2022. augusztus 8.
//
László névnap

A hónap embere lett Mentha

A veszprémi murálok ötletgazdája és megalkotója a Haszkovó Hírmondó közönségszavazásán nyerte el az elismerést.

A nemrégiben indult podcast, a Haszkovó Hírmondó célja, hogy lehetőséget adjon mélyebb beszélgetésekre a lakótelepen élő, annak hétköznapjait, közösségét formáló személyekkel. A műsorban megfordult már olyan közismert veszprémiek, mint Éles József, Éles Benedek és Fazekas Gergő, de a lakótelepen működő Pléh Büfé tulajdonosát is megismerhették a hallgatók.

A Haszkovó Hírmondó pedig A hónap embere néven egy új rovattal is gazdagodott, melynek első vendége, június hónap embere a közönség szavazatai alapján a Hősök zenekar tagja, Ozsváth Gergely, Mentha volt. Az elismerés ezúttal elsősorban a veszprémi murálok megalkotásáért szólt, mellyel Veszprém is bekapcsolódott a nemzetközi street art művészetbe.

Az adásban Mentha mesélt a festéseket megelőző munkálatokról, arról, hogy lehet-e ma bárhol tanulni a graffiti művészetet és mennyire segítette korábbi porcelánfestői tapasztalata és húszéves graffitis múltja az óriás falfestmények megalkotásában. Elárulta, korábban is álmodozott hasonló projektekről, de tavaly jött el végül az idő, hogy a Westprememural ötletével megkeresse Ovádi Péter parlamenti képviselőt, majd a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával elkészüljön az első murál, amelyet idén még három követett. Minden falfestményhez ő rajzolta meg a grafikákat is, amelyeket aztán ipari projektorral vetítettek ki, hogy felskicceljék a kontúrokat a festéshez.

Mint mondta, nem tudna kedvencet választani a murálok közül, mert mindegyikhez kötődik valamilyen különleges emléke, s bár örök elégedetlennek vallja magát, aki mindig tudna valamit javítani az alkotásokon, egy idő után el kell engedni azokat.

Mentha azóta egyébként már Győrben is készített falfestményt felkérésre, a jövőben pedig örülne neki, ha akár olyan alkotások is készülhetnének, amelyeknek nem feltétlenül van helyi kötődése.

Talán erre is van esély, hiszen ahogy Ovádi Péter fogalmazott, a murálok köré egy közösség alakult mostanra, amelyeket becsben tartanak a helyiek és sokan szeretnék, ha a saját házfalukat is díszítené egy festmény. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy Veszprémben az álmok valóra válnak, különösen, ha valaki annyira beleteszi a szívét-lelkét, mint Mentha.

A díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta átA díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta át

Ozsváth Gergely mellett a hónap embere emléklapot vehetett át Ozsváth Tamás és Moravetz Ákos „Ike” is, akik szintén részt vettek a murálok elkészítésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.