2023. június 5.
//
Fatime névnap

Töltsd a nyarat nemzeti parkokban!

2022. május 24. 15:00
Bár a legtöbben a vakációt vízparton képzelik el, a zsúfolt strandokkal szemben a természet nyugalma sokkal inkább képes kikapcsolni és feltölteni bennünket. Ráadásul ilyenkor sem muszáj csak túrázni: nemzeti parkjaink többféle élményt is kínálnak. Az európai nemzeti parkok napján öt hazai és öt külföldi helyszínt ajánlunk.

Magyarország

Hortobágyi Nemzeti Park – Őshonos fajok nyomában

Hazánk legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának szinte jelképeivé váltak a gémeskutak, a szürke marhák és a darvak. Utóbbiak vonulására az őszig várni kell, a látszólag kietlen pusztaság azonban így is teli van élettel: a szürke szarvasmarha mellett találkozhatunk mangalicával, rackanyájjal, juhokat terelő pásztorkutyákkal, túzokkal és parlagi sassal is, aki pedig a virágos helyeket szereti, annak szép látványt nyújthatnak a sóvirágtól tarka mezők és a tündérrózsás tavak.

Duna-Dráva Nemzeti Park – Kenutúra a Gemencben

A pécsi székhelyű park összesen hat tájvédelmi egységet fed le, melynek talán legismertebb része a Mecseken és a Villányi-hegységen túl a Gemenc, az ország legnagyobb erdővel borított ártere. Igazi vadregényes hely ez füzekkel, nyárfákkal, galagonyával, szürke gémekkel és gímszarvasokkal, őzekkel, amelyet a legizgalmasabb egy kenutúra keretében felfedezni.

Fotó: turizmus.gemenczrt.huFotó: turizmus.gemenczrt.hu

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Napfelkelte a tanúhegyen

A Balaton szépségét nekünk Veszprémben és térségében élőknek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy újra és újra bele lehet szeretni. Bár azzal lehet vetekedni, honnan nézve a legszebb: egy bicikli nyergéből, ahol ráérősen csodálhatjuk meg a tájat, vagy egy magaslati pontról, most utóbbit javaslom: kezdjük a napot a Szent György-hegyen, még mielőtt az első napsugarak megfestenék a tájat, hogy ezt a látványt már a csúcson fogadhassuk be, akár egy jól megérdemelt piknik közben.

Bükki Nemzeti Park – Csillagos égboltban gyönyörködve

Buja erdők, ameddig a szem ellát – nagyjából így foglalható össze a Bükki Nemzeti Park. Önmagában ez elég vonzó lehet a túrázóknak, de érdemes megemlíteni, hogy a hegyen még találkozhatunk hiúzzal és vadmacskával is, valamint érdekes látnivalót jelent a Diósgyőri és a Hollókői vár. Akik pedig nem félnek a sötétben, látogassanak el az itt található csillagos égbolt parkba: kedvező időjárási viszonyok esetén a Tejút megannyi csillaga kivehető az égen.

Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Aggteleki Nemzeti Park – Barlangok gyomrában

Ha az osztálykirándulások alkalmával kimaradt volna és azóta sem látogattunk még el Aggtelekre, ideje pótolni ezt a hiányt. Az itteni cseppkőbarlang még azokat is lenyűgözi, akik nem különösebben rajonganak azért, hogy a föld alá menjenek: olykor mintha hatalmas orgonasípok vagy díszes ékkövek között sétálnánk, máskor mintha a törpök különös és mesés világában járnánk.

Európa

Szász Svájc Nemzeti Park – Mint egy középkori fantasyben

Nevével ellentétben a Szász Svájc Nemzeti Parkot Németországban, Drezdától nem messze találjuk; az elnevezés mindössze az egykor erre utazó svájci festőművészekre utal. A hegyekkel körülölelt régió mindenesetre itt-ott olyan, mintha egy középkori fantasyből lépett volna ki, különösen az Elba folyó fölé magasodó Bastei híd. Kezdő túrázóknak előbbi jó kiindulás lehet, a profibbak pedig több hegycsúcs közül is válogathatnak.

A Bastei híd (Fotó: Paul Meckes/Unpslash)A Bastei híd (Fotó: Paul Meckes/Unpslash)

Göreme Nemzeti Park – Hőlégballonnal a holdbéli táj felett

Ha egyszer az életben eljátszadoztunk a hőlégballonozás gondolatával, valószínűleg találkoztunk a különös sziklaképződmények felett szálló ballonok képével és Kappadókia neve is ismerősen csenghet. A törökországi hőlégballonozás kétségtelenül a lenyűgöző táj miatt akkora élmény: mintha nem is ezen a bolygón lennénk. A szürkésfehér sziklék és hegyek egyébként nemcsak a magasból mutatnak jól, érdemes gyalogosan is bejárni a park egy részét: sziklatemplomok, föld alatti városok és csodás táj várja az ide érkezőket.

Tóvidék Nemzeti Park – Fürdőzés a tavakban

Nagy-Britannia egyik legbékésebb része a Lake District National Park, amely nevéhez híven (Tóvidék) számos tavat rejt magában. Lehet itt fürdőzni, kenut, kajakot, csónakot vagy SUP-ot bérelni, de ha jövőbeli terveink között szerepel a vadkempingezés, vezetett túrán azt is megtanulhatjuk, hogyan éljünk túl a vadonban. Emellett a hegyek és a túraútvonalak is bőséggel ellátják programkínálattal az erre kirándulókat, útközben ráadásul híres skót-felföldi szarvasmarhákat is láthatunk.

Vatnajokull (Fotó: Martin Robles/Unsplash)Vatnajokull (Fotó: Martin Robles/Unsplash)

Vatnajokull Nemzeti Park – Gleccserek között

Az éghajlatváltozás számos természeti kincset fenyeget, köztük a sarkvidéki gleccsereket is. Ha szeretnénk még látni ezeket, először is óvjuk a környezetünket, másrészt érdemes még most Izland felé venni az irányt. A park közepén található a Vatnajokull gleccser, de az igazi fénypontot a Jökulsárlón gleccser lagúna jelenti a körülötte lévő jéghegyekkel és a Svartifoss és a Dettifosis nevű vízesésekkel. A park kifejezetten alkalmas a kempingezésre, így még többet láthatunk a havas hegycsúcsokból, a kék folyókból és az aktív geotermikus területekből.

Durmitor Nemzeti Park – Hegyek ölelésében

Pompás csúcsokból és a teljes testet megmozgató aktív kikapcsolódási lehetőségekből a montenegrói nemzeti parkban sincs hiány. A vidék kacskaringós kanyonjait gleccserek és földalatti folyók vájták ki, a gleccsertavakat így több helyen 2000 méternél is magasabb mészkőcsúcsok és sziklatornyok ölelik körbe. A legmagasabb a Bobotuv Kuk 2523 méterrel, de a közelben található a Fekete-tó is. Ha a hegymászást már nem bírná a térdünk, befizethetünk egy rafting túrára vagy ellátogathatunk a számtalan itteni kolostor egyikébe.

Nyitókép: Daniel Hering on Unsplash

Bertalan Melinda

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.