Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kastélytúra Magyarországon

2022. június 14. 12:08
A történelem egy-egy darabját rejtik, meséket idéznek meg, a romantikus lelkek kedvencei, az utóbbi években ráadásul egyre szépülnek meg: hazánk számos impozáns kastéllyal rendelkezik, a Nemzeti Kastélyprogram keretében pedig közel húsz újul meg közülük. Az elkészültek közül ajánlunk most ötöt nyári kirándulásokhoz.

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Az Ybl Miklós tervei alapján készült és ország egyik legimpozánsabbnak tartott kastélya nem véletlenül szerepelt már hollywoodi produkció forgatási helyszíneként is: 365 ablakot számláló, tornyokkal és loggiás terasszal díszített főépülete mintha csak egy mese vagy egy fantasy film díszlete lenne. A kastély valójában a Wenckheim házaspáré volt, akik több ezer vendéget fogadtak otthonukban a 19-20. század fordulóján, az egykori fogadások hangulatát pedig ma egy korszerű kiállítás idézi meg: a látogató érkezéskor vizitkártyát kap egy kiválasztott karakterrel, a neve bekerül a vendégkönyvbe, valamint a főúri tradíciókat, szertartásokat és szerelmes történeteket is megismeri.

Andrássy-kastély, Tiszadob

Valószínűleg csak kevés embernek nem jutna eszébe magát azonnal egy Disney mesébe képzelnie a tiszadobi soktornyos, neogótikus-romantikus Andrássy-kastély és a tiszafa-koszorúba fogott, középkori liliomot rajzoló bukszuslabirintusa láttán. Az épületet id. Andrássy Gyula megrendelésére Meining Artúr tervezte, amely varázslatos környezetbe illeszkedik be, melynek csak egy része a bebarangolható labirintus. Mivel a kastély közvetlenül a Tisza partjához közeli, ártérből kiemelkedő magaslatra épült, páratlan látvány nyílik innen a tokaji Nagy-kopasz vulkáni kúpjára, de a folyóval határolt angolkert is lenyűgöző.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Harmincnyolc év után újult meg a Fejér-megyében található, az Egyesült Királyság főúri rezidenciáit idéző Nádasdy-kastély: a fejlesztés során visszaállították az egykori gazdaságot és feltöltötték a korábban kiszáradt tavat, melyen ma csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. Érdemes megtekinteni az Ősök galériáját is az épület földszintjén, ahol a portrékon szereplő családtagok maguk mesélik el élettörténetüket animációs kisfilmek segítségével. A digitális technikát egyébként a kastély több pontján is alkalmazzák, így az ide látogatók használhatják a replika bútorokat, lapozhatják a korabeli újságok másolatait, emellett süteményt, kávét fogyaszthat az ebédlőben és felpróbálhatja a festményeken szereplő ruhák másolatait, valamint használhatja a kastély egykori műszaki felszereltséget idéző berendezéseket is, köztük a telegráfot és a beszélőcsőt.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Tavaly ősszel nyitotta meg ismét kapuit a Károlyi család egykori lakhelye: a Zempléni-hegység völgyében található kastély évtizedeken keresztül luxusszállóként működött, így a fejlesztés legfontosabb eleme a ház korábbi mindennapjainak felidézése volt. Az épületbe lépve rögtön a fogadótérben találjuk magunkat, ahol mintha csak a kastély egykori lakói szólnának hozzánk: a „beszélő képek”, az interaktív játékok és makettek mellett VR szemüvegek repítenek vissza a 17-19. századba. A kastély legszembetűnőbb eleme a kilátótorony, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a helyreállított díszudvarra és a kastélykertre, mely szintén a történeti forrásoknak hűen újult meg.

Festetics-kastély, Dég

A magyarországi szabadkőművesség egyik legaktívabb tagja, Festetics Antal rezidenciája volt az 1815-ben épült dégi kastély, aki a páholyok 1795-ös betiltása után megvásárolta a Habsburg Birodalom összes szabadkőműves iratát és a kastély levéltárában helyezte el. Festetics kastélya nemcsak emiatt különleges, de azért is, mert itt terül el az ország legnagyobb szabadon látogatható angolparkja, melynek mérete megegyezik a New York-i Central Parkéval. Az ősfákkal és növényritkaságokkal tarkított kertben egy ún. szerpentin-tavat is kialakítottak – ennek központi szigetén áll a vörös téglás Hollandi-ház. Az épület és környéke egyébként nem véletlenül tűnik ismerősnek: itt forgatták a Kincsem című filmet.

Képek: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram - nof.hu

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.