2022. július 1.
//
Annamária névnap

Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban

2022. június 23. 17:00
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.

Aki az utóbbi időben kicsit jobban elmélyült a stand up világában, tudja, hogy vannak megkerülhetetlen nevek, Kormos Anetté ilyen. Közismert, hogy a színpadon kívül nem szereti a reflektorfényt, nem szeret magáról beszélni. Mégis, az est végén a közönségnek szegezte a kérdést, ki mire kíváncsi? Ellentmondásosnak tűnt a felvetése, hogy a közönség bármit kérdezhet tőle, ráadásul nyilvánosan; a nézők pedig kapva-kaptak a lehetőségen. Anett így fogalmazott a jelenségről:

„Vannak standuposok, akik nem szeretnek rögtönözni, én viszont imádok. Kedvelem a közönséget, és az esetek kilencvenkilenc százalékában szeretettel érdeklődnek. Attól, hogy úgy zárul a műsor, hogy bármit kérdezhetnek, minden este más lesz egy kicsit.”

Arról, hogy a rögtönzés mennyire számít ma tanulási folyamatnak, a következőket mondta: „Ha mondhatom így, ezen már túl vagyok. Rengeteg céges fellépés van a hátam mögött, és ennél nincs keményebb tanulópálya. Magam részéről mindenkinek kötelezővé tenném, aki ezen a pályán szeretne mozogni. Kiváló iskola, remekül meg lehet tanulni az improvizálást.”

A nézőtéren ülők közül valaki a Dumaszínházból való távozására is rákérdezett, erről Anett azt mondta, valamiért nem tud tartósan rendszerekhez tartozni, idővel mindig a saját útjára löki a sors. Ha nem is könnyebb egyedül, de mindenképpen önfazonosabb tud lenni, ha a saját szabályaihoz kell csak alkalmazkodnia. Hozzátette még, hogy egyébként jó érzésekkel gondol vissza a Dumaszínházzal való együttműködés éveire, és reméli, ez kölcsönös.

Az esten sok személyes történet is felbukkant, és rengeteg abszurd, kicsit sem hétköznapi helyzet. Talán jogos a kérdés, vajon a standupos örül-e ezeknek a furcsa helyzeteknek, hiszen a fellépésen kamatoztatni tudja: „Az a baj, ezek sokszor sajnos szó szerint úgy történnek, ahogy elmesélem. Kell egy kis idő, hogy a drámai vagy akár tragikus dolgokat a színpadon már a humor köntösébe tudjam bújtatni.

Hiszek az előadó és néző közötti kölcsönhatásban, egy jól sikerült előadásnak mindkét fél számára felszabadítónak, “gyógyító” erejűnek kell lennie.

 Ezért is állok újra és újra színpadra: nekem szükségem van arra, hogy együtt röhögjünk.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.