségi térré avanzsált a balatonalmádi jezsuita kolostor kertje, a beruházást az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 120 millió forinttal támogatta.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.