Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Szentantalfán készült Veszprém város idei bora

2022. június 16. 11:38
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.

A borversenyt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta, olyannyira, hogy a benevezett nedűk közül választották ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program borait is az idei évre. Müller Mihály, a program kommunikációs vezetője rámutatott, hogy a térség kétezer éves borkultúrája megkerülhetetlen része a programnak. Hozzátette: szeretnék, ha 2023 hosszú távon is nyomot hagyna a térségben, és 20-25 év múlva is szívesen idéznénk fel ezt az időszakot. 

Fiáth Attila borakadémikus, a zsűri elnöke kifejtette: a Balaton erősségének a sokszínűséget tartja, amit másutt ugyan hátrányként róna fel, a turisztikailag frekventált térségben azonban ki kell szolgálni a legkülönfélébb igényeket is. Ezt mutatja az is,  hogy a versenyre 29 féle fehér és 11 féle vörös szőlőfajtából készült borokat neveztek a termelők. Megjegyezte, a kínálatban érezhetően hangsúlyos a populáris irányzat, az illatos borok, ami a vendégek ízlésvilágát tükrözi. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, végső soron a zsűri akármit is mond, a jó bor az, amit a fogyasztó szívesen megiszik. 

A Balatoni Borok Versenyének nyertes borainak a fehér borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2021-es lellei cserszegi fűszeres, vörös borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, a rozé borok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Pirkadat cabernet sauvignon, pezsgő- és habzóborok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Bizsergő, desszertborok között a Koczor Pincészet 2015-ös Enigma italait választották.

Veszprém Város Borának a társadalmi zsűri a szentantalfai Dobosi Pincészet 2021-es bio sauvignon blanc borát választotta, míg az Európa Kulturális Fővárosa bora címet idén a fehérek mezőnyében a Nagy & Nagy Borászat 2020-as badacsonyi furmint szűztermés, a vörösök mezőnyében a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, míg a pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Prestige Brut Vintage Selection italai viselhetik. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 A hazai borászat sokszínűsége egy külföldinek lehet útvesztő, de a magyarok éppen ezt szeretik A hazai borászat sokszínűsége egy külföldinek lehet útvesztő, de a magyarok éppen ezt szeretik A magyar borok sokszínűsége egyszerre jelent előnyt és hátrányt is, amikor európai viszonylatban szeretnénk pozícionálni a palackokban mérhető büszkeségeinket. Magyarország borvidékeinek mérete összeadva akkora területet ad ki, mint Franciaországban csak a bordeaux-i. Mégis ezeken annyi fajtát termelnek a hazai borászok, ami zavarba tudja hozni akár a francia kollégáikat is. Szittnyai Zalánnal a Zwack Izabella borkereskedés borszakértőjével erről is beszélgettünk a közelgő Veszprémi Borszalon előtt. 2024. április 25. 21:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.