Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán

2022. május 27. 4:00
Első alkalommal ad otthont képzőművészeti kiállításnak a belvárosi Wine&Vinyl bakelit és borbár, de rögtön a kiállítótérként való debütálásakor sikerült egy sajátos látásmóddal és felfogással bíró festőművész képeit felvonultatni. Gyulai Attila ugyanis nem tudja és nem is szeretné magát bekategorizálni egy stílusirányzatba, mostani képeivel pedig popkultúra ismert karaktereinek kreált személyiségei mögé igyekszik elvinni az embereket.

Gyulai Attila 16 évvel ezelőtt meghozott egy fontos döntést: otthagyta polgári foglalkozását, hogy minden energiáját és kreativitását a képzőművészetnek tudja szentelni. Elkezdte autodidakta módon beleásni magát különböző festési technológiák megoldásaiba, miközben Breznay András, festőművész is egyengette mentorként az útját. Így ismerkedett meg többek közt a 3D aszfaltfestéssel, a kreatív falfestéssel, vagy éppen az egyedi pólófestéssel.

Saját elmondása szerint – amit a Wine&Vinyl-ben is megosztott a közönséggel szerda délután – folyamatosan kereste azt a stílust, ami rá jellemző leginkább, amiből mindenki számára kiderül, hogy éppen egy Gyulai Attila képet látnak kiállítva. Belekóstolt a kubizmusba, a strukturalizmusba, a realizmusba és a pop-artba is, de egy idő után rá kellett jönnie, hogy ezek egyike sem tükrözi önmagában az ő személyiségét, viszont együtt alkalmazva már igen. „Rájöttem, hogy nem lefejteni kell ezeket, hanem szintézisbe gyúrni” - mondta legújabb kiállításának megnyitóján, ahol Zsandár Tamás, a Wine&Vinyl tulajdonosa konfereálta fel a megjelenteknek.

Gyulai Attila és Zsandár TamásGyulai Attila és Zsandár Tamás

Ezen az eseményen viszont egyfajta egység mégis megmutatkozott a képeiben, mindegyik egy zenész legendát ábrázolt fekete-fehérben. Úgy, mint Bono, David Bowie, Lady Gaga, vagy éppen Nick Cave. Mind-mind olyan személyek, akiket különösebben senkinek nem kell bemutatni, mindenki ismeri azt a karaktert, amit a média kreált a nevükkel és arcukkal. Mégis pont ez fedi el azt az igazi történetet, az igazi személyiséget, ami emögött van, vallja Attila.

A festőművész ezeket a személyiségeket keresi a képeiben, a hétköznapi embert, aki a portré mögött van. Persze igazi megfejtéssel nem tud szolgálni, de az aprólékosan ábrázolt mimikák az arcokon, a redők, a ráncok mégis közelebb hozzák ezeket az embereket.

Amikor megfestette a képeket, egyszerre végzett kereső- és alkotómunkát állítsa szerint, ami egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Szeretné, ha gondolkodásra késztetné képein keresztül a szemlélődőket, hogy jussanak el addig, ezek a sztárok is ugyanolyan érző emberek, akiknek megvan a maga boldogsága és szomorúsága, mint bárki más. A végeredmény pedig valóban olyan lett, ami tökéletesen beleillik a Wine&Vinyl hangulatába és a borbár színvilágába.

Éppen ezért néhány kiállított kép végleges helyére is talált az üzletben, a többit pedig egészen augusztus végéig meg lehet tekinteni, valamint vásárolni a belvárosi helyen.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.