Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén

2022. május 17. 0:42
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.

Az MVM Csoport először 2016-ban hirdette meg az Edison startup versenyét, amelynek fő célja azóta sem változott: megtalálják és felkarolják azokat az innovatív ötleteket, amelyek mindegyike valamely valós problémára ad választ és ezzel együtt megkönnyítik az emberek életét, elsősorban az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területén.

Idén összesen 186 ötlettel neveztek, amely létszám az előválogató után 11 csapatra csökkent, köztük a veszprémi fiatalok GreenMap nevű projektjével.

A csapat vezetője és az ötletgazda Lengyel László volt, a kreatív munkatárs Fábián Zsanett, az informatikusuk pedig Lengyel Dávid, Gulyás Márk és Borscs András.

Ők a májusi döntő előtt részt vettek az MVM által szervezett mentorképzésen, ahol megtanulták az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszerét, továbbá a szabadalmak fortélyaival is megismerkedhettek. A képzésen fontos cél volt, hogy az MVM segítséget adjon az ötletük későbbi továbbfejlesztésében is.

De, hogy miért éppen ezt a témát választották a veszprémi fiatalok, arra Lengyel László adott választ portálunknak.

A fenntarthatóság a 2020-as évek trendje, amely meghatározza a következő éveket, évtizedeket. A hulladék kérdése kiemelt fontossággal bír, mivel ezt egyéni szinten lehet befolyásolni. Úgy gondoljuk a klímaszorongás és az érezhető éghajlatváltozások jelentős részét a hulladék képződés, illetve annak nem megfelelő kezelése teszi ki. A rossz beidegződés és a tehetetlenség, a kevés információ és a még kevesebb motiváció, ami jelenleg a hulladékkezelés körül érezhető az nem fenntartható, és részben ez vezetett el klímaválsághoz. Mi, a GreenMap csapata úgy gondoljuk, hogy a hulladékhoz társított fogalmat kell újra értelmezni, melyhez platformunk és rendszerünk kiváló segítséget nyújt.

Az ötletet a szakmai zsűri is elismerte és végül bronzéremmel jutalmazták a veszprémi fiatalok kezdeményezését.

Arra, hogy mit is takar pontosan ez a fejlesztés, arra szintén az ötletgazda válaszolt.

A GreenMap azontúl, hogy megmutatja a különféle hulladék gyűjtő pontokat, elnavigál és segít, hogy mit hova helyezzünk el, jutalmazza a környezettudatosságot és méri a felhasználó egyéni öko-lábnyomát. A jutalmazó pontrendszerünkben játékos élményt adunk a felhasználónak, és a gyűjtött pontokat kuponokra majd vásárlásra, végezetül pedig spórolásra használhatja fel. Így a hulladék mint fogalom most már nem teher hanem „nyersanyag” melynek megfelelő gyűjtésével, játékos élményen keresztül pénzt kereshetünk. Ezen túlmenően célunk egy nagyobb közösség felépítése, ahol felhasználóink megoszthatják egymással ötleteiket, házi praktikájukat, ezzel is terjesztve a környezettudatosságot. Applikációnk természetesen ingyenes lesz majd minden felhasználónak.

A projekten bő másfél éve dolgoztak már, többek közt a Pannon Egyetemmel is együttműködve. Ennyi idő alatt elkészült egy prototípus is, ami már tartalmazta az alapvető funkciókat. A GreenMap fejlesztése viszont továbbra sem állt meg, sőt az Edison startup versenyen való sikeres szereplés új lendületet adott a csapatnak, jelenleg is zajlik a rendszer tesztelése.

A fiatal csapatnak bőven vannak tervei a jövőre nézve, szeretnék, ha a 2023-as EKF évre egész Veszprémet lefednék az alkalmazással, ezután pedig először a magyar nagyvárosokban, majd később akár külföldön is megjelennének fejlesztésükkel.

vehir.hu
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken. 2023. november 17. 20:26 Áder János a Pannon Egyetemen: illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk fenntarthatóság Áder János a Pannon Egyetemen: illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk Pusztán tudományos tények hangzottak el, mégis kijózanító erővel bírt Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének előadása, amit a Pannon Egyetemen tartott a Green Up elnevezésű tematikus hónap nyitóeseményeként kedden. A javában egyetemisták előtt tartott előadáson elhangzott, sokszor csak illúziókat kergetünk, pedig a valóság itt van előttünk. 2023. november 1. 4:06 Áder János a Pannon Egyetemen tart előadást október végén fenntarthatóság Áder János a Pannon Egyetemen tart előadást október végén Október 31-én startol a Green UP című fenntarthatósági programsorozat a Pannon Egyetemen, amelynek egyből a nyitónapján a volt köztársasági elnök, Áder János érkezik Veszprémbe. 2023. október 18. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.