Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hónap embere lett Mentha

2022. július 28. 11:33
A veszprémi murálok ötletgazdája és megalkotója a Haszkovó Hírmondó közönségszavazásán nyerte el az elismerést.

A nemrégiben indult podcast, a Haszkovó Hírmondó célja, hogy lehetőséget adjon mélyebb beszélgetésekre a lakótelepen élő, annak hétköznapjait, közösségét formáló személyekkel. A műsorban megfordult már olyan közismert veszprémiek, mint Éles József, Éles Benedek és Fazekas Gergő, de a lakótelepen működő Pléh Büfé tulajdonosát is megismerhették a hallgatók.

A Haszkovó Hírmondó pedig A hónap embere néven egy új rovattal is gazdagodott, melynek első vendége, június hónap embere a közönség szavazatai alapján a Hősök zenekar tagja, Ozsváth Gergely, Mentha volt. Az elismerés ezúttal elsősorban a veszprémi murálok megalkotásáért szólt, mellyel Veszprém is bekapcsolódott a nemzetközi street art művészetbe.

Az adásban Mentha mesélt a festéseket megelőző munkálatokról, arról, hogy lehet-e ma bárhol tanulni a graffiti művészetet és mennyire segítette korábbi porcelánfestői tapasztalata és húszéves graffitis múltja az óriás falfestmények megalkotásában. Elárulta, korábban is álmodozott hasonló projektekről, de tavaly jött el végül az idő, hogy a Westprememural ötletével megkeresse Ovádi Péter parlamenti képviselőt, majd a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával elkészüljön az első murál, amelyet idén még három követett. Minden falfestményhez ő rajzolta meg a grafikákat is, amelyeket aztán ipari projektorral vetítettek ki, hogy felskicceljék a kontúrokat a festéshez.

Mint mondta, nem tudna kedvencet választani a murálok közül, mert mindegyikhez kötődik valamilyen különleges emléke, s bár örök elégedetlennek vallja magát, aki mindig tudna valamit javítani az alkotásokon, egy idő után el kell engedni azokat.

Mentha azóta egyébként már Győrben is készített falfestményt felkérésre, a jövőben pedig örülne neki, ha akár olyan alkotások is készülhetnének, amelyeknek nem feltétlenül van helyi kötődése.

Talán erre is van esély, hiszen ahogy Ovádi Péter fogalmazott, a murálok köré egy közösség alakult mostanra, amelyeket becsben tartanak a helyiek és sokan szeretnék, ha a saját házfalukat is díszítené egy festmény. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy Veszprémben az álmok valóra válnak, különösen, ha valaki annyira beleteszi a szívét-lelkét, mint Mentha.

A díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta átA díjat Ovádi Péter parlamenti képviselő és Jung Edina, a Haszkovó Hírmondó ötletgazdája adta át

Ozsváth Gergely mellett a hónap embere emléklapot vehetett át Ozsváth Tamás és Moravetz Ákos „Ike” is, akik szintén részt vettek a murálok elkészítésében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Neked melyik a kedvenc veszprémi könnyűzenei formációd? Neked melyik a kedvenc veszprémi könnyűzenei formációd? Várjuk kommentben a szavazatokat és mi megkeressük a legnépszerűbb előadót, hogy exkluzívinterjút készítsünk vele a zene világnapja alkalmából. ma 11:05 Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás gasztro Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás A Balaton Wine & Gourmet fesztivál olyan, mint az ország tortája: nem mindenkinek való, mégis mindenki akar belőle magának egy szeletet. Második éve próbál összecsiszolódni a rendezvénysorozat a veszprémiekkel, és úgy tűnik kezdjük megszokni az ízét. ma 10:13 Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.