Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

James Blunt a hullámon táncoló éllovas

2022. július 17. 13:26
A VeszprémFest utolsó napján James Blunt töltötte meg az Arénát. És alaposan meg is mozgatta…

A katonai pályáját a zenéért elhagyó negyvennyolcéves művész egyszerre varázsolta el s robbantotta fel az Arénát. Ez a kettősség végig érzékelhető volt, többek között ez garantálta, hogy a koncert ne üljön le. James a figyelmet végig fenntartotta, olykor megénekeltette, de előfordult az is, hogy mozgásra bírta a közönséget. Szuggesztív kéréseit nem rejtette véka alá, így elérte, hogy a színpad előtti harctéren leguggolt a rajongó tömeg, a sportmeccsekhez hasonló tomboló hangulatot idézve.

A gitáron, valamint zongorán is játszó James elég sajátosan bánt hangszereivel, utóbbit például lépcsőként is használta, de ugyanebbe a megmagyarázhatatlan, mégis működő kategóriába sorolom, amikor az énekes gázálarcot húzva vak bizalommal a közönségre bízta magát, s ők hímes tojásként vigyázva rá kézről kézre adták. Mindezek ellenére James mégsem tartozik a bolondos művészek közé, sokkal inkább köszön vissza katona énje, duzzadó parancsnoki, tombolásra lelkesítő, hergelő energiával.

A legismertebb dalát, a You’re Beautiful című slágert a közönséggel együtt énekelte – duettben. Az átkötő szövegekbe sok humort csempészett, mesélt például a járvány okozta lockdown-ról, vagyis a kijárási tilalomról, mely a szigetországban kimondottan szigorú volt, de így visszatekintve már megszépültek az emlékek.

A romantikus, andalgós nóták mellett kiváló arányban húzódtak meg a zúzósabb dalok. A hullám, melyre felültette közönségét, nem hagyta sem lent, sem fent az embert, hanem egy sajátos lebegős állapotot idézett, ahol minden figyelem egy pontra összpontosult: őreá.

Az est talán legérzékenyebb pontja az volt, amikor az édesapjáról szóló Monsters című számát énekelte. Búcsú az apától, de nem mint gyermek a szülőtől, hanem mint férfi a férfitól. Milyen sajátos ellentmondás! A koncert legütősebb dallama az a röpke, néma csend volt, amit személyes vallomásával közénk teremtett.

Galéria
VeszprémFest - James Blunt
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.