2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Pénteken mindenki előtt kiderül, szlovén szomszédunk mennyire boros nemzet

A Rozé, Rizling, Jazz Napok külföldi vendégét idén nem a színpadon kell keresni, sokkal inkább a borhűtők kínálatai közt. Ugyanis idén Szlovénia legrégebbi városából, Ptujból, pontosabban az alatta elterülő borospincékből is érkeztek palackok Veszprémbe a Ptujska klet borászat kínálatából. Szomszédunk borászati megoldásait és termékeit pénteken pedig bárki megkóstolhatja az Óváros téren, amikor a szlovén vendégek részvételével tartanak kóstolót kora este.

Az alig húszezres várost körülbelül 2000 évvel ezelőtt még a rómaiak alapították a mai Szlovénia északi részén, egyik legismertebb látnivalója pedig a Dráva felduzzasztásával létrejött Ptuji-tó. Viszont, ami Veszprém és kiváltképp az éppen zajló Rozé, Rizling, Jazz Napok szempontjából lényegesebb információ az az, hogy a város alatt terül el Európa egyik legrégebbi borospincéje a Ptujska klet.

Amellett, hogy itt őrzik a legrégebbi szlovén bort, a „Zlata trtat” is 1917-ből, szinte az összes évjáratból fellelhető palack bortrezorban, amelyek közt több díjnyertes tétel található.

Napjainkban a Ptujska klet egy modern, terroir- és fajtakifejező, a szlovén Stájervidék jellegzetes hűvös éghajlatú boraira koncentráló pincészet stílusát képviseli. Az itt készülő Pullus márkajelzésű borral a borászok arra törekednek, hogy az a kifejező, változatos és jellegzetes aromákkal rendelkező, tökéletesen kiegyensúlyozott, könnyen iható és a legmagasabb minőségi osztályba sorolt egészséges borok szinonimája legyen, amit a világ legnagyobb borversenyein az elmúlt évtizedben szerzett több mint 300 díj és érem is bizonyít.

A Rozé, Rizling, Jazz Napokon ezekből lehet megtalálni három palackot is a kínálatban, viszont péntek este 17:45 órától további hárommal bővül ki ez a sor a VIP-teraszra szervezett kóstolón, ahol Tungli Péter, a VEB 2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetőjének útmutatása mellett Szlovéniából, egyenesen a borászatból is érkeznek szakemberek a kóstolóra.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.