Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Szentantalfán készült Veszprém város idei bora

2022. június 16. 11:38
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.

A borversenyt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta, olyannyira, hogy a benevezett nedűk közül választották ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program borait is az idei évre. Müller Mihály, a program kommunikációs vezetője rámutatott, hogy a térség kétezer éves borkultúrája megkerülhetetlen része a programnak. Hozzátette: szeretnék, ha 2023 hosszú távon is nyomot hagyna a térségben, és 20-25 év múlva is szívesen idéznénk fel ezt az időszakot. 

Fiáth Attila borakadémikus, a zsűri elnöke kifejtette: a Balaton erősségének a sokszínűséget tartja, amit másutt ugyan hátrányként róna fel, a turisztikailag frekventált térségben azonban ki kell szolgálni a legkülönfélébb igényeket is. Ezt mutatja az is,  hogy a versenyre 29 féle fehér és 11 féle vörös szőlőfajtából készült borokat neveztek a termelők. Megjegyezte, a kínálatban érezhetően hangsúlyos a populáris irányzat, az illatos borok, ami a vendégek ízlésvilágát tükrözi. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, végső soron a zsűri akármit is mond, a jó bor az, amit a fogyasztó szívesen megiszik. 

A Balatoni Borok Versenyének nyertes borainak a fehér borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2021-es lellei cserszegi fűszeres, vörös borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, a rozé borok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Pirkadat cabernet sauvignon, pezsgő- és habzóborok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Bizsergő, desszertborok között a Koczor Pincészet 2015-ös Enigma italait választották.

Veszprém Város Borának a társadalmi zsűri a szentantalfai Dobosi Pincészet 2021-es bio sauvignon blanc borát választotta, míg az Európa Kulturális Fővárosa bora címet idén a fehérek mezőnyében a Nagy & Nagy Borászat 2020-as badacsonyi furmint szűztermés, a vörösök mezőnyében a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, míg a pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Prestige Brut Vintage Selection italai viselhetik. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban Van az a szakállas vicc, amikor két ivócimbora beszélget: „Te ittál már rossz bort?” „Igen.” „És milyen volt?” „Jó.” A magyarok hosszú éveken keresztül cinkos mosollyal kacsintottak össze, ha ezt a viccet hallották, mert hát kivel nem történt meg ugyebár…  Aztán már egyre kevésbé. Szépen lassan a társadalom polgári gondolkodású része felfedezte a kultúrát az alkohol- és elsősorban a borfogyasztásban most pedig az első alkalommal életre hívott Veszprémi borszalonban mindez kiteljesedhet egy igazi aromaorgiában. 2024. április 3. 15:02 Klubokba szerveződő polgáriság Klubokba szerveződő polgáriság Tényleg a polgári identitás része, hogy klubokba járnak az emberek? Egyáltalán mit is jelent manapság az, hogy klub? Veszprémben erre több megoldás is létezik, ezek közül a Wine&Vinyl borklubján keresztül járjuk körbe a kérdést. 2023. december 3. 10:03 A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások történelem A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások Sok kultúrtörténész elemezte már, hogy honnan ered a bor iránti szenvedély. Ha túllépünk a modern trendeken és visszanézünk a múltba, ezernyi népszokást, olykor meghökkentőeket is találhatunk, ami választ adhat erre a kérdésre is. 2023. szeptember 10. 17:42 Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Balaton Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni 'fröccsutcák' vizsgálata is szerepelt. 2023. augusztus 1. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.