2022. május 24.
//
Eszter névnap

Az ajándék, ami olyan szép, hogy sajnálod elfogyasztani

Korabeli feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix esküvőjén a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt. Az olajos magvak és cukor alkotta díszes grillázstorták később is elengedhetetlen részei voltak a falusi lakodalmaknak, az idő múlásával azonban egyre csökkent a grillázskészítők száma. Szerencsére akadnak fiatalok, akik őrzik a hagyományt

Kár is lenne, ha a feledés homályába vesznének ezek a régi szép mesterségek. Elődeink hagyományai mögött elképesztő tudás és érték lakozik: megpatkolni egy tojást, kipingálni egy mézeskalács huszárt vagy esetünkben elkészíteni egy lovas hintót grillázsból igazi türelemjáték, de a végeredmény egy művészi alkotás. Tulajdonképpen magunkat fosztjuk meg az élménytől, hogy alkotó emberek lehessünk, pedig elszántsággal bárkiről kiderülhetne, hogy van annyi kézügyessége, amennyi az alkotáshoz szükséges.

Tökéletes példája ennek a veszprémi (M) Grillázs párosának története. Magyar Mariann és Koczor Lajos ugyanúgy nem gondolta, hogy egyszer grillázskészítők lesznek: mindketten más szakmában helyezkedtek el, Lajos villamosmérnök, Mariann a logisztika területén dolgozik, a cukrász képzést is csak azután végezte el, hogy belevágtak a grillázskészítésbe.

„Egy kedves rokon néni hívta fel a figyelmünket erre a hagyományos magyar édességre, az alapokat tőle tanultuk meg 2009-ben. Majd miután az első próbálkozásaink kevésbé voltak sikeresek, egy veterán cukrász segített bennünket. Ő mutatta meg az olvasztás, a masszakészítés és a gyors formázás titkát, hogy vizezett deszka helyett érdemes száraz lapon dolgozni” – mesélik. Kezdetben főleg ismerősöket ajándékoztak meg a tortákkal, aztán ahogy idegenek is megtalálták őket, belevágtak a vállalkozásba. S bár ma már rutinosan készítik a szebbnél szebb tortákat, utólag azt mondják, csoda, hogy az első kudarcok után nem adták fel. „Amikor ott állsz a márványlap fölött, amire centi vastagon ráragadt az előzőleg megolvasztott cukor, és nem akar lejönni, akkor azért elgondolkodsz. De nem hagytuk abba, hónapokig kitartóan gyakoroltunk, mire véglegesítettük a technikánkat.”

Lajos és Mariann szerint a grillázskészítésben az egyik legizgalmasabb maga a kreatív folyamat és az egyénre szabhatóság. Ahogy a szlogenjük is szól, grillázstorta minden alkalomra adható – nemcsak esküvőre, ahogy az hagyomány volt, hanem születésnapra, ballagásra, a nyugdíjba vonulás megünneplésére is –, a formáknak pedig csak a fantázia szab határt. Vannak sablonokkal, gipszformákkal készített tortáik – ilyenek főként az állatfigurák  – és kérhető tőlük épített, darabokból összeragasztott egyedi termék is. E torták nagy részét a többszintes esküvői alkotások, virágkosarak jelentik, de például készítettek rendőrsapkát, tartályos kamiont, rénszarvast, Minion figurát is. Az igazán különleges kérések között pedig szerepelt esküvői traktor és hal húzta csónak is horgászpárnak.

Egy-egy alkotás egyébként nem kevés időt vesz igénybe: a tervezés Lajos feladata, ő az, aki megálmodja és elkészíti a tortához szükséges formákat, kitalálja az összeállítás folyamatát, Mariann pedig a díszítésért felel. Egy cicát akár három óra alatt elkészítenek, de egy bonyolultabb esküvői torta 20-24 órát is igénybe vesz. Nem csoda, hogy cukrászdában nem árulnak grillázst, és kevesen foglalkoznak vele (országosan kb. néhány százan), az meg különösen ritka, hogy fiatal páros vág bele – Mariannék Veszprém megyében csak pár grillázskészítőről tudnak.

De, mint mondják, abszolút megéri az örömért, amit a vásárlók arcán látnak, amikor átadják nekik a tortákat. „Sokszor előfordul, hogy annyira tetszik nekik, hogy nem is akarják összetörni. Pedig ennek épp az a célja: a hagyomány szerint ahány darabra törik a torta, annyi boldog év vár a párra. Ilyenkor van, hogy valaki kettőt rendel, egyet dísznek. De olyan is akadt, hogy az esküvő előtt sírva hívott a menyasszony, mert az esküvő helyszínén figyelmetlenül vették ki a tortát az autóból és összetört egy emelet. Éjjel újraépítettük, de azóta mindenkinek szólunk, hogy mire figyeljenek szállítás közben” – mesélik.

Nagy műgonddal elkészített alkotásaikat pedig nem csak a fogyasztók értékelik. 2010-ben indultak  először a Magyar Grillázs Szövetség által rendezett Grillázs Majálison, ahol hal alakú, horgászos tortájukért rögtön ezüst érmet nyertek. A következő években többször is megfordultak a majálison, illetve a Farsang Kupán, ahonnan rendre arany éremmel térhettek haza, köszönhetően annak is, hogy igyekeztek mindig valami meglepővel előrukkolni, vagy az alapanyag, vagy a szín, vagy a geometriai forma tekintetében. 2013-ban pedig, amerikai tartózkodásuk alatt, a San Diegóban megrendezett Sugar Art & Cake Competiton-re is beneveztek egy több mint tíz kilós tortával – a grillázst nem ismerő amerikaiakat sikerült is levenni a lábukról és szintén arany érmet elnyerni Újdonság kategóriában.

2015 óta már nem járnak versenyekre, főállásuk és a rendelések mellett nem igen van idejük. Az újdonságkeresés azonban továbbra is jellemző rájuk. Korábban próbálkoztak csípős, gyümölcsös és diabetikus ízesítéssel; ma nyolc ízt használnak: mogyorósat, diósat, mandulásat, szezámmagosat, kókuszosat, mákosat, napraforgósat és tökmagosat. Kis lapokban ezeket a grillázsokat a Bakony Expón lehet kóstolni, de szeretnék, ha kisebb üzletekben is elérhetők lennének, akár különféle szezonális ízesítéssel is. Ahhoz, hogy ez magvalósítható legyen, saját grillázsműhely kialakításába kezdtek. „A fő vonal továbbra is a tortakészítés lenne, és megmaradna a kézműves stílus, de kis grillázs szeleteket is tudnánk forgalmazni Veszprém környékén, a Balaton-parton, amelyek így a környékbeli vásárlók mellett akár az EKF programra érkező turistákhoz is eljuthatnának.”

 

Fotók: (M) Grillázs

A cikk eredetileg az Ecoport magazin 2022/1 számában jelent meg.

Bertalan Melinda

További cikkek

Múlt és jövő között
Múlt és jövő között
Miközben folyamatosan keressük a megújulás, a fejlődés lehetőségét, újra és újra visszatekintünk a múltba is. Ilyen sokszor az élet, és ez jellemzi egy kicsit az Ecoport magazin legfrissebb, napokban megjelent számát is.
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.
A jó kenyér csak víz, liszt és só
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.
A hiteles jógaoktató ismérvei
A hiteles jógaoktató ismérvei
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.