2023. január 28.
//
Károly, névnap

Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom

2022. szeptember 30. 4:00
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.

Bár tavasztól őszig egymást érik a gasztrofesztiválok a régióban, olyan vállalkozásra, mint amilyen a Balaton Wine & Gourmet, eddig még nem volt példa a környékünkön, maximum a fővárosban. Nevezhetjük ezt a balatoni borok és éttermek seregszemléjének is, amely már az Európa Kulturális Fővárosa Program eredeti pályázatában is szerepelt, és amely Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szerint rávilágít, milyen tág értelemben is használják a kultúra fogalmát: hiszen a gasztronómia nemcsak arról szól, hogy mit és hol eszünk vagy iszunk, egy-egy fogásban, egy-egy korty italban benne van a régióban élők története, öröksége is.

A Balaton régióban pedig sok történet van. Igen különleges vidék ez, ahol évszázados hagyományai vannak a szőlészet-borászatnak, és amely magában hordozza más országok, elsősorban a mediterrán tájak hangulatát, és napjainkban egyre inkább ízvilágát is. Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája szerint a Balatonnál határozottan tetten érhető az olasz gondolkodás, egyre többen kísérleteznek az ízekkel, mind az ételek, mind a borok tekintetében, és az sem ritka ma már, hogy valaki olíva termesztéssel foglalkozik.

A régió tehát bőven tud meglepetést okozni, az EKF – és a négynapos gasztroünnep – célja pedig épp ez: megmutatni Európának az örökségünket és gazdag gasztronómiai kultúránkat, másrészt viszont idehozni Európát, vagy akár más nemzetek kultúráját.

Ennek jegyében lett az első Balaton Wine & Gourmet díszvendége Spanyolország és Japán, melyek részéről Javier Valdivielso Odriozola attasé, a Budapesti Cervantes Intézet vezérigazgatója és Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete köszöntötte a csütörtök délutáni hivatalos megnyitón a jelenlévőket. Mindkét nemzet gasztronómiája világhírű: a spanyol konyha a spanyol kultúra egyik alappillére, amely képes folyamatosan megújulni, a japán teaszertartás, az ünnepségek gyakori kísérője, a szaké pedig azt is jelzi, a gasztronómiában már-már van valami szakrális. Japán egyébként már régóta segíti az EKF programot, a Japán Fest 13 éve közvetíti itthon is a japán kultúrát, de a fesztiválon is lesz bőven lehetőség belekóstolni a keleti szigetország kultúrájába – szó szerint és átvitt értelemben is: pénteken például szaké kóstolás, cselló koncert és kimonó show várja a vendégeket, valamint egy pazar o fogásos élményebédet is kipróbálhatnak az érdeklődők Eiryo Kudo mesterszakáccsal.

Porga Gyula polgármester a megnyitón arról beszélt, reményeik szerint a 12 éve megújított Kolostorok és Kertek az eddigi események után minél több olyan rendezvénynek tud helyet adni, mint ez a különleges minőségű gasztrofesztivál. A városvezető szerint bizalomkeltő a helyzet: Veszprémben és a környéken megvan az az innovációra képes közösség, amely alkalmas belakni és unikális programokkal megtölteni az EKF program keretében megújuló és létrejövő tereket is.

A rendezvényen részt vett Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is, aki kiemelte, a Balatonnál példaértékű fejlődés zajlott le a borturizmusban, amelynek egyik legfontosabb lépése volt az eredetvédelem, a Csopaki Kódex vagy éppen a BalatonBor megszületése, ugyanakkor van még bőven mit tenni, többek között a szőlőterületek védelme érdekében, hiszen ha a földtől elszakadunk, az a kultúra végét is jelenti.

Az értékek becsületét hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter is, aki szerint van mit tanulnunk Japántól és Spanyolországtól: ugyan két különböző országról és kultúráról van szó, közös utat járnak, hiszen mindkettő rendkívül büszke nemzeti értékeire. Nekünk is ezt kell tennünk: a gasztronómia a minőségi magyar alapanyagoknál kezdődik, a dolgos magyar gazdáknál, akik odafigyelnek ezekre az alapanyagokra, és aztán a séfekkel, a borászokkal folytatódik, akik kihozzák belőlük a legjobbat a fogyasztók számára, hogy azok rácsodálkozzanak hagyományos értékeikre és megbecsüljék azokat.

A Balaton Wine & Gourmet következő napjaiban több mint ötven étterem és borászat és mintegy félszáz program várja a látogatókat, többek között sushi készítés, cava bemutató és kóstoló, flamenco show és Michelin-csillagos ebéd Sárközi Ákossal.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.