Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Korábban nem látott gasztroünnep lesz ősszel Veszprémben

2022. július 6. 20:20
A térség valaha volt legnagyobb gasztronómiai fesztiválját szervezik meg idén szeptember 29. és október 2. között Veszprémben. A Balaton Wine&Gourmet a Kolostorok és Kertekben látja vendégül az ország, a határon túli, de még az európai kontinensen kívüli országokból is érkező gasztronómiai szereplőket, miközben igényes kulturális programokkal a nagyközönséget is várják a szervezők.

A Balaton Wine&Gourmet ötlete nem új keletű. Olyannyira nem, hogy már a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa cím pályázatának első koncepciójában is szerepelt egy ilyen rendezvény terve, ahol egyszerre kínálnak találkozási alkalmat a gasztronómiai szakembereknek – felvonultatva az összes jelentős szaktekintélyt – valamint a nagyközönség számára is egy igazi kulináris kaland lehetőségét hozzák Veszprémbe.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek majd meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg.

A szeptember végi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját szerda délelőtt tartották a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren belüli Jezsuita-templomban, amely történelmi épület az egyik helyszíne lesz a programoknak.

Itt elhangzott, hogy a teljes EKF-program szerves részét képezi a gasztronómia, és mivel Veszprém mellett szinte a teljes Bakony-Balaton régió részese a programsorozatnak, a gasztronómia szempontjából is egy rendkívül sokszínű térséget fednek le, ahol a strandételektől a fine dining éttermekig minden szereplő jelen van. Ebből a sokszínűségből kiindulva a Balaton Wine&Gourmet szervezői úgy döntöttek, hogy az igényes és minőségi irányvonalon elindulva álmodnak egy nagyot, és életre hívják a térség eddigi legnagyobb gasztrofesztiválját, ami egyébként az EKF által is támogatott, sőt a kiemelt rendezvények sorába tartozó esemény lesz.

Az ő szemléletük egybevág az EKF egyik hívószavával, azaz a „beyond” jelentésével, amit magyarra fordítva úgy lehetne kifejezni, mint túllépni valamin.

Ezt már Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, hogy végre lehetőség nyílik arra, hogy a térség bemutassa a nagyközönség előtt is, hogy a 80-as és 90-es években megszokott balatoni gasztronómiától hogyan sikerült mára egy még magasabb minőségi szintet elérnie a Balatont és a Bakonyt, így pedig Veszprémet is magában foglaló térségnek.

A fesztivál helyszínét a Veszprémvölgy hangulatos rendezvénytere adja majd, amelyről Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája úgy nyilatkozott, a tökéletes lelki békét sugározza magából. Az olasz származású étteremtulajdonos és televíziós műsorvezető a Balaton-felvidéket pedig hazájában található Toszkánához hasonlította.

Ha már a nemzetköziség szóba került, a Balaton Wine&Gormet megálmodója és a fesztivál ügyvezetője, Mészáros Zoltán egy Jásdi István borásszal történt beszélgetését elevenítette fel a sajtótájékoztatón, amikor a csopaki borász megosztotta vele, hogy többször előfordult francia és olasz borversenyeken, hogy az addig kevésbé ismert balatoni borokra a „nice surprise” kifejezést, azaz „kellemes meglepetést” használták a szakemberek.

Ebből kiindulva szeretnék, hogy az amúgy magas minőséget képviselő helyi borkultúra és gasztronómia a fesztiválnak köszönhetően még nagyobb ismertségre tegyen szeret.

Hogy ezt milyen módon fogják elérni, arról már Tungli Péter, a Balaton Wine&Gourmet programigazgatója beszélt.

Négy napon keresztül összesen három helyszínen zajlanak majd a programok, a már említett Jezsuita-templomban, egy nagyszínpadon, valamint egy borsátorban.

A 18. századi templom fog helyet adni a különböző szakmai programoknak, ahol több Michelin-csillagos séf is tart majd bemutatókat, vezetett kóstolókat, elsősorban a gasztronómia szakterületén belül mozgó érdeklődőknek.

