Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balaton Wine & Gourmet: itt a veszprémi gasztro ünnep teljes programja

2022. szeptember 3. 12:04 // Forrás: BWG
A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több mint 50 étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között Veszprémben, a Séd partján a Balaton Wine & Gourmet látogatóit. A kiállítók mellett a négy nap során összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni: a kínálatban lesznek Michelin-csillagos séfek és japán mesterszakács élményétkezései, bor, sake, whiskey, cava és jerez mesterkurzusok és vezetett kóstolók, borszakmai élménysátor, nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint többek között a két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai, kimono show, taiko dobkoncert, flamenco előadás, paella és susi show.

Véglegessé vált a Balaton Wine & Gourmet programkínálata. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett megvalósuló gasztro ünnep szeptember 29. és október 2. között várja látogatóit. Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények várják a látogatókat a rendezvény egyedülállóan szép helyszínén, Veszprémben, a Jezsuita-kolostor és romkert fás, ligetes környezetében.

A tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre több mint 50 kiállító mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító két ország is meghívást kapott. Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be számos kulináris és színpadi programmal.

Négy napon át egy helyen a balatoni régió legjobb éttermei és borászatai

A hiánypótló szándékkal induló gasztro ünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról. Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai - a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem - a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.

Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley - Mionetto prosecco és a Borkorzó, olasz borválogatással.

A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka is.

Kapcsolódó cikk
Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

Exkluzív programok ínyenceknek és szakmabelieknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között olaszrizling körkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, valamint a borhibákkal, illatfelismeréssel foglalkozó program.  

A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő moderált kerekasztal beszélgetéseken – többek között Dr. Fiáth Attila, Jásdi István és Egly Márk részvételével - terítékre kerül a natúr-, a bio-, az organikus- és a hagyományos borok kérdése, valamint az is, hogy megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék. 

A gasztro ünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne lesz a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigoval majd pedig Sárközi Ákossal, natúrbor mesterkurzusoknak, Kudo Eiryo, japán mesterszakács készítette nyolc tételes élményebédnek, tea ceremóniáknak, vezetett sake, whiskey és gin kóstolóknak, valamint cava és jerez mesterkurzusoknak. Ezek mellett természetesen spanyol fogások is terítékre kerülnek, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztro ünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják. Pénteken Japánt képviselve sushi show és kóstoló egy japán sushi mester értő tolmácsolásában; taiko dobshow az Európa két legnagyobb taiko dobját jegyző Ataru Taiko együttes előadásában, látványos kimonó bemutató keretében érkeznek a tradicionális japán viselet legszebb darabjai és koncertet ad a japán cselló virtuóz, Yosuke Shimizu is. Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül sistergő serpenyőkben a színpadon, lesz még a spanyol pezsgő világát feltáró cava bemutató kóstolással, este pedig vérpezsdítő flamenco előadással lép fel a sevillai Jorge Díez Aragon és társulata, a Mil Colores együttes.

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a híres spanyol paradicsomleves, a gazpacho elkészítésének titkaival, bevezetést kaphatnak a sushi készítés rejtelmeibe, megtanulhatják, hogyan kell ínycsiklandozó muffint sütni és gasztronómiai vonatkozású meséket is hallgathatnak.

vehir.hu
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.