Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Újabb mural, ezúttal a Stadion utcában

2022. július 8. 4:00
Az utolsó simításokat végzik Veszprém harmadik mural-festésén a Stadion utca 1. szám alatti társasház déli homlokzatán. Az alkotás alig egy hét alatt készült el, ahogy a korábbi muraloknál, ezúttal is Mentha (Ozsváth Gergely) keze által.

Korábban a Haszkovó-lakótelep két tízemeletes társasházának, a Halle utca 5-nek és a Munkácsy utca 3-nak a tűzfala volt a mural-festés „vászonja” most viszont egy másik városrészben, a Stadion utcában készült el az újabb színes, Veszprémre jellemző motívumokat ábrázoló kép  a Stadion utca 1. déli homlokzatán.

A Hősök zenekarból is ismert Mentha (Ozsváth Gergely) és unokatestvére, Tamás alig egy hét alatt festette, pontosabban fújta fel festékszóróval a homlokzatra a különböző állatokat és növényeket ábrázoló képet, ami Veszprém egyik legnagyobb nevezetességét, az állatkertet hivatott bemutatni.

Csütörtök délután a helyszínen tartott sajtótájékoztatón az alkotótól megtudtuk, a munkát nem könnyítette meg az elmúlt napokban tapasztalható extrém meleg időjárás sem, ráadásul a fal déli fekvése miatt a hőmérséklet még melegebbnek érződött. A festés során így is több, mint 400 liter diszperzit alapú és további 200 flakonnyi színes festéket használtak fel.

Mentha felidézte, hogy a veszprémi nagy mural-festések ötlete még az ifjúsági házban fogalmazódott meg, amikor ott egy társasház homlokzatánál jóval kisebb alkotást készített el. Az ötletet ezt követően a Lélektér Alapítvány karolta fel és menedzselte az első két alkalommal a VEB 2023 program támogatásával.

Az alkotó hozzátette, ő maga úttörőként vágott bele Veszprémben a mural-festésekbe, de reméli, hogy sok év múlva még többen követik majd a példáját és még nagyobb teret kap ez a művészeti ág.

A mostani helyszínre is kilátogatott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, az volt a cél ezekkel az akciókkal, hogy a komfortzónából kilépve valami egyedi, de Veszprémre jellemző színt vigyenek a lakótelepek életébe. Hozzátette, a muralok hiába csak egy-egy ház falát díszítik, így is az egész veszprémi közösséget megmozgatták.

A képviselő elárulta, már több megkeresés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy kisebb épületek és házak falát is vonják be ebbe a művészi folyamatba, a városvezetés pedig nyitott további ilyen kezdeményezésekre.

A közeljövőben azonban még nem ezek kerülnek terítékre, hanem egy újabb veszprémi társasház tűzfala, ami a negyedik mural lesz a megyeszékhelyen. Hogy pontosan melyik épületre milyen minta kerül, arról a szervezők pénteken ígértek tájékoztatást, portálunk viszont úgy tudja, hogy a Cserhát-lakótelep egyik épületére egy Balaton-témájú kép kerül majd.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.