Ezen kívül a nagyszínpadon a közönség számára is hasonló érdekfeszítő programokkal készülnek, lesz látványfőzés kóstolókkal egybekötve, ahol külön figyelmet fordítanak az edukációra is, néhány konyhai trükk bemutatásával.

Végül egy borszakmai sátrat is felállítanak, ahol a térség borászai vonulnak fel amellett, hogy borkóstolókat és előadásokat tartanak a gasztronómia borkultultúrális vonatkozásában.

A borok és azokon belül elsősorban az olaszrizling egyébként is fontos szerepet kap a fesztiválon, hiszen ez a fajta az egyik kuriózuma a térségnek, ami tökéletesen kapcsolódik a helyi ízvilághoz.

Hiszen a Balaton-régiónak létezik egy ilyen különleges aromája, amelyről már Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke beszélt a sajtótájékoztatón, aki szerint egy kultúrára fogékony ember értékrendjében a gasztronómiának is helyet kell kapnia, az igényességnek és a megbecsülésnek a minőségi ételek és italok iránt.

Ezt erősítette meg Dobosi Győző, borász, a Balatoni Borrégió elnöke, Balatonbor projektfelelős, a Balatoni Kör borászati szekciójának vezetője is, amely szervezetek szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre. Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be, így a workshopokon meg lehet majd ismerni többek közt a paellakészítés titkait is, valamint szakéból is lehet kóstolni, hogy csak néhányat említsünk.

Az eseményre szeptember 29. és október 2. között 50-50 kiállítót várnak az éttermek és borászok közül, akik mind több tétellel készülnek, azaz felszorozva több száz étel és ital várható a Balaton Wine&Gormet kínálatában.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
A kóstolásoknál már csak a beszélgetések lesznek fontosabbak a közelgő Vehír Borszalonon Vehír Borszalon A kóstolásoknál már csak a beszélgetések lesznek fontosabbak a közelgő Vehír Borszalonon Miről érdemes beszélgetni egy kellemes borozás közben? Valójában bármiről, hiszen pont az a lényege az ilyen kulturált összejöveteleknek, hogy oldott hangulatban bármiről, bárkivel lehessen eszmét cserélni. A közelgő Vehír Borszalon apropójából viszont adunk egy javaslatot, és persze egy rövid útbaigazítást is, hogy kikkel lehet majd találkozni május 30-án a Dubniczay-palota kertjében. tegnap 11:27 Visszatér a Krajcár a veszprémi vendéglátásba közélet Visszatér a Krajcár a veszprémi vendéglátásba A SéfKrajcáR étterem áprilisi bezárása után alig pár héttel megújult névvel és kínálattal, de a régi helyen tér vissza a város egyik legnépszerűbb önkiszolgáló étterme. 2025. május 13. 15:17 13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem közélet 13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem Április végén bezárja kapuit a veszprémi SéfKrajcáR Étterem. A 13 éve működő önkiszolgáló vendéglátóhely meghatározó szereplője volt a város gasztronómiai életének, ahol napi menük, családi események és céges rendezvények egyaránt otthonra találtak. 2025. április 19. 9:15 Legyen ünnep étterembe járni! gasztronómia Legyen ünnep étterembe járni! Hogyan alakulnak a legújabb gasztrotrendek és hogyan tudja ezt a vidéki vendéglátás lekövetni? Amíg régen minden éttermi vendégnek egyértelmű volt, hogy az étlapon felsorolják még az alapanyagokat is, ma már sokkal többen szeretik, ha van egy kis csavar abban a történetben, amit kedvenc vendéglátóhelyük ír nekik, amikor betérnek. Veszprém egyik unikális éttermében, az ázsiai fúziós konyhát képviselő Saiko no Sushiban jártunk, ahol Varga Dániel séffel beszélgettünk nem csak ezekről, hanem a belvárosi étterem újításairól is, amiből több is van az idei évben. 2025. április 21. 21:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.