Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán

2022. május 27. 4:00
Első alkalommal ad otthont képzőművészeti kiállításnak a belvárosi Wine&Vinyl bakelit és borbár, de rögtön a kiállítótérként való debütálásakor sikerült egy sajátos látásmóddal és felfogással bíró festőművész képeit felvonultatni. Gyulai Attila ugyanis nem tudja és nem is szeretné magát bekategorizálni egy stílusirányzatba, mostani képeivel pedig popkultúra ismert karaktereinek kreált személyiségei mögé igyekszik elvinni az embereket.

Gyulai Attila 16 évvel ezelőtt meghozott egy fontos döntést: otthagyta polgári foglalkozását, hogy minden energiáját és kreativitását a képzőművészetnek tudja szentelni. Elkezdte autodidakta módon beleásni magát különböző festési technológiák megoldásaiba, miközben Breznay András, festőművész is egyengette mentorként az útját. Így ismerkedett meg többek közt a 3D aszfaltfestéssel, a kreatív falfestéssel, vagy éppen az egyedi pólófestéssel.

Saját elmondása szerint – amit a Wine&Vinyl-ben is megosztott a közönséggel szerda délután – folyamatosan kereste azt a stílust, ami rá jellemző leginkább, amiből mindenki számára kiderül, hogy éppen egy Gyulai Attila képet látnak kiállítva. Belekóstolt a kubizmusba, a strukturalizmusba, a realizmusba és a pop-artba is, de egy idő után rá kellett jönnie, hogy ezek egyike sem tükrözi önmagában az ő személyiségét, viszont együtt alkalmazva már igen. „Rájöttem, hogy nem lefejteni kell ezeket, hanem szintézisbe gyúrni” - mondta legújabb kiállításának megnyitóján, ahol Zsandár Tamás, a Wine&Vinyl tulajdonosa konfereálta fel a megjelenteknek.

Gyulai Attila és Zsandár TamásGyulai Attila és Zsandár Tamás

Ezen az eseményen viszont egyfajta egység mégis megmutatkozott a képeiben, mindegyik egy zenész legendát ábrázolt fekete-fehérben. Úgy, mint Bono, David Bowie, Lady Gaga, vagy éppen Nick Cave. Mind-mind olyan személyek, akiket különösebben senkinek nem kell bemutatni, mindenki ismeri azt a karaktert, amit a média kreált a nevükkel és arcukkal. Mégis pont ez fedi el azt az igazi történetet, az igazi személyiséget, ami emögött van, vallja Attila.

A festőművész ezeket a személyiségeket keresi a képeiben, a hétköznapi embert, aki a portré mögött van. Persze igazi megfejtéssel nem tud szolgálni, de az aprólékosan ábrázolt mimikák az arcokon, a redők, a ráncok mégis közelebb hozzák ezeket az embereket.

Amikor megfestette a képeket, egyszerre végzett kereső- és alkotómunkát állítsa szerint, ami egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Szeretné, ha gondolkodásra késztetné képein keresztül a szemlélődőket, hogy jussanak el addig, ezek a sztárok is ugyanolyan érző emberek, akiknek megvan a maga boldogsága és szomorúsága, mint bárki más. A végeredmény pedig valóban olyan lett, ami tökéletesen beleillik a Wine&Vinyl hangulatába és a borbár színvilágába.

Éppen ezért néhány kiállított kép végleges helyére is talált az üzletben, a többit pedig egészen augusztus végéig meg lehet tekinteni, valamint vásárolni a belvárosi helyen.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.