Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C

A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről

2022. október 4. 4:00
Nehéz helyzetbe sodorta a Bakonykarsztot az energiaválság: a villamosenergia elszabaduló ára miatt a jövő évben olyan mértékben növekedni fognak a víziközmű-szolgáltató költségei, amit a tulajdonos önkormányzatok már képtelenek kifizetni.

Nagy múltra tekint vissza Veszprém város vízműve: több mint 125 évvel ezelőtt, 1896-ban hozták létre, ma pedig a száz évvel később alakult Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. kezeli, ami 131 – köztük a veszprémi – önkormányzat közös tulajdonában áll. A város ebben a hosszú időben jó gazdája volt a víziközmű-szolgáltatásnak, 2023-ra azonban a jelenlegi körülmények között ellehetetlenül a Bakonykarszt működése.

Ennek több oka van: a parlament döntése értelmében a szolgáltató több mint tíz éve nem emelhet árat, közben viszont különadó befizetésére is kötelezték. Igazán nehéz helyzetbe azonban a mostani válság sodorta a céget, az infláció, az euró-forint árfolyam, a nyersanyagok és az energia árának emelkedése fenntarthatatlanná tette a működtetést a jelenlegi felállásban. Már idén is háromszor annyit kell fizetniük a villamosenergiáért, mint tavaly, miközben a megnövekedett költségeket a törvény miatt nem háríthatják a fogyasztókra. A jövő évre kiírt energiabeszerzés még sanyarúbb sorsot vetítenek előre: a jelenlegi számítások szerint 2023-ban több mint négymilliárdos plusz költség révén lehetne fenntartani a víziközmű-szolgáltatást, amire a tulajdonos önkormányzatok képtelenek előteremteni a fedezetet.

A kormány integrációs programot dolgozott ki arra, hogy átvegye a víziközmű szolgáltatást, illetve a szolgáltató cégeket azok vagyonával együtt, és maga finanszírozza a veszteséget. Veszprém önkormányzatának közgyűlése csütörtökön felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a programban való részvétel feltételeiről. 

A napirend vitájában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Bakonykarszt vagyonának nagyságrendjéről érdeklődött. Kugler Gyula, a szolgáltató vezérigazgatója elmondta: a zártkörűen működő részvénytársaság saját tőkéje 1,4-1,5 milliárd forint, alaptőkéje 886 millió forint. Az idei veszteségeket leírva év végére a saját tőke egymilliárd forintra olvad. A zrt 30 milliárd forintnyi vagyonkezelt vagyon és 15 milliárd forint bérelt vagyon fölött rendelkezik. 

Hartmann Ferenc (archív)Hartmann Ferenc (archív)

Hartmann megjegyezte, hogy a kormány zsarolással igyekszik több tízmilliárd forintnyi vagyont, az önkormányzatok “utolsó megmaradt családi ékszerét” megszerezni. A frakcióvezető megjegyezte: tart attól, hogy ebben az esetben a vízszolgáltatással is olyan fennakadásokat tapasztalnánk, mint amit a hulladékgazdálkodás terén láthattunk. Arra kérte a polgármestert: tárgyalásában arra tegyen javaslatot, hogy az állam 5% tulajdonrész megszerzése mellett, a vagyon átvétele nélkül biztosítsa a szolgáltatás anyagi fedezetét. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) emlékeztetett rá, hogy a rezsicsökkentés bevezetésekor lehetett attól tartani, hogy a szolgáltatók bevételnövekedés híján nem lesznek képesek reagálni az esetlegesen felmerülő nehézségekre. Megjegyezte: ahhoz, hogy az állam segítséget nyújtson, semmi szükség nincs arra, hogy átvegye az önkormányzat tulajdonát, a lakossági szolgáltatást nyújtó közmű addig van biztonságban, amíg az önkormányzat kezelésében marad. 

(archív)(archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) hangsúlyozta: a Bakonykarszt helyzetéért elsősorban a szolgáltatási díjak befagyasztása és a szolgáltatókra kivetett különadó felelősek. Ezek szerint az állam azt kéri, hogy adjuk át neki a vagyonunkat, ami éppen az állami döntések miatt került nehéz helyzetbe. A képviselő azt feszegette, mi a garancia arra, hogy az állam később nem fogja magánkézbe adni a most megszerzett vagyont, és mi a biztosíték a szolgáltatás megfelelő színvonalára? 

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is elmondta, hogy az önkormányzat mindig jó gazdája volt a víziközmű-szolgáltatásnak, meg kell tartani az önkormányzati vagyont, nem elfogadható az az irány, amit az integrációs program előzetesen kijelöl.

Porga Gyula (archív)Porga Gyula (archív)

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) leszögezte: az önkormányzatot nem zsarolják, senki nem kényszeríti arra, hogy átadjon bármilyen vagyontárgyat. Ez az önkormányzat döntése,  és ilyen nehéz helyzetben fontos a józanság – ezzel együtt a polgármester érti a képviselők felindultságát.  Porga kijelentette: az ő szándéka az, hogy – mivel a Bakonykarszt jövő évi finanszírozását nem tudja biztosítani az önkormányzat, erre a helyzetre megoldást kell találni. Az egyik lehetséges megoldás az állam által felajánlott út, ami első lépésben egy tárgyalásos szakaszt jelent, az itt kialkudott megállapodásról végül a közgyűlés dönthet. 

A polgármester arra kért felhatalmazást, hogy ebben a tárgyalásban a lehető legnagyobb mozgástérrel rendelkezve képviselhesse az önkormányzat érdekeit. Ezt a felhatalmazást végül a képviselő-testület egyhangúlag meg is szavazta. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.