2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Az igazság, ami a cím mögött van: érdekességek az EKF programról

2022. október 15. 1:29
VEB2023 EKF
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program csapatának segítségével összeszedtünk néhány érdekességet az EKF nemzetközi és veszprémi történetével kapcsolatban.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb eseménysorozata.

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém Megyei Jogú Város 2018 decemberében nyerte el, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit.

A cím elnyerése után a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. felel a programév előkészítéséért és koordinálásáért, egyúttal a projektfejlesztés, a nemzetközi együttműködések és a kulturális-művészeti aktivitások tervezője, szervezője és lebonyolítója.

Gyakori tévhit az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán, hogy a program fejlesztését és a megvalósítását az EU finanszírozza. Valójában az EU a címet és pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak. A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. A címet birtokló város és régió, az ott létrejövő kulturális produktumokkal az európai figyelem középpontjába emelkedik, így javítva a város imázsát, fokozva a lokális kreatív ipar hatékonyságát és növelve turisztikai vonzerejét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program három horizontális alapelv szerint szervezi eseményeit: ezek a fenntarthatóság, az akadálymentesség és a gyermekbarát programfejlesztés.

Ha nem lenne elegendő a régió kultúrájában kalandozni, 2023-ban több európai város is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Így Veszprém mellett Temesváron és a görögországi Elefszínában is figyelemmel kísérhetünk egy-egy EKF programévet.

2020 óta számos sikeres rendezvényt, kezdeményezt tudhatunk magunk mögött és már megkezdtük a közös munkát a régió csaknem 120 településével is, amelyek Veszprémmel együtt mind-mind viselhetik majd a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet.

Verancsics Faustus, a 16. század végén élt humanista tudós, csanádi püspök életének és tevékenységének jelentős része Magyarországhoz, részben Veszprémhez kötődik. Az egyik róla szóló legenda arról szól, hogy az általa feltalált ejtőernyő ötlete éppen Veszprémben fogalmazódott meg, amikor arról elmélkedett a Vár falán állva, hogyan tudna onnan lejutni szerelméhez. Természetesen ejtőernyővel!

vehir.hu

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.