Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet

2022. július 14. 16:08
A Rozé, Rizling, Jazz Napok külföldi vendégét idén nem a színpadon kell keresni, sokkal inkább a borhűtők kínálatai közt. Ugyanis idén Szlovénia legrégebbi városából, Ptujból, pontosabban az alatta elterülő borospincékből is érkeztek palackok Veszprémbe a Ptujska klet borászat kínálatából. Szomszédunk borászati megoldásait és termékeit pénteken pedig bárki megkóstolhatja az Óváros téren, amikor a szlovén vendégek részvételével tartanak kóstolót kora este.

Az alig húszezres várost körülbelül 2000 évvel ezelőtt még a rómaiak alapították a mai Szlovénia északi részén, egyik legismertebb látnivalója pedig a Dráva felduzzasztásával létrejött Ptuji-tó. Viszont, ami Veszprém és kiváltképp az éppen zajló Rozé, Rizling, Jazz Napok szempontjából lényegesebb információ az az, hogy a város alatt terül el Európa egyik legrégebbi borospincéje a Ptujska klet.

Amellett, hogy itt őrzik a legrégebbi szlovén bort, a „Zlata trtat” is 1917-ből, szinte az összes évjáratból fellelhető palack bortrezorban, amelyek közt több díjnyertes tétel található.

Napjainkban a Ptujska klet egy modern, terroir- és fajtakifejező, a szlovén Stájervidék jellegzetes hűvös éghajlatú boraira koncentráló pincészet stílusát képviseli. Az itt készülő Pullus márkajelzésű borral a borászok arra törekednek, hogy az a kifejező, változatos és jellegzetes aromákkal rendelkező, tökéletesen kiegyensúlyozott, könnyen iható és a legmagasabb minőségi osztályba sorolt egészséges borok szinonimája legyen, amit a világ legnagyobb borversenyein az elmúlt évtizedben szerzett több mint 300 díj és érem is bizonyít.

A Rozé, Rizling, Jazz Napokon ezekből lehet megtalálni három palackot is a kínálatban, viszont péntek este 17:45 órától további hárommal bővül ki ez a sor a VIP-teraszra szervezett kóstolón, ahol Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetőjének útmutatása mellett Szlovéniából, egyenesen a borászatból is érkeznek szakemberek a kóstolóra.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.