Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi nő sokszínűsége és értékteremtése a főszerepben

2022. május 9. 11:55
Elindult a Királynék Földjén programsorozat Veszprémben, amely azt a célt tűzte a zászlajára, hogy széles körben bemutassa a nagybetűs „veszprémi Nőt” és azokat a rejtett női értékeket, amelyek az évszázadok során és napjainkban is formálják a megyeszékhely kulturális és közéletét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat egészen a 2023-as év végéig készül tematikus programokkal, amelyekben megjelenik a kultúra, a közösségépítés, a különbözői női szerepek kiteljesedése, valamint a helytörténet és a gasztronómia is. A Királynék Földjén program első nagy érdeklődést kiváltó eseményét május 8-án a Gizella-napok keretében tartották, amikor a Gizella Női Kar adott jubileumi koncertet a veszprémi Megyeháza Szent István-termében.

Veszprém sokoldalú, kreatív, stílusos és mindig mozgásban lévő város képét mutatja, amelynek egyik fő hajtóereje az a női energia, ami már évszázadok óta jelen van helyben. Ugyanakkor esszenciálisan még nem mutatta be senki azt a sokszínűséget, amivel a veszprémi nők hozzájárultak és hozzájárulnak ma is a „veszprémiség” erősítéséhez. – Ez a gondolat hívta életre a Királynék Földjén programot, amelyben veszprémi nők, főként civil szereplők, mentálhigiénés szakemberek, vállalkozók, művésznők, családanyák, háziasszonyok fogtak össze, hogy még nagyobb figyelmet irányítsanak a női szerep sokszínűségére és értékteremtő mivoltjára.

A programon keresztül arra keresik a választ, hogy a veszprémi nők mitől mások, mint más városokban élő társaik, mi adja, és miben jelenik meg a veszprémiségük. Ezt a sokféle képességet és élethelyzetet pedig a színes programokon keresztül igyekeznek értékként bemutatni a nagyközönség előtt is.

Az első ilyen eseményt, amely a Királynék Földjén programon keresztül valósult meg május 8-án tartották, amikor a Gizella-napok kísérőrendezvényeként a veszprémi Megyeháza Szent István-termében adott húszéves jubileumi koncertet a Gizella Női Kar.

A koncert előtt Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, a Királynék Földjén program fővédnöke beszédében emlékeztetett arra, Veszprém 2019-ben elnyerte az UNESCO – a zene városa rangot, ráadásul a megyeszékhely azért kapta ezt a kitüntetett rangot, mert a város hétköznapjaiban jelen van a zene, sok közösség szerveződik e kulturális érték köré, többek közt a Gizella Női Kar, amelynek 20 éves fennálláshoz a polgármester is gratulált.

A Királynék Földjén programmal kapcsolatban Porga Gyula kiemelte, Gizella királyné öröksége máig itt él Veszprémben, viszont eljött az ideje annak is, hogy a szélesebb közönség is felfedezze azokat az értékeket, amelyeket a ma itt élő nők képviselnek a városban, akik nélkül szegényebb lenne a város és akiknek a bája és női energiája szükséges ahhoz, hogy Veszprém elérje a maga elé kitűzött céljait.

Ezt követően a koncerten a Gizella Női Kar koncertjét élvezhették a megjelentek, ahol Borbásné Gazdag Gabriella vezényletével, valamint Eklekta Énekegyüttes közreműködésével adtak elő dalokat, amelybe két népdal erejéig a közönséget is bevonták egy közös éneklésre a szervezők.

A Királynék Földjén a jövőben még több városi rendezvényen fog megjelenni, különböző interaktív és ismeretterjesztő előadásokon és foglalkozásokon keresztül. Ezen kívül saját programokkal is készülnek 2022-ben és 2023-ban, többek közt helytörténeti kiállítással, gasztroudvarral, családi napokkal, konferenciával és workshopokkal.

A programsorozat 2023 őszén fog kiteljesedni, ekkor szervezik meg a Veszprémi Nő Hetét, amikor több napon keresztül az egész város figyelme a veszprémi nőiségre, a veszprémi nők értékteremtő munkájára fog irányulni.

A Királynék Földjén aktuális eseményeit nyomon lehet követni a program hivatalos Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/kiralynek.foldjen

A Királynék Földjén program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program Komplex Kulturális-művészeti projektek támogatásának köszönhetően valósulhat meg.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.