Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A hónap embere lett Mentha

2022. július 28. 11:33
A veszprémi murálok ötletgazdája és megalkotója a Haszkovó Hírmondó közönségszavazásán nyerte el az elismerést.

A nemrégiben indult podcast, a Haszkovó Hírmondó célja, hogy lehetőséget adjon mélyebb beszélgetésekre a lakótelepen élő, annak hétköznapjait, közösségét formáló személyekkel. A műsorban megfordult már olyan közismert veszprémiek, mint Éles József, Éles Benedek és Fazekas Gergő, de a lakótelepen működő Pléh Büfé tulajdonosát is megismerhették a hallgatók.

A Haszkovó Hírmondó pedig A hónap embere néven egy új rovattal is gazdagodott, melynek első vendége, június hónap embere a közönség szavazatai alapján a Hősök zenekar tagja, Ozsváth Gergely, Mentha volt. Az elismerés ezúttal elsősorban a veszprémi murálok megalkotásáért szólt, mellyel Veszprém is bekapcsolódott a nemzetközi street art művészetbe.

Az adásban Mentha mesélt a festéseket megelőző munkálatokról, arról, hogy lehet-e ma bárhol tanulni a graffiti művészetet és mennyire segítette korábbi porcelánfestői tapasztalata és húszéves graffitis múltja az óriás falfestmények megalkotásában. Elárulta, korábban is álmodozott hasonló projektekről, de tavaly jött el végül az idő, hogy a Westprememural ötletével megkeresse Ovádi Péter parlamenti képviselőt, majd a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával elkészüljön az első murál, amelyet idén még három követett. Minden falfestményhez ő rajzolta meg a grafikákat is, amelyeket aztán ipari projektorral vetítettek ki, hogy felskicceljék a kontúrokat a festéshez.

Mint mondta, nem tudna kedvencet választani a murálok közül, mert mindegyikhez kötődik valamilyen különleges emléke, s bár örök elégedetlennek vallja magát, aki mindig tudna valamit javítani az alkotásokon, egy idő után el kell engedni azokat.

Mentha azóta egyébként már Győrben is készített falfestményt felkérésre, a jövőben pedig örülne neki, ha akár olyan alkotások is készülhetnének, amelyeknek nem feltétlenül van helyi kötődése.

Talán erre is van esély, hiszen ahogy Ovádi Péter fogalmazott, a murálok köré egy közösség alakult mostanra, amelyeket becsben tartanak a helyiek és sokan szeretnék, ha a saját házfalukat is díszítené egy festmény. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy Veszprémben az álmok valóra válnak, különösen, ha valaki annyira beleteszi a szívét-lelkét, mint Mentha.

A díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta átA díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta át

Ozsváth Gergely mellett a hónap embere emléklapot vehetett át Ozsváth Tamás és Moravetz Ákos „Ike” is, akik szintén részt vettek a murálok elkészítésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